Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:06, 18 maj 2023

Kokesz napisał(a)

W doniczkach i w cieniu

No to tylko podlewanie zostaje. One bardzo szybko się przyjmują i ruszają, szczególnie te fioletowe. Villosa potrzebuje więcej czasu.
April 07:10, 18 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Ale fajne masz te zwierzaki. Od wakacji najprawdopodobniej też będę mieć nowego domownika. Córka od jakiegoś czasu marudzi o kocie i zgodziłam się ku jej radości. Pod warunkiem, że to ona go wychowa. Zaczną się wakacje niech go niańczy. Pewnie jakiegoś dachowca przygarniemy. Ciekawe co pies na to. Nigdy nie miał kota za towarzyszą. To Beagle i jest bardzo przyjazny jak to one ale kto wie.

Zastanawiam się czy można teraz podzielić czosnki Milenium?

Psy się bardzo szybko zaprzyjaźniają z kotami, przynajmniej ja mam takie doświadczenia. Miałam też Goldena Retriwera i koty po nim chodziły. Beagle z racji swojej energii, może być stresujący dla kota. Ale uważam że wszystko można wypracować, tylko stopniowo, bo ewentualny uraz trudniej będzie zniwelować.
Powodzenia zatem, to to w rezultacie będzie jednak Twój kot
April 07:12, 18 maj 2023

Martka napisał(a)
Pozowanie pod klonem - dobry wybór i zgranie kolorystyczne
Edit: mam podobny plan i poziom realizmu co do jego realizacji lepiej nie wyrobić się z planem niż bez niego, prawda?

Nie no, plan musi być, to podstawa działań. Jak nie mam planu to się snuję po ogrodzie i nic nie zrobione. Jak ruszam planowo, to potem dodatkowe pozycje dodają się jakby naturalnie i są wykonywane. Czyli z planem jest większa wydajność prac, czego więcej sobie życzyć? Jedyny mankament że te dodatkowe pozycje powodują rozciąganie planu w czasie... do nieskończoności
April 07:15, 18 maj 2023

MartaCho napisał(a)
Przybijam piątkę! U mnie też nadal plany dzielenia i też mam nadzieję, że do końca maja zdążę. Na razie uzupełniamy jednak braki w pojemnikach na deszczówkę- sprawdzę po pracy, ale na pewno jest znów pełno, hurrra, hurrra!

Marto, plany dobra rzecz, poprawiają nam nastrój przed ich wykonaniem Gorzej jak termin mija a plan się rozkraczył
O, kolejna szczęśliwa z powodu opadów deszczu Kto inny zrozumie ogrodniczkę jak nie druga ogrodniczka
April 07:20, 18 maj 2023

TAR napisał(a)

Ekstra, głownie jesli chodzi o ten rozwod Ale i reszta tez ekstra. A za tydzien sie zobaczy, jak sie chcesz pozbyc to wiesz, ja mam pola do obsadzenia. I tak roslinki teraz zadoluje, bo beda uzupelniac te wyzsze nasadzenia. A przez deszcz nie skonczylismy tyczyc rabat z tyłu budynku. Chce najpierw rozparcelowac wieksze drzewka, krzaczki i na koniec picie smietanki - uzupelnianie bylinami

Fajne te twoje zwierzaki, spokojne. U mnie 2 tajfuny i jeden staruszek upierdliwy, z racji slepoty i głuchoty ostatnio caly czas szczeka (jak nie śpi). Za to jest bardzo goscinny.

Mam kilka klonow palmowych, czesc zabralam z poprzedniej miejscowki, 2 sezony w dzikim polu rosly i zyja. Ale to fakt, te gatunki pierwotne i stare odmiany dosc dobrze sobie radza. I tez kupuje male sadzonki, sa tansze i po kieszeni nie boli jak wylatuja. Bardziej niz mrozu boje sie chorob grzybowych typu wertycilioza, bo wtedy pozamiatane

Wiesz, teraz likwidowałam przechowalnik bo potrzebowałam miejsca na rabatę. Część poprzenosiłam w inne miejsce ale sporo zostało. Teraz będzie można zacząć dzielenie tego co się rozrośnie. Ogród cienisty mam od niedawna, wiele roślin jeszcze potrzebuje czasu ale jest mnóstwo którym dzielenie wyjdzie "na zdrowie". Sporo w tym roku wysłałam paczek wczesną wiosną i wiele nadwyżek już poszło do ludzi. Ale stopniowo będziemy wynajdywać co potrzebujesz. Musisz się tylko powoli ogarnąć w terenie. Tak jak piszesz, najpierw drzewka i krzaczki a potem tetrisy bylinami. Plan bardzo dobry, zostaje trzymać kciuki za realizację
April 07:24, 18 maj 2023

mirkaka napisał(a)
Jak pięknie pozuje ten kociak
Moje nie dają się tak uchwycić, jak tylko nastawiam się z aparatem, wstają i odchodzą albo się odwracają
Klony ciągle zachwycają, rodki widzę że też już

Mirko, tylko kocur ma parcie na szkło. Kotka robi uniki tak jak i twoje
Majowe rodki już trzydniowa ulewa załatwiła. Teraz czekamy na pozostałe. Dobrze że zdążyłam parę fotek zrobić. Z nimi to zawsze loteria, albo mróz, albo deszcz, albo susza. Ale i tak warto je mieć
Tylko azalie wielkokwiatowe u mnie wypadły wszystkie, po kolei. Z to u ciebie bajeczne
April 07:26, 18 maj 2023

TAR napisał(a)
Czy wiaz Geisha z czasem z żóltego robi sie zielony? Chodzi mi o sezon. Bo jesli tak to mam dwie Geishe a żadnego JH. Oba sa szczepione na kijkach i teraz cytrynkowe.

Tak Geisha z czasem jest zielona. JH jest zielony cały czas. Jak nie będzie padać to cyknę ci porównawcze fotki bo mam obydwie odmiany wiązów. Tylko moje JH nie są szczepione.
April 07:26, 18 maj 2023

Makao napisał(a)
Cudne zwierzaki ale kot najcudowniejszy

Aniu,
April 07:29, 18 maj 2023

Magara napisał(a)
Jola, u Ciebie fauna z florą idą w parze jeżeli chodzi o odbieranie zachwytów

Tak, żaba zamieszkała w misie i się opalała na brzegu. Akurat wybierałam wodę konewką bo śmieci nasypało i się mini plaża zrobiła Poza tym misę często traktuję jak rezerwuar ciepłej, odstanej wody dla nowo posadzonych roślin. Potem uzupełniam niedobory z wodociągu, bo woda ma wtedy lepszą przejrzystość.
TAR 09:25, 18 maj 2023

April napisał(a)

Tak Geisha z czasem jest zielona. JH jest zielony cały czas. Jak nie będzie padać to cyknę ci porównawcze fotki bo mam obydwie odmiany wiązów. Tylko moje JH nie są szczepione.
no to mam 2 Geishe, musze JH dokupic w takim razie. I heptacodium bym chciala gdzies dorwac.