Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 09:26, 16 maj 2023

Mary napisał(a)
Jola i Wiola
Dzięki za opinię o rdestach.

April 09:31, 16 maj 2023

olciamanolcia napisał(a)

O tu pieknie sie prezentują- i bez słońca maja to coś
Powiem Ci ,że takie jakby rzadsze bardzo mi się podobają.

One takie rzadsze bo to drobnolistne są i dopiero wypuściły listki. Potem się zagęszczą choć zostaną takie zwiewne. Dodatkowo światło się kiepsko odbija. Postaram się zrobić lepsze fotki następnym razem
Kasya 09:49, 16 maj 2023

Ja tez mam jednego klona w cieniu, tylko rano ma trochę słońca i zastanawiam się jak sobie da radę
Wiolka5_7 10:38, 16 maj 2023

April napisał(a)

No na dzielenie Rozanne ciągle się nie zdecydowałam, a potem już było za późno
Masz rękę do roślin, nie ma co się krygować Gratuluję

No teraz to już za późno.
Jesienią można spróbować

Nie do wszystkich ,ale jednak więcej sukcesów niż porażek ,dzięki !
antracyt 10:53, 16 maj 2023

April napisał(a)

Ewa, biała brunnera u mnie to Mr Morse. Mam też białą z niebieskim brzegiem płatków o nazwie Jennifer. Obydwie godne polecenia
Serduszek jeszcze nie rozgryzłam dlaczego wypadają. Podobno bardzo zimne zimy trzeba je jednak okrywać. Muszą mieć przepuszczalne podłoże, co im akurat zapewniam i średnią wilgotność czyli teoretycznie też mam. A mimo to słabo rosną. Jest też ogromna różnica między poszczególnymi sadzonkami, kupowanymi jednego dnia i sadzonymi w niemal tym samym miejscu.
Martagony mam taki delikatny róż. Zeszłoroczne zdjęcia z końca czerwca

Wyjątkowo przyjemny dla oka kolor mają Twoje martagony Posadziłam kiedyś(nie pamiętam kiedy) 3 odmiany. W tym roku w końcu wszystkie wylazły spod ziemi i jedna zaszczyci mnie kwiatami. Nie dość, że nie pamiętam co posadziłam(każda miała być w innym kolorze), to nawet kolorów nie mogę sobie przypomnieć
Moje doświadczenia z serduszkami są takie, że białe są bardziej chimeryczne i wolniej przyrastają. Żadna z odmian nie lubi wczesnowiosennych przymrozków, coś z tym okrywaniem może być na rzeczy. W tym roku znowu, pomimo ogromnego zapączkowania, doczekałam się tylko kilku kwiatków i sporej redukcji całych roślin.
Kokesz 11:49, 16 maj 2023

A ja właśnie białą zakupiłam przez internet...Różowe mam i kwitną bez okrywania. Nawet dwa tygodnie temu taką kwitnącą przesadzałam i nic jej to nie zaszkodziło.

Pędy żurawek musiałam ogołocić z liści bo ciągle więdły.
Mam nadzieję, że ładnie się ukorzenią Na razie trzymam je w doniczkach
Rumianka 14:28, 16 maj 2023

Klony palmowe zawsze mi się podobaja, ale z nimi ciągłe kłopoty, bo w naszym nadmorskim klimacie nie mozna dochować się porządnego egzemplarza, bo przemarzają...U mnie już 3-ci własnie kończy zywot, bo parę listków tylko na jednej gałązce...poddaję się.
TAR 15:58, 16 maj 2023

Co do serduszek, u mnie rosly w bardzo ciezkiej i dosc mokrej glebie za to mialy mały polcien i po 5 latach ogromne krzaczory i biale i te rozowe. Po kwitnieniu generalnie zanikaja a wychodza wiosna. Moja mama ma je posadzone w jeszcze bardziej zyznej ale malo przepuszczalnej glebie i tez rosna od wielu lat. Nie wiem czemