Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Makao 15:29, 18 lut 2025

TAR napisał(a)
U mnie w ogole nie ma opcji na warzywniak, w lesie o to ciezko, nie chce wycinac drzew. Docelowo tez beda 4 skrzynie ale to za rok, teraz w tym miejscu rosna truskawki. Swoje pomidory tez wzielam na czuja po opisach, kupilam gotowe sadzonki. Zobaczymy efekty. Jak uhoduje kilka pomidorów to bede happy

Zobacz ile jest warzyw na zacienione miejsca
TAR 16:28, 18 lut 2025

Ania, problemem oprocz zacienienia jest zła gleba, dywany sosnowe i przerastajace wszedzie korzenie. W gre wchodzi jedynie warzywnik skrzynkowy. Szczypiory, pietruszke mam w drewnianych donicach.
Makao 17:42, 18 lut 2025

TAR napisał(a)
Ania, problemem oprocz zacienienia jest zła gleba, dywany sosnowe i przerastajace wszedzie korzenie. W gre wchodzi jedynie warzywnik skrzynkowy. Szczypiory, pietruszke mam w drewnianych donicach.

Oczywiście że podwyższone grządki. Teraz mało kto robi warzywnik taki na płasko. Moja mama ma taki bo innego sobie nie wyobraża ale obecnie to te podwyższone są ozdobą ogrodu dlatego łatwiej się na takie zdecydować.
nicol21 22:41, 18 lut 2025

Rozumiem, że zdrówko już lepiej skoro biegasz za pomidorami
Fajnie!!! swoje są przepyszne!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
TAR 10:43, 19 lut 2025

Podwyzszone bede robic za rok na poletku z truskawkami. Teraz sadzonki ida w 3 rok i szkoda by bylo je usuwac. A robic skrzynie w innym miejscu nie bardzo. Z warzyw wlasnych potrzebuje buraki i fasolke plus zielenine, pomidory raczej beda w donicach. A szklarni nie przewiduje. Nie mam na wszystko czasu. No i obowiazkowo truskawki. Ale polowe mniej niz mam teraz, nie przejadamy tego.
UrszulaB 17:19, 19 lut 2025

Uprawiam pomidory w donicach. Bez problemu rosna i owocuja. Nie choruje. Ale wplyw na to ma zapewne odmiana. Rok temu zdrowiutenko rosly nam w donicach Denary i Betaluxy. Smaczne i fajna wielkosc do donic. Bylismy bardzo zadowoleni. Owocowaly od lipca do poznej jesieni.
Miskantowo 19:03, 19 lut 2025

TAR napisał(a)
Podwyzszone bede robic za rok na poletku z truskawkami.

Jaki masz pomysł na podwyższone grządki? Moje drewniane skrzynie wytrzymaja jeszcze tylko ten rok. W przyszłym tez musze coś porządniejszego zrobic.
LIDKA 20:38, 19 lut 2025

Betonowe w elementów płota kiedyś syn robił z kolegą dla mamy kolegi. Fajnie wyszly i akurat 40 cm wysokosci mają. Marzą mi się.
TAR 21:13, 19 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Jaki masz pomysł na podwyższone grządki? Moje drewniane skrzynie wytrzymaja jeszcze tylko ten rok. W przyszłym tez musze coś porządniejszego zrobic.

Na 90% drewniane. Betonowe sa dla mnie wyznacznikiem stalosci a to juz mnie ogranicza na przyszlosc. Poza tym pod przyszlymi donicami jest szambo. Niby plyta jest najazdowa wzmacniana ale juz na jej lezy ok 80 cm ziemi.
Mysle by czesc warzywnika zrobic blizej ogrodzenia sasiadki. Byla tez opcja od strony bajora zamiast rabaty slonecznej. Zobaczymy.
LIDKA 19:42, 21 lut 2025

Tak kusicie tymi warzywami i owocami że mam juz Koszyczek z nabytymi nasionami w gospodarcZym.
Dzis dokupiłam cukinię.
Część warzyw będzie miedzy kwiatami na rabatach.

Dzis nabyłam w markecie z czerwonym owadem w nazwie drzewka owocowe.

Kupiłam
2 grusze klapsy
2 jabłonie: galę i malinówkę
1 śliwę ulenę.

Mniej więcej wiem gdzie to wsadzę.

Czuję że oszalałam.