Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 17:27, 12 lut 2025

Zgłębiam temat. Wychodzi na to że musze mieć 2 urządzenia.
Osobny rębak i osobną sieczkarnie.

Te starą rolniczą jak na foto mamy w rodzinnym domu. Ale nie przywioze bo nie mam gdzie trzymać. A zakup elektrycznej kosztuje ok 4 tys. I sie zastanawiam czy warto dla moich 36 miscantów. Rozplenic nie mam. A drobne to nie problem.

Nie mogłam znaleźć tego urządzenia co mMartka miała . Znalazłam taką sieczkarnię

https://rolnet.pl/Sieczkarnia-rozdrabniacz-do-slomy-traw-miskanta-miekkich-chwastow-p4251/?ref=Google+Merchant+Center&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PM%20-%20zapytania&utm_id=20123006321&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqrG9BhAVEiwAaPu5zmvN0_bQE0xsfl1qHaaKIeU_Hitq_JjvCXPKsIyOH4NYsdbU7PJ59hoCjRcQAvD_BwE

Ta by spełniła swoja rolę.
W tym roku trawy czekaja na wywóz.
Pomyślę w następna zimę.

A rębak nadal myślę.
Rojodziejowa 18:08, 12 lut 2025

Też doszłam do tego, że pasowałoby mieć dwie maszyny. Z sieczkarnią problem jest właśnie w przechowywaniu. Bo zdaje się, że mój tato też ma taką, ale gdzie to trzymać?

To nie jest tak, że nożowe lepiej sobie radzą z miskantami?
Gruszka_na_w... 20:18, 12 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

To nie jest tak, że nożowe lepiej sobie radzą z miskantami?

Te rębaki mają specyficzną konstrukcję. Otwór wlotowy ma średnicę uzależnioną od maksymalnej grubości gałązki, którą można rozdrobnić. Od wlotu do narzędzia tnącego jest ok. 30-40 cm. Jeśli wrzucisz tam zbyt miękki materiał, to on zanim dotrze do ostrzy to już zacznie zapychać wlot. Ostatecznie frez albo nóż mieszają tą materię, a ona nie może wylecieć przez wylot, bo ma zbyt mały ciężar i jest zbyt miękka. U mnie otwór wylotowy podzielony jest na trzy przegródki, po to, żeby wylatywały drobne ścinki. Trawy, zbyt mięie i cienkie gałązki te otwory zapychają.
U siebie próbowałam ciąć trawy wsuwając do otworu klika pędów traw razem z podobnej długości drewnianą gałązką, ale to bardzo wydłużało pracę i szybciej było posłużyć się sekatorem jednorękim i ciąć trawy na kawałki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:24, 12 lut 2025

LIDKA napisał(a)

Te starą rolniczą jak na foto mamy w rodzinnym domu. Ale nie przywioze bo nie mam gdzie trzymać.
A zakup elektrycznej kosztuje ok 4 tys. I sie zastanawiam czy warto dla moich 36 miscantów.
Rozplenic nie mam. A drobne to nie problem.

Nie mogłam znaleźć tego urządzenia co mMartka miała . Znalazłam taką sieczkarnię

https://rolnet.pl/Sieczkarnia-rozdrabniacz-do-slomy-traw-miskanta-miekkich-chwastow-p4251/?ref=Google+Merchant+Center&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PM%20-%20zapytania&utm_id=20123006321&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqrG9BhAVEiwAaPu5zmvN0_bQE0xsfl1qHaaKIeU_Hitq_JjvCXPKsIyOH4NYsdbU7PJ59hoCjRcQAvD_BwE

Pomyślę w następna zimę.

A rębak nadal myślę.

Ten rozdrabniacz Martki do miskantów był dużo tańszy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:53, 12 lut 2025

Haniu, dzięki za zdjęcia
Ja mam materiału póki co niewiele, ale z roku na rok jest go coraz więcej, i to się raczej nie zatrzyma Traw, takich do zrębkowania, nie mam.
O rębaku myślę w kontekście wiosennego cięcia hortensji, dereni, drzewek owocowych, spadów z sosny. Średnica raczej 0,5 cm, a nie 4 cm. Sama nie wiem czy warto inwestować już teraz. Tnę sekatorem, ale przy obecnych temperaturach to żadna przyjemność
pestka56 13:25, 13 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten rozdrabniacz Martki do miskantów był dużo tańszy.

