Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 09:58, 22 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
Jolcia, u Ciebie sosen mogłoby być mniej i ogród by nie ucierpiał a wręcz przeciwnie - zyskałby trochę więcej światła. Ale tak całkiem bez to sobie nie wyobrażam. Uwielbiam Twój las! Stworzyłaś cudeńko pod tymi sosnami .

Faktycznie paru sosen bym się pozbyła. Co roku kilka choruje i wypada. W tym roku padły mi dwie brzozy, dla odmiany.
Niestety najczęściej chorują najładniejsze a nie te które chcemy.
April 10:00, 22 kwi 2026

ewsyg napisał(a)
Jolu, z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z Teojego ogrodu, który nieustannie mnie zachwyca. Pięknie go pokazujesz

Ewo dziękuję. Zdjęcia robię na leniucha, telefonem. Raczej są kiepskie. Tym bardziej miło że się komuś mimo to podoba ogród.
April 10:02, 22 kwi 2026

tulucy napisał(a)

Też nad tym myślałam i stwierdziłam, że chyba covidowy pierwszy pacjent w Polsce... chyba.

Nie no, myślałam że to wszyscy znają.
Alzheimer.
April 10:06, 22 kwi 2026

tulucy napisał(a)
Przyznam się, że zaglądam z nadzieją, że się zguba znalazła. Jeszcze trochę i wpadnę do Ciebie osobiście ten kompost przerzucać, bo mnie ciekawość powoli pożera.

Niestety nie znalazłam. Przyjechać zawsze możesz.
Zapraszam, czy przerzuć kompost czy pozwiedzać. Dowolnie.
April 10:07, 22 kwi 2026

Judith napisał(a)
Ten Niemiec to Alzheimer . Taki czarny dowcip jest z Niemcem, który wszystko chowa.

No wreszcie ktoś o podobnym dowcipie do mojego
TAR 14:55, 22 kwi 2026

na to nie wpadlam

ostrozki ladnie mi rosly w 1 i 2 ogrodzie, tu nie chca, duzo ich kupilam ale moze ze 3 szt. wyszlo. Na koniec i tak je zezra slimaki. Szkoda kasy. Niestety podobnie mam z dzwonkami, slimory wchlaniaja momentalnie. Wiecej im pokarmu nie bede kupowac.

Jola, przyjał sie marcinek Ann Leys? Jak nie to dam ci jedna pelna kepe. Mam 4 i bede je wykopywac za pare dni. W ich miejsce wsadze roze. A marcinki beda blizej ogrodzenia bajora.

Kordina 19:09, 22 kwi 2026

https://www.facebook.com/reel/1051291600285695

no pacz pani, nawet stosowny filmik o gubieniu dzisiaj znalazłam
Ulina 20:24, 22 kwi 2026

April napisał(a)

Klon palmowy Beni Maiko wypuszcza liście, jeszcze bardzo ażurowy jest

Są tacy co już koszystają z kąpieli, niekoniecznie słonecznych czy wodnych...

Taka dama a taki brudas

Podoba mi się ta ścieżka spacerowa w lasku, u mnie nierealne żeby utrzymać ścieżkę, w ciągu miesiąca zarośnie, n8e mówiąc że wszystkie deseczki musiałam usunąć
Pod drzewami cudne rabatki zadbane, no jak tyle kompostu dostaną ile pokazałaś w kompostowniku to mnie nie dziwi ten urodzaj.

A kotka mnie rozwaliła, czystość pojmuje inaczej
Ulina 20:32, 22 kwi 2026

April napisał(a)

Na kompost daję wszystko, nie przejmuję się nasionkami ponieważ ja nie ściółkuję kompostem. Używam go głównie do sadzenia, do dołków. Problemu z siewkami nie mam. Igieł nie daję. Igły w ilości ponad 100 taczek rocznie kompostuję w części działki którą zostawiłam naturalną. Rozsypują na płasko, tworząc dodatkową warstwę ściółki. W ten sposób nie cierpią biedronki i inne żyjątka, które tylko migrują w inne miejsce

Nożyce szpalerowe MUSZĄ być w kompoście bo NAPRAWDĘ NIGDZIE INDZIEJ ich nie ma. Opcja że ktoś mi je gwizdnął bo zostawiłam za blisko ogrodzenia jest dość mało prawdopodobna. Choć dwa razy miałam niedomkniętą furtkę przy śmietniku. Okazało się że pies sąsiada "włamuje" się do mojej suni Furtka dostała dodatkowe zabezpieczenie

Moja analiza historyczna zawiera bardzo dużo luk w pamięci, peselica i ten, nooo, facet z Niemiec...

Nożyce w kompoście to super wiadomość ja 2 lata temu w jednym sezonie ogrodowym zakopałam do ziemi dwa sekatory, gdzie -nie wiem, do tej pory nie znalazłam, więc kupiłam trzeci. W zeszłym roku pilnowałam go jak głupia i co... w zeszłym tygodniu zgubiłam, znalazłam na trawniku, wzięłam do ręki i znów mi się zagubił. W zanadrzu mam nowy kolejny, ale boję się go wyciągnąć. Strach się bać co będzie dalej.
Dobrze, że nie mam lasu
An_na 21:12, 22 kwi 2026

O jeżu kolczasty
w pierwszym momencie pomyślałam, że ten kot jest mocno umarły
A on po kąpieli
Moja Kitka też się tak kąpie ale jest czarna z odrobiną białego i efekty końcowe inne