Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

tulucy 22:36, 22 kwi 2026

Tak mi się teraz pomyślało, że u mojej mamy nagminnie ginęło obuwie ogrodowe pt. "Kroksy". Okazało się, że piesia wynosi sobie z tarasu i zakopuje. Obuwie niestety w kolorach ciemnych, nie rzucających się w oczy. Poradziłam mamie, żeby szukała świeżo kopanej ziemi. I faktycznie udało się odzyskać po kolei wszystkie "zguby". Mimo że sunia miała rozmach i chowała buty w coraz to nowym miejscu.
ElzbietaFranka 23:15, 22 kwi 2026

April napisał(a)

Nic gorszego niż nadgorliwość mężowska
Kasiu, mój eMuś ma zakaz tykania mojego sprzętu Jak coś potrzebuje to musi najpierw zapytać. No i bardzo aktywnie uczestniczył w poszukiwaniach. Zaczynam na niego oddziaływać podprogowo, w kwestii konieczności przerzucenia kompostu, w związku z bezowocnym poszukiwaniem nożyc w ogrodzie
A nie będzie to raczej lajtowe machanie widłami...

Trochę ucięłam kompostownik. Tam są cztery komory z palet, ciut wyższa "kupka" ode mnie

Bardzo dużo dobra. Widzę i czytam, że wszystko wrzucasz. Ja nie gdyż rozwoze po rabatach i przekopuje. Nie piele tylko motyka przejadę i jest ok.
Jesienią dużo kompostu wywiozłem, teraz mam sporo luzu.
Igły też zbieram i mam w rogu ogrodu stertę udziel razem z liściami dębowymi.

Bardzo ładna plama ułudki. Ma bardzo ładny kolor niebieski. U mnie też się ładnie rozkrzewia Jolu ta twoja.

Ja to biorę zawsze ze sobą taczkę z narzędziami i do niej odkładam. Albo rzucam na trawnik wtedy zawsze znajdę bo idę po torze gdzie coś robiłam.
TAR 10:05, 23 kwi 2026

Moje bialaski ostatnio tez zazywaja takiejkapieli. Ale to raczej czochranie sie w wychodzacych dzdzownicach Cale opylone obecnie posiadaja modny kolor siwizny

Jestes pewna, ze w tym komposcie sa nozyce?

Dzisiaj jechalam nowa trasa do pracy i w jednym ogrodzie w przedogrodku jakies 6x6 metrow bylo cale pole szafirkow. Niebieski odlot.
April 10:24, 23 kwi 2026

TAR napisał(a)
na to nie wpadlam

ostrozki ladnie mi rosly w 1 i 2 ogrodzie, tu nie chca, duzo ich kupilam ale moze ze 3 szt. wyszlo. Na koniec i tak je zezra slimaki. Szkoda kasy. Niestety podobnie mam z dzwonkami, slimory wchlaniaja momentalnie. Wiecej im pokarmu nie bede kupowac.

Jola, przyjał sie marcinek Ann Leys? Jak nie to dam ci jedna pelna kepe. Mam 4 i bede je wykopywac za pare dni. W ich miejsce wsadze roze. A marcinki beda blizej ogrodzenia bajora.

No właśnie po tych twoich dużych zakupach ostróżek, zakupiłam i ja chyba 10 sztuk. Wczesna wiosna i nie przyrastały, od razu zanikały. A które dzwonki ci wcinają? U mnie nie. Chyba mam z pięć różnych rodzajów dzwonków.
Marcinka muszę sprawdzić ale wydaje mi się że jeden pęd przetrwał.
Z tymi różami to cię dopadło
Ja wczoraj wycięłam całą, pnącą, ponad 4-metrową różę Moonlight. Czarne pędy do samej ziemi. Podobnie Robin Hoody dwa. Historyczne jakoś sobie radzą i ramblery też ok. Reszta to masakra. Ale o dziwo trzy nowe róże posadzone do kast, bez okrycia, tylko z kopczykami - przezimowały super. Fakt że przy odśnieżaniu sypałam na nie śnieg. Były całe zakryte jak w igloo.
April 10:25, 23 kwi 2026

Kordina napisał(a)
https://www.facebook.com/reel/1051291600285695

no pacz pani, nawet stosowny filmik o gubieniu dzisiaj znalazłam

Obśmiałam się nieźle
April 10:28, 23 kwi 2026

Ulina napisał(a)

Podoba mi się ta ścieżka spacerowa w lasku, u mnie nierealne żeby utrzymać ścieżkę, w ciągu miesiąca zarośnie, n8e mówiąc że wszystkie deseczki musiałam usunąć
Pod drzewami cudne rabatki zadbane, no jak tyle kompostu dostaną ile pokazałaś w kompostowniku to mnie nie dziwi ten urodzaj.