W opisie jest podane, że jest przeznaczony do rozdrabniania słomy. Nie ma ani słowa o rozdrabnianiu gałęzi. Dla osoby, posiadającej ogród przydomowy i ograniczone miejsce do przechowywania narzędzi kupowanie osobnego rozdrabniacza do miękkich roślin nie jest najlepszym wyborem. Lepiej pomęczyć się z rozdrabniaczem bardziej wszechstronnym chociaż też nie zapewniającym ogarnięcia wszystkich potrzeb.

Rozdrabniacz do słomy RDS-30 przeznaczony jest do rozdrabniania słomy, siana, ziół dla zwierząt domowych i suchych liści. Ze względu na niską moc silnika elektrycznego i łatwość podłączenia do sieci elektrycznej trójfazowej rozdrabniacz znajduje zastosowanie zarówno w gospodarstwach prywatnych, jak i w małych gospodarstwach rolnych. Standardowa frakcja rozdrabnianego materiału wynosi około 5 mm. Cechą charakterystyczną rozdrabniacza do słomy RDS-30 jest możliwość doboru oczek o różnych otworach (od 5 do 20 mm), co pozwala na uzyskanie odpowiedniej frakcji rozdrabnianej słomy i siana. Zmielony materiał można wykorzystać jako dodatek do paszy, a także do produkcji pasz, peletów lub brykietów. Zawartość wilgoci w materiale nie powinna przekraczać 20%, ponieważ wysoka zawartość wilgoci powoduje gromadzenie się materiału w strefie rozdrabniania, co prowadzi do częściowego przeciążenia silnika lub całkowitego wyłączenia silnika.

Wydajność rozdrabniacza wynosi około 30-50 kg na godzinę. Zmielone siano i słoma nadają się do granulacji. Do granulacji siana, słomy i suchej paszy nadaje się jeden z granulatorów paszowych: KGM-100, GMK-150, GMK-200, GMK-260. jeden z granulatorów paszowych: KGM-100, GMK-150, GMK-200, GMK-260.

RDS-30 nie nadaje się do przetwarzania konopi!!
pestka56 13:28, 13 lut 2025

LIDKA napisał(a)

Te starą rolniczą jak na foto mamy w rodzinnym domu. Ale nie przywioze bo nie mam gdzie trzymać. A zakup elektrycznej kosztuje ok 4 tys. I sie zastanawiam czy warto dla moich 36 miscantów. Rozplenic nie mam. A drobne to nie problem.

Pomyślę w następna zimę.

A rębak nadal myślę.

Cena pokaźna, a rozdrobnisz tylko to co miękkie. Obawiam się, że gałązek już nie.
TAR 13:38, 13 lut 2025

Magara napisał(a)
Haniu, dzięki za zdjęcia
Ja mam materiału póki co niewiele, ale z roku na rok jest go coraz więcej, i to się raczej nie zatrzyma Traw, takich do zrębkowania, nie mam.
O rębaku myślę w kontekście wiosennego cięcia hortensji, dereni, drzewek owocowych, spadów z sosny. Średnica raczej 0,5 cm, a nie 4 cm. Sama nie wiem czy warto inwestować już teraz. Tnę sekatorem, ale przy obecnych temperaturach to żadna przyjemność

Daga, ja sie przymierzalam 3 sezony do rozdrabniarki. O ile kupie to bedzie to maszyna jaka ma Hania. Juz kilka sezonow u niej sie sprawdza wlasnie do dereni czy hortek.
Ja jednak w ubiegłym roku postanowiłam w 2 miejscach wzdłuz siatki ogrodzeniowej zrobic suchoplot i tam wykorzystam zalegajace na kupkach galezie sosnowe, brzozowe witki i te od hortek. Mysle, ze uzupelnianie suchopłotu potrwa kolejne kilka sezonow. W mojej dzikiej czesci dzialki taki suchopłot bedzie idealnym rozwiazaniem. Pomysl i Ty o tym. U Ciebie tez by pasowal.
MagdaLenka 13:45, 13 lut 2025

Niestety, żeby mieć wygodę w ogrodzie, to trzeba sobie skompletować cały park maszyn. W przeciwnym wypadku zostaje powolna praca "tymi ręcyma".
Magara 23:33, 13 lut 2025

TARcia - suchopłot bardzo mi się spodobał jako idea, przeczytałam o nim jakiś czas temu na blogu Jankosi
U siebie teraz miejsca na niego nie widzę. Z uwagi na sąsiedztwo podwyższamy normalny płot do przepisowego 2,20