Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Wafel 12:03, 17 lut 2025

TAR fajny efekt i do tego ekonomicznie . Cegła i koza do grzania to świetny duet. Też mam, tylko się zastanawiam jak długo pozwolą używać...
Miskantowo 13:44, 17 lut 2025

Urszulla napisał(a)

Ja sobie zapisałam ten polecany materiał. Przy schodach w korytarzu mam do zrobienia wysokie ściany tynkiem. Właśnie takie betonowe chcę. I schody z betonu architektonicznego też byłyby praktyczne, narazie mam ciągle surowy beton dobrze trafilam

Polecany materiał tez zapisuję choć ściana przy schodach już wykończona.
U mnie stanęło na gresie, takim sporym. Chyba 50x100.
Przeważyly względy praktyczne. Kot, psy….
Uznalam, że chcę material, którego zwierzyniec nie uświni. A jeżeli nawet to da się doszorować bez problemu.
Juzia 13:56, 17 lut 2025

TAR napisał(a)
No wlasnie jakos mi ten gips nie pasowal do calej reszty U mnie w calym domu jest tynk cem-wap, zacierany na gładko. Nie trzeba bylo zadnych gładzi robic, od razu po wyschnieciu malowanie tez farba oddychajacą nie lateksowa. Ściana nie jest gladka jak lustro, czuc pod reka fakture ale nam sie to podoba i jest na pewno zdrowiej. Nie mamy, szczegolnie zima, problemow z alergia czy oddychaniem.

To ja chcę tak samo.... tyle, że glina zamiast cem-wap
Nie lubię już gładkich ścian I malować nie trzeba!
Juzia 13:58, 17 lut 2025

Urszulla napisał(a)

Ja sobie zapisałam ten polecany materiał. Przy schodach w korytarzu mam do zrobienia wysokie ściany tynkiem. Właśnie takie betonowe chcę. I schody z betonu architektonicznego też byłyby praktyczne, narazie mam ciągle surowy beton dobrze trafilam

Surowy beton też fajny!!!
Można te schody tylko zagruntować
TAR 14:04, 17 lut 2025

Juzia napisał(a)

Surowy beton też fajny!!!
Można te schody tylko zagruntować

ewentualnie przeszlifowac na równo i potem zagruntowac
LIDKA 15:05, 17 lut 2025

Mam dziś pół dnia wolnego.
Więc nakupiłam nasion pomidorów

philovita f1
Marmande
San Marzano
Faworyt
Hubal
Maliniak

Te philovita niemiłosiernie drogie. Mam nadzieje że warte ceny.

Będzie 12 donic po 2 szt z gatunku. O 2 więcej niz w zeszłym roku.

Cukinie, jarmuż i ze 2 krzaczki ogórków wsadze w rabaty tak na próbę.
W skrzynkach zielonki tradycyjnie już czyli szczypior, sałata, pietruszka naciowa, rzodkiewka i seler naciowy.

A i dojdą 3 drzewka owocowe bo mężowi marzą się jabłonie. Bedą 2 jabłonki karłowe albo kolumnowe a trzeciego jeszcze nie wybrałam.
Te kupie w ulubionej lokalnej szkółce.

To tyle z planów na zjedzenie czegoś z ogródka.❤️
TAR 15:11, 17 lut 2025

Lidka, małymi kroczkami. Tez tak robie zeby sie nie zniechecic
Rojodziejowa 15:16, 17 lut 2025

Szybko poszło!! Marmande czasami są w Lidlu albo Biedronce. Jedyne wg mnie, które teraz w sklepach mają smak pomidora
LIDKA 15:29, 17 lut 2025

Tarciapowstania porządnego warzywnika nie zakładałam jak sie zdecydowałałam miec ogród. Jednak chyba dojrzałam tylko miejsca juz nie mam na skrzynie a marzą mi się betonowe. Więc bedą kombinacje.

Asia pomidory wybrałam z polecenia z forum philovite i san marzano.

Reszte wziełam troche na oślep. Wypróbóję. Myśle że jednego gat idealnego i tak nie ma. A swoje lepsze każde od sklepowych.

Nigdy nie patrze jakie pomidorki kupuję. Czas zacząć zwracać większą uwagę. Choć ostatnio i tak dużo uwagi przykładam do tego co i jak jemy.
TAR 15:41, 17 lut 2025

U mnie w ogole nie ma opcji na warzywniak, w lesie o to ciezko, nie chce wycinac drzew. Docelowo tez beda 4 skrzynie ale to za rok, teraz w tym miejscu rosna truskawki. Swoje pomidory tez wzielam na czuja po opisach, kupilam gotowe sadzonki. Zobaczymy efekty. Jak uhoduje kilka pomidorów to bede happy