A kotka mnie rozwaliła, czystość pojmuje inaczej

Ścieżkę mam wokół rabaty 10x10. Można spacerować. Inne miejsca już zostawione jako naturalne, grabione tylko z szyszek żeby się nie zabić na nich
Deski w lesie mogą być niebezpieczne przy wilgoci. U mnie to beton. Sama układałam
Tej masie suchelców to jeszcze daleko do "kompostu". Muszę podlewać, bo nie chce się przerabiać.
April 10:30, 23 kwi 2026

An_na napisał(a)
O jeżu kolczasty
w pierwszym momencie pomyślałam, że ten kot jest mocno umarły
A on po kąpieli
Moja Kitka też się tak kąpie ale jest czarna z odrobiną białego i efekty końcowe inne

Na szczęście ona się otrząśnie i niemal wszystko z niej spada. Czasem na ogonie przyniesie jakieś igły lub gałązkę. Nie jest źle
April 10:32, 23 kwi 2026

tulucy napisał(a)
Tak mi się teraz pomyślało, że u mojej mamy nagminnie ginęło obuwie ogrodowe pt. "Kroksy". Okazało się, że piesia wynosi sobie z tarasu i zakopuje. Obuwie niestety w kolorach ciemnych, nie rzucających się w oczy. Poradziłam mamie, żeby szukała świeżo kopanej ziemi. I faktycznie udało się odzyskać po kolei wszystkie "zguby". Mimo że sunia miała rozmach i chowała buty w coraz to nowym miejscu.

Moja sunia niczego nie roznosi po ogrodzie. Nawet patykami się nie bawi. Jedyne co zakopuje to siebie. Coraz większe doły kopie, w które się chowa. Ostatnio reanimowałam wiąz Camperdowni, bo sobie pod nim zrobiła zimowe leże
April 11:01, 23 kwi 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Bardzo dużo dobra. Widzę i czytam, że wszystko wrzucasz. Ja nie gdyż rozwoze po rabatach i przekopuje. Nie piele tylko motyka przejadę i jest ok.
Jesienią dużo kompostu wywiozłem, teraz mam sporo luzu.
Igły też zbieram i mam w rogu ogrodu stertę udziel razem z liściami dębowymi.

Bardzo ładna plama ułudki. Ma bardzo ładny kolor niebieski. U mnie też się ładnie rozkrzewia Jolu ta twoja.

Ja to biorę zawsze ze sobą taczkę z narzędziami i do niej odkładam. Albo rzucam na trawnik wtedy zawsze znajdę bo idę po torze gdzie coś robiłam.

Może z czasem też będę sciółkować rabaty kompostem. Na razie nie mam czasu oddzielać, co z nasionami a co bez. Z trudem nadążam wygrabić las i ściąć suche. Może na emeryturze będzie łatwiej
April 11:03, 23 kwi 2026

TAR napisał(a)
Moje bialaski ostatnio tez zazywaja takiejkapieli. Ale to raczej czochranie sie w wychodzacych dzdzownicach Cale opylone obecnie posiadaja modny kolor siwizny

Jestes pewna, ze w tym komposcie sa nozyce?

Dzisiaj jechalam nowa trasa do pracy i w jednym ogrodzie w przedogrodku jakies 6x6 metrow bylo cale pole szafirkow. Niebieski odlot.

Czyli białaski to już nie "białaski" Wiem jak moja biała sunia kopie w ogrodzie. Potem noc i całą głowę ma ciemniejszą od reszty
Tak naprawdę to nie mam pojęcia gdzie są nożyce. Tyle że skończyły mi się już opcje.

Niebieskie pole szafirków to musiało bosko wyglądać