Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 17:46, 16 lut 2025

Alija napisał(a)
Lidka, ale fajnie popadało, zawsze to trochę wody. U nas z opadami kiepsko, za to mrozik to i owszem z nocy na noc coraz większy. 11 na minusie mieliśmy, a kolejne noce zapowiadają się jeszcze mroźniejsze. Co nie uschło, to umarznie. Też już myślałam o podlewaniu rodków, bo mają bardzo sucho.
Masz piękne ceglane ściany, ja właśnie się przymierzam do remontu i był pomysł na ceglaną ścianę przy kominku, patrząc na Twoje zdjęcia myślę, że to dobry pomysł.

Śnieg niby ochroni. Zobaczymy bo dotąd były kikustopniowe mrozy a gaury miałam jeszcze zielone.
Wstrzymałam wszelkie roboty. Kaszel mnie męczy i głównie leżakuję.

Cegła to dobry pomysł. Swoją kupowałam przez internet ze strony stara cegła. Ponad 5 lat i nadal ja lubię.
Wafel 22:11, 16 lut 2025

Też mam cegłę, lubię ten klimat I trochę jakby betonu (Jeger).
Juzia 09:26, 17 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Juzia,
Nad kuchenką mam kawałek szyby na dystansach. Takiej zwykłej od szklarza. Wywiercił dziurki na te śrubki i oszlifował brzeg by nie był ostry.
Cegła jest orginalna, stara pocięta na plastry. Mam te zewnętrzne tzw lica. Majster je czymś pomalował. Miałam warunek by impregnat nie zmienił koloru.

Ta cegła sie nie brudzi. Odkurzam ze 2 razy w roku i to wszystko.

Mam ją polożoną tak po amerykańsku czyli nad blatem. Najpierw był blat dosunięty do ściany a potem cegła. Blat to granit.

Pochłaniacz ma rurę obudowaną deskami. Poprzednio była srebrna blacha ale wkurzało mnie mycie i smugi. Teraz jest ok. I mam wrażenie że chodzi ciszej.

Juzia wszystko przed Tobą.
Mój kuzyn postawił ściany działowe w domu ze starej cegły. Kupił rozebrany dom wcześniej.
Zostawił te ściany surowe. Podłogę ma z gresu , wzór desek jak ze starej stodoły. To dopiero jest klimat. Szkoda że nie mam fot.

Też chcę kafle ala stare deski na podłodze ... a ściany będą zaciągnięte tylko tynkiem gipsowym.... bez żadnego malowania Sufit to surowy beton, a cegła w środku to chyba tylko za kozą na kominie będzie. Ale jeszcze myślę
TAR 09:33, 17 lut 2025

Juzia dlaczego gipsowy? Zdrowszy cem-wap. Mniejsze problemy z alergiami i z oddychaniem.
Juzia 09:41, 17 lut 2025

TAR napisał(a)
Juzia dlaczego gipsowy? Zdrowszy cem-wap. Mniejsze problemy z alergiami i z oddychaniem.

O patrz.... myślę o jednym a piszę drugie
GLINIANY!!! W życiu gipsowy!!!!
TAR 09:50, 17 lut 2025

Wafel napisał(a)
Też mam cegłę, lubię ten klimat I trochę jakby betonu (Jeger).

Jegera mialam w poprzednim domu. Drogo to wychodzi. Teraz mam zrobiony beton Bolixem TBR. Kosztowo duzo taniej. Dwie sciany w cenie jednego wiaderka jegera, ktory starczyłby na 1/10 sciany.

Tak to wyszło:

W dobrej hurtowni wypozyczaja stemple silikonowe by zrobic wzor "wżerów" ja znalazlam w necie rozne formy tych stempli do kupienia, jakby hurtownia nie miala. Mam tez tym betonem zrobione elementy na elewacji w kolorze antracytowym (podcien wejsciowy i podcien tarasowy)
Żałuje jedynie, ze żadną "rdza" nie pobrudzilam w niektorych miejscach albo nie zatopilam zardzewiałego pręta zasmarowanego tym betonem. No nic, w kolejnym domu pomysł bedzie

Lidziu usune to potem.
TAR 09:54, 17 lut 2025

Juzia napisał(a)

O patrz.... myślę o jednym a piszę drugie
GLINIANY!!! W życiu gipsowy!!!!
No wlasnie jakos mi ten gips nie pasowal do calej reszty U mnie w calym domu jest tynk cem-wap, zacierany na gładko. Nie trzeba bylo zadnych gładzi robic, od razu po wyschnieciu malowanie tez farba oddychajacą nie lateksowa. Ściana nie jest gladka jak lustro, czuc pod reka fakture ale nam sie to podoba i jest na pewno zdrowiej. Nie mamy, szczegolnie zima, problemow z alergia czy oddychaniem.
LIDKA 10:02, 17 lut 2025

Tarcia zostaw fotkę. Moze komuś jeszcze sie przyda opis tego betonu.
MartaCho 10:13, 17 lut 2025

Liduś, czytam, że się skusiłaś też na derenia. Którego Ty wybrałaś? Trudny wybór był.
Urszulla 10:31, 17 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Tarcia zostaw fotkę. Moze komuś jeszcze sie przyda opis tego betonu.

Ja sobie zapisałam ten polecany materiał. Przy schodach w korytarzu mam do zrobienia wysokie ściany tynkiem. Właśnie takie betonowe chcę. I schody z betonu architektonicznego też byłyby praktyczne, narazie mam ciągle surowy beton dobrze trafilam