Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Kasya 15:28, 22 kwi 2025

TAR napisał(a)

Ja kupilam teraz kilka po 14 zł i wysylka smartem, sadzonki 2 litrowe. Jak rosna w donicach nie wiem, radzilam Kasi by do tej murowanej dala a to jednak troche inna donica

A no zdecydowanie inna
To u mnie drozsze sa
TAR 16:28, 22 kwi 2025

W naszych szkolkach ceny sa tak wysokie za wszystko, ze nawet nie zajeżdzam, w tej chwili zakupy robie tylko przez neta. Poza tym nie ma tego co bym chciala.Coraz trudniej upolowac cos fajnego.
mirkaka 19:25, 22 kwi 2025

April napisał(a)

No nie mogę jak pięknie to wszystko rośnie Cudnie, a epimedium rubrum w takiej kępie wygląda zjawiskowo Myślałam że ja mam rubrum ale u mojego listki są takie trochę przyciemnione, nie limonkowe i najpierw są same kwiatki.
Gruszka_na_w... 20:04, 22 kwi 2025

Jola, co Ty dajesz tym swoim epimediom, że rosną i kwitną na potęgę. Moje to jakieś wypierdki, które w trzecim sezonie wciąż są takie jak zakupione w doniczce.
Klony masz przecudne. Te drobne listeczki liściastych drzewek wyglądają niesamowicie w światłocieniu. Nie można od nich oderwać wzroku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alija 20:12, 22 kwi 2025

April napisał(a)

Jolu, to dopiero kwiecień, a u Ciebie już busz. Pięknie.
sylwia_slomc... 21:35, 22 kwi 2025

No i po cóż ja tu zajrzałam??? Chyba po to żeby się z epimedium kompleksów nabawić. U mnie rachityczne pojedyncze gałązki, a u Ciebie ogromna kępa jak krzak. Jakżeś to zrobiła mów zaraz jak na spowiedzi.
Magara 22:34, 22 kwi 2025

Jola, koty chyba wiedzą, których pełzających nie ruszać.
Mieliśmy w naszej "hodowli" kocurka, który uwielbiał łapać wszystko co się pełza i wije. Obdarowywał tymi łupami Małżonka Przynosił mu zaskrońce, padalce, w ostateczności dżdżownice Chyba szukał jakiegoś męskiego porozumienia
April 07:26, 23 kwi 2025

TAR napisał(a)
Jola przycinałas swoje epimedia chyba, moje nie maja takich ładnych listkow, bo pałka ze mnie i nie przycielam w terminie. A jak wyszły kwiaty do juz mi sie nie chciało kopciuszkowac. Teraz bede pamietac zeby po zimie wyciac wszystko.

Ja też się na błędach uczyłam. W pierwszych sezonach nie przycinałam epimedium bo nawet go nie było widać, myślałam że zanikły. W kolejnych dopiero ciachałam. A odkąd mam Rubrum i Sulphureum to już pamiętam bo one ładnie rosną i dużo suchego wiosną do wycięcia.
April 07:27, 23 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Uwielbiam Twój ogród! Epimedia masz wypasione, moje na razie małe pipki, pokażę im Twoje to może wezmą się za siebie .

Nie stresuj się Niveum i Lilafee u mnie chyba ze trzy sezony się aklimatyzowały. Tak więc nic od razu. Tylko Rubrum i Sefiterum dają ostro czadu. Inne nieszczególnie.
April 07:28, 23 kwi 2025

TAR napisał(a)

Kasia powinnas w donicy nasadzic epimediów, ograniczyc nieco bluszcz i dac te cudenka.

Ma tam za dużo słońca, nie dadzą rady.