Lidko, też zaczęłam stosować te kartony, bo plewienia jest mnóstwo. Można się zniechęcić do sadzenia przez plewienie Dużo pracy wykonalas, a patrząc na płot czuję się jak u mnie Fajnie, że siostra Ci pomoże przy kopaniu, zawsze to raźniej we dwie
Lidka bardzo ładnie będą wyglądać buki na szarym tle, tak jak radzi Ela posadź dalej od ogrodzenia. Dziś pojadę zrobić fotki, które Ci obiecałam tych buków, są piękne, zaraziłam znajomych i od razu pojechali kupić, a sama nie mam
Lidka, czy buki masz już ustawione jako przymiarki? Koniecznie dalej od ogrodzenia. W jakiej odległości planujesz je rozstawić? Zerknij u Wioli, ma je świetnie wkomponowane w rabaty. Jeśli posadzisz zbyt blisko, nie będzie efektu. Rozciągnęłabym je po całej długości rabaty.
Te buki to niby dawyck purple fastigaty. Ale 2 szt maja inne liście - takie pofalowane brzegi. zrobię po południu foto porównawcze. Posadzę je na przemian. rabatka jest głęboka na ok 120 cm to je przy brzegu posadzę, a na drugi rok wypełnię te rabatę bylinami i trawka jaka niską
Wczoraj róże popryskałam mlekiem na mszyce bo trochę było na młodych przyrostach.
Dziś zobaczę czy to coś daje.
Ja zamawiałam drobną po sąsiedzku, po 8 za 80l, dostawa na miejsce gratis i taki plus Przekompostowaną znaleźć - to graniczy z cudem. Też nie będę się tym przejmowała, szybko przekompostuje się.
Dziś popracowałam. Wyłożylam kartonem i kora pod tujami wzdłuz betonowego płotu od strony wschodniej. Został mi mały kawałek. Jutro skoncze i kopie dalej pod buki.
Takie mam buczki.
Tego po prawej 3 szt taki przewieszajacy się
A po lewej 2 szt. Z bardziej pofalowanymi liscmi.
Z nazwy dawyck purple ale te pofalowane chyba fastigaty bo takie zwarte.
Już dalej sie nie zastanawiam. Marze żeby je w tym tyg posadzić.
Agnieszka może za rok powiększe . Jak będziemy trawnik robić. Bo już nie wyrabiam z kopaniem i kasą a płot wydrenował konta.
Mam do obrobiania:
-2 nowe duże rabaty , obie nieskończona
- jedna mniejsza do skopania z dobrociami pod róże, bo 6 róz czeka w donicach a 2 inne w tzw przedszkolu do przesadzenia.
Do skopania rabatka pod buki
- niedokonczony przedogródek,
-rabate hortensjowo rodkową do plewienia ze skrzypu.
Zamówilam 40 worow kory a potrzebuje jeszcze conajmniej drugie tyle.
I jeszcze może cos z roslin dokupie ale to raczej drobiazgi jakieś.
Ten z pofalowanymi listkami przypomina mi Rohan Obelisk. Bardzo ładne wszystkie. Lidka, a może posadzić buki poza tą obecną rabatą, w trawie, odchwaścić ją tylko w miejscach sadzenia, a za rok dociągniesz do nich rabatę. Szkoda, by siedziały metr od ogrodzenia, daj minimum dwa, za lat 10 będziesz się z tej decyzji cieszyła