Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:18, 30 maj 2025

Magara napisał(a)
Jola, że pięknie to już nie piszę nawet
Szczurek męski się odnalazł???

Przez Mrokaśkę nabyłam dziś wiąza geishę, a przez Ciebie dorzuciłam do zamówienia orlika Blacka Barlow
Fajnie jest mieć na kogo zrzucić odpowiedzialność

Magarku, szczurka nie ma i pewnie nie wróci. Pogodziłam się z tym, staram się nie rozpamiętywać, chlip, chlip...
Widziałam Mrokasiową Geishę wczoraj, dobry zakup. Będzie Pani zadowolona. Biegnę oblukać twoją. Pamiętaj, że ona lubi wodę, szczególnie pierwszy rok od posadzenia. Potrafi przesuszona zrzucić wszystkie liście. Co prawda podlana błyskawicznie wypuszcza nowe, ale po co te stress testy?

Co do orlika, wybacz ale nie czuję się winna Bardzo dobry zakup
Wiolka5_7 09:06, 30 maj 2025

April napisał(a)

Wiolka, buziak

Byliny do suchego cienia, czyli wszystko co rośnie u mnie Chociaż rdesty himalajskie są ok, może faktycznie nie wypaśne ale i tak cieszą.
U mnie świetnie rosną carexy: Spring, sabiński, grayi, carex umbrosa Tiny Thin, wszystkie trawy bambusowe typu hakone też dają radę, choć ja jeszcze podlewam.
Oczywiście hosty. Ostatnio polecam śnieguliczkę chenaulta brain de soleil - świetna przestrzenna roślina. Rodgersje - choć trzeba się liczyć że późno ruszają. Epimedia - szczególnie Rubrum i Setipherum są pancerne i szybko przyrastają. Bodziszki korzeniaste i kolankowe. Polemonium też sobie nieźle radzi choć pod koniec kwitnienia trochę się pokłada.
Kokoryczki i kokorycze. Brunnery. Dryopteris filix-mas, Osmunda regalis. Ostatnio testuję Polystichum neolobatum i też jestem bardzo zadowolona.
No nie wiem co jeszcze. Pytaj jak coś spodoba ci się na fotkach.

Co do kocimiętki to Cat's Pajamas nieźle znosi półcień. Ale całkowity cień to nie wiem.
Ile tam masz słońca?

Wiedziałam kogo pytać

Jakoś nie mam ręki do carexów. Sabinską kupiłam i zostały 2 sztuki ,reszta nie chciała rosnąć. Nie wiem o co kaman?

Hakone mam na brzozowej obok i pięknie rośnie, tak samo bodziszek korzeniasty,brunera tez

Dzięki za polecajki kocimiętki miałam obok przy oczku i wysadziłam, bo za mało słońca.
Roocika 09:42, 30 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Sumak przemarzł ??? Niewiarygodne wręcz.

U nas w okolicy wszędzie zmarzły

April masz cudowny las, nie wiem co cytować.

Świetny taki pomost przy domu schodzący do tego lasu... ahh
TAR 10:00, 30 maj 2025

Miałam tego orlika i calkiem ladnie kwitl, musze dzis go poszukac w rabacie, robilam tam jesienia kipisz i moze usunelam niechcacy, jak tak trzeba naprawic bład

Jola u Ciebie oprócz tego, ze jest ślicznie to do tego błogo i spokojnie. Świetnie sie tam czułam.
A miejscowke gdzie sa bloki kamienne chcialabym przekopiowac do siebie, stad pomysl paleniska. Takich lawek pewnie nie dostane ale ten "pokoj" jest moja inspiracja.
Monia81 10:45, 30 maj 2025

Tarcia, to ci mogę kopsnąć tego orlika, nie kupuj, u mnie pięknie się sieje

Jola no nic odkrywczego nie napiszę, ale no cudnie masz, teraz fajny czas jak te rh są widoczne, później inne rośliny dają pokaz
tulucy 11:04, 30 maj 2025

Jolu, moja gejsza nawet nie zrzuciła listków po przesadzaniu. Jak jestem, to podlewam. Trochę ma zżółkniętych, ale to przymrozek ją liznął.

Ogród masz cudny, taki do relaksu na hamaku.
TAR 11:35, 30 maj 2025

Monia81 napisał(a)
Tarcia, to ci mogę kopsnąć tego orlika, nie kupuj, u mnie pięknie się sieje

Jola no nic odkrywczego nie napiszę, ale no cudnie masz, teraz fajny czas jak te rh są widoczne, później inne rośliny dają pokaz

Moniu super, czekam na przekwitniecie tiarelek by je wysłac do ciebie, dostaniesz kilka odmian ale nie pytaj jakie, bo ja sama nie wiem jesli chcesz cos jeszcze z moich zbiorów to daj znac.
April 11:49, 30 maj 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Wiedziałam kogo pytać

Jakoś nie mam ręki do carexów. Sabinską kupiłam i zostały 2 sztuki ,reszta nie chciała rosnąć. Nie wiem o co kaman?

Hakone mam na brzozowej obok i pięknie rośnie, tak samo bodziszek korzeniasty,brunera tez

Dzięki za polecajki kocimiętki miałam obok przy oczku i wysadziłam, bo za mało słońca.

Jak mi coś jeszcze wpadnie do głowy ciekawego to podpowiem. Tylko mi się przypomniało że u ciebie to raczej glina, to też zupełnie inne warunki uprawy i nie wszystko da radę.
April 11:51, 30 maj 2025

Roocika napisał(a)

U nas w okolicy wszędzie zmarzły

April masz cudowny las, nie wiem co cytować.

Świetny taki pomost przy domu schodzący do tego lasu... ahh

U mnie w okolicy sumaki też w wielu miejscach zmarznięte. U mnie w lesie to taki jęzor poszedł. Jeszcze grujecznik dostał. Nie wiem czy się po tym podniesie. Na razie brak oznak życia. Może go biohumusem podleję.

Ogród dziękuje
April 11:54, 30 maj 2025

TAR napisał(a)
Miałam tego orlika i calkiem ladnie kwitl, musze dzis go poszukac w rabacie, robilam tam jesienia kipisz i moze usunelam niechcacy, jak tak trzeba naprawic bład

Jola u Ciebie oprócz tego, ze jest ślicznie to do tego błogo i spokojnie. Świetnie sie tam czułam.
A miejscowke gdzie sa bloki kamienne chcialabym przekopiowac do siebie, stad pomysl paleniska. Takich lawek pewnie nie dostane ale ten "pokoj" jest moja inspiracja.

To się pakuj i przyjeżdżaj, może ta opcja okaże się wykonalna zamiast tej odwrotnej z którą są problemy

Moje ławki kamienne zakupione w składzie budowlanym, z wystawy. Miałam moc przekonywania
Uwielbiam je. Muszę tylko przerobić ten pokój jeszcze. Już sporo zmieniłam ale jeszcze mnie nie zadowala. Teraz to zakątek japoński się z tego robi