Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 23:13, 05 lip 2024

Co 50 cm. Mam tak na platanowej i jest ok. Bedę wszędzie mieć seslerie na obwódkach bo jest nie kłopotliwa no i u mnie to element wspólny wszystkich rabat.

Tu troche widać. Ta obwódka sprawia wrażenie porządku.
Anda 06:22, 06 lip 2024

Sesleria to śliczna trawa, też bardzo ją lubię
Rabatą wielka bardzo ciekawie się zapowiada.

Dobrze, że u was nie ma przepisów dotyczących żywopłotów. U nas tuje powyżej 2m przy granicy działki są zabronione.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoanNa 08:55, 06 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Co 50 cm. Mam tak na platanowej i jest ok. Bedę wszędzie mieć seslerie na obwódkach bo jest nie kłopotliwa no i u mnie to element wspólny wszystkich rabat.

Tu troche widać. Ta obwódka sprawia wrażenie porządku.

No właśnie też myślę, że to fajna alternatywa do formowanego niskiego cisa czy bukszpanu.
mrokasia 09:05, 06 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Dziś wróciłam przed 19. Szybka kolacja i do ogrodu.
Udało mi się posadzić 46 sadzonek seslerii.

Ojacie, Lidka, co Ty bierzesz? Też chcę!
Wyszłaś do ogrodu po 19 i zdążyłaś podzielić seslerię i posadzić 46 sadzonek? I jeszcze to wszystko podlałaś???
Super będzie z tą seslerią jako obwódką.
LIDKA 10:26, 06 lip 2024

mrokasia napisał(a)

Ojacie, Lidka, co Ty bierzesz? Też chcę!
Wyszłaś do ogrodu po 19 i zdążyłaś podzielić seslerię i posadzić 46 sadzonek? I jeszcze to wszystko podlałaś???
Super będzie z tą seslerią jako obwódką.

Kasia zmartwienia życiowe przerabiam machająć łopatą
LIDKA 10:30, 06 lip 2024

Anda napisał(a)
Sesleria to śliczna trawa, też bardzo ją lubię
Rabatą wielka bardzo ciekawie się zapowiada.

Dobrze, że u was nie ma przepisów dotyczących żywopłotów. U nas tuje powyżej 2m przy granicy działki są zabronione.

hmmm.... może jakies są... nie posadziłam nic co by im wystawało przez płot. powinno być ok. a płot jest mója bo go postawiłam na mojej ziemi.
Judith 10:51, 06 lip 2024

Są przepisy - żywopłot traktowany jest jak ogrodzenie, zatem - bez pozwolenia - nie może mieć więcej niż 2,2 metra. Jesli ogrodzenie (w tym żywopłot) ma być wyższe, należy zgłosić to w stosownym urzędzie.
Czas jakiś temu sprawdzałam to dokładnie. Istnieje oczywiście niezerowe prawdopodobieństwo, że coś się w tym temacie zmieniło w ostatnim czasie.
pestka56 11:31, 06 lip 2024

LIDKA napisał(a)

hmmm.... może jakies są... nie posadziłam nic co by im wystawało przez płot. powinno być ok. a płot jest mója bo go p;oistawiłam na mojej ziemi.

Są przepisy ogólne. Np. płot betonowy, czy kamienny (z desek też, taki nieprzezroczysty) nie może być wyższy niż chyba 2,2 m, a jeśli masz żywopłot (tuje, graby, buki, cokolwiek), to nie może przekroczyć 8 m wysokości.
Kiedyś Murator pisał. Nie pamiętam wszystkiego.
Narsilia 08:32, 07 lip 2024

LIDKA napisał(a)

Kasia zmartwienia życiowe przerabiam machająć łopatą

Lidka to tak jak ja , wszystkie zmartwienia, niepowodzenia przy łopacie się człowiek wyżyje, a głową zajmuje się czymś innym i odpoczywa .
Nie mówiąc o tym że wpatrywanie w zieleń uspokaja.

Ale mam nadzieję Lidka że żadne zmartwienia cię nie trapią aktualnie.
Margo2 23:55, 07 lip 2024

LIDKA napisał(a)

Daria,
orlaya znikła po zimie. zbierz nasionka albo się uśmiechnę po siewki.

buziaczki

Lidka, orlaya wysiewa się teraz i za miesiąc już masz siewki. Twoje nie przeżyły zimy? Może je wypieliłaś?
Bo to roślina jednoroczna, a raczej dwuletnia jak naparstnica.

Nie zdążyłam na początek rewolucji, ale przeczytałam dzisiaj wszystko z zapartym tchem
Uwielbiam takie sytuacje.
Sama chyba już się nie podejmę takich robót, więc z przyjemnością śledzę u innych.
Nie puszczaj tuj samopas. Wiem po swoich, że wyższe niż 3 metry to kłopot.
Po pierwsze po jakimś czasie nie cięte zaczynają łysieć od dołu, a po drugie jak już stwierdzisz, że trzeba by jednak przyciąć, to trzeba wołać ogrodnika z odpowiednią drabiną.