Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:47, 21 kwi 2026

ajka napisał(a)

Dziękuję ci przepiękna. Moja nie ma jeszcze ani jednego listka, ciekawa jestem czy w pierwszym roku będzie na czym oko zawiesić

Moje też nie mają jeszcze liści. To zdjęcia z zeszłego czerwca. Jestem pewna że będziesz ze swojej zadowolona, z każdym rokiem bardziej.
April 07:50, 21 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Ja też zgłaszam się jako fanka twojego pięknego, leśnego ogrodu, no cudnie jest

Pokrój glediczji bardzo mi się podoba, gdzieś ostatnio czytałam, że to topowe drzewo jeśli chodzi o suche i niezbyt żyzne gleby, także w sam raz do ogrodów przy zmieniającym się klimacie...

Witaj Asiu. Faktycznie ważne co obecnie sadzimy. Zmiany klimatyczne weryfikują nasze wybory. W tym tygodniu czytałam artykuł na temat sosen, że niedługo będą już tylko wspomnieniem. A przecież mój las głównie sosnowy. Posadziłam więc kilka glediczji i oliwniki
April 07:56, 21 kwi 2026

Magara napisał(a)
Jola, zapatrzyłam się mocno na GÓRĘ Twojego kompostu w kompostowniku Ty tam wszystko dajesz? Z nasionami też? Nie masz później problemu z siewkami??? Igły też dowalasz?

P.S. Jakoś nie wierzę, że zagubiony sprzęt jest w kompoście. Obstawiam, że coś Cię oderwało od roboty i odłożyłaś w mocno nieoczywiste miejsce, zrób analizę historyczną

Na kompost daję wszystko, nie przejmuję się nasionkami ponieważ ja nie ściółkuję kompostem. Używam go głównie do sadzenia, do dołków. Problemu z siewkami nie mam. Igieł nie daję. Igły w ilości ponad 100 taczek rocznie kompostuję w części działki którą zostawiłam naturalną. Rozsypują na płasko, tworząc dodatkową warstwę ściółki. W ten sposób nie cierpią biedronki i inne żyjątka, które tylko migrują w inne miejsce

Nożyce szpalerowe MUSZĄ być w kompoście bo NAPRAWDĘ NIGDZIE INDZIEJ ich nie ma. Opcja że ktoś mi je gwizdnął bo zostawiłam za blisko ogrodzenia jest dość mało prawdopodobna. Choć dwa razy miałam niedomkniętą furtkę przy śmietniku. Okazało się że pies sąsiada "włamuje" się do mojej suni Furtka dostała dodatkowe zabezpieczenie

Moja analiza historyczna zawiera bardzo dużo luk w pamięci, peselica i ten, nooo, facet z Niemiec...
April 09:07, 21 kwi 2026

Bodziszek Blue Sunrise

Cudne zawilce od Vity a powyżej dzwonek poszarskiego biały. Mam nadzieję że niedługo zakwitnie

Judith 11:11, 21 kwi 2026

Ale cudne te zawilce! jaka to odmiana?
April 11:22, 21 kwi 2026

Jeśli dobrze pamiętam to anemone nemerosa Blue Eyes.
ajka 11:38, 21 kwi 2026

Jak patrzę u ciebie na te kwitnąco zielone połacie i porównuję ze swoją pustą korą, to aż mnie żal bierze. Kiedy u mnie się to wszystko rozrośnie ...
TAR 15:20, 21 kwi 2026

Jaki facet z Niemiec???

Ciagle sie waham co do glediczji choc bylaby swietnym oczozawieszaczem od strony goscinnego gdzie teraz tylko wstyd. Pomysle.

Lubie te wiosenne niebieskosci. Brakuje mi kwiatow w taiim kolorze latem. Sa wszystkie tylko nie niebieakie. A ostrozki mi slabo rosna.

Pocieszylas mnie co do kompostu,bo ja tez rzucam wszystko jak leci. Ale kompost ma byc tylko do dolkow.