Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Judith 15:02, 15 kwi 2023

LIDKA napisał(a)

Oni sa na prostkoątnej działce otoczeni 3 domami. Mają wąski wjazd kolo 4 działki na której zaraz pewno bedzie budowa bo własciciel zlikwidował już słub elektryczny stojący nasrodku.

No gdzieś okna muszą mieć. Dobrze że to tylko parterówka. 4 te okna zasłonią niedlugo moje tuje.

Są różne możliwości projektowe .
maksimini 18:04, 15 kwi 2023

Lidka, fajnie że werbena wzeszła, jeszcze trochę i będzie kołysać się na rabatach, czego z całego serducha życzę. Też się zastanawiałam czy siać, ale jakoś tak wyszło, że nie zasiałam.
olciamanolcia 18:44, 15 kwi 2023

LIDKA napisał(a)
Skosiłam trawnik. Wróciłam z pracy ok 19 i siup w kalosze odrazu.

Ja to nie wiem czy Ty tym trawnikiem Wiolce konkurencji nie robisz
U mnie tez zazieleniony i wymaga koszenia bo w niektórych miejscach to aż się trawa pokłada
Agatorek 20:08, 15 kwi 2023

U mnie było pierwsze koszenie w czwartek. Tyle że nie trawnika, ale trawy. Do trawnika to mu dużo brakuje

Lidka Twój dywanik rzeczywiście jest śliczny
LIDKA 20:36, 15 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A masz idealnie równo wypoziomowany trawnik czy są jakieś lekkie dołeczki tam i ówdzie? Jeśli tak to czy to Mariolce przeszkadza?

Trawnik robilismy zeszlego roku w lutym. Wzielam do pomocy ogrodnika i nawiózł troche ziemi. Glebogryzarka przejechał parę razy. Założył siatkę i malym traktorkiem równał i ciągał brony a potem taka maszynę z walcem.
Jest dość równo ale nie idealnie.

Pierwszy siew był rzadki i siałam drugi raz sama z teściem. Duzo chwastów było i zrobołam oprysk po 6 czy 7 tyg. Nie dało sie oplewic ręczmie bo za delikatna była trawa.

Ogrodnik zrobił mi obrzeża i nawodnienie a także polożył kostkowy plac pod basen.
Ten kabel który wyznacza teren kosiarce facet z makity położył taką pchaną maszynką na etapie prac.

Mam nadzieję że objaśniłam.
LIDKA 20:42, 15 kwi 2023

Roocika napisał(a)
Lidka ależ ładny masz trawnik. U nas niestety kretowisko. Robot to super sprawa!
U nas platan tak urósł, że już czubka mąż nie dosięgnął.
Graby u nas płakały po cięciu, podejrzewam, że klony też będą.

Obcielłam klonowi gałązke w środę taką grubości palca przy pniu.. Dzs rana sucha jest. Ciachnełam jeszcze 2 takie grubsze. Mam crimsna i wyglada mi że kolumnowy. Rózł na jedna strone to go odchudziłam.

Nie ma szczepienia.

Drugi wyraźna kulka a trzeci szczepiony bo ślad jest ale zasuwa do góry i chyba będzie też kolumnowy.
Kazdy klon kupiony innego roku jak nie mialam wiedzy że są rózne formy tego samego drzewa.
LIDKA 20:46, 15 kwi 2023

nicol21 napisał(a)
Własne siewy są super! a później wielka frajda ze zbiorów!

A sąsiedzi.... no cóż - dom parterowy i niema co robić tragedii. Nam udało się kupić działkę w terenie już +/- zabudowanym, gdzie zgodnie z warunkami zabudowy nic raczej nie mogą nam dobudować. Jesteśmy ostatnimi budującymi się wiec nie powinniśmy zbyt cierpieć na niegody powodowane przez budujących się sąsiadów. No i od granicy działki u nas min 10m, a w praktyce więcej, u sąsiadów też. Trochę późno, ale można było sie w ten sposób zabezpieczyć żeby mieć duże odstępy.

Tragedi nie ma . żywoploty rosna. Uklad taki że ich nie zacieniam to pozwole tujom rosnąc ile BOZIA DA.

Dom parterowy jest rozległy i czasem nie da sie ustawić go tak czy inaczej żeby spełnić wszystkie wymagania przepisów.
A przepisy to nie tylko odleglość od granicy działki.
LIDKA 20:47, 15 kwi 2023

Judith napisał(a)

Są różne możliwości projektowe .

Gdzie by okien nie mieli to i tak na czyjś dom.

LIDKA 20:50, 15 kwi 2023

maksimini napisał(a)
Lidka, fajnie że werbena wzeszła, jeszcze trochę i będzie kołysać się na rabatach, czego z całego serducha życzę. Też się zastanawiałam czy siać, ale jakoś tak wyszło, że nie zasiałam.

To że wzeszła u mie jeszcze nie oznacza sukcesu.
Jestem troche niecierpliwa.
LIDKA 20:52, 15 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)

Ja to nie wiem czy Ty tym trawnikiem Wiolce konkurencji nie robisz
U mnie tez zazieleniony i wymaga koszenia bo w niektórych miejscach to aż się trawa pokłada

No ..... Niiieee
... jeszcze mi daleko do Wioli. Lepsza jestem tylko w metrażu bo go mam 4 razy więcej.

Może nie bedzie tak przytłaczał jak wszystko sie zazieleni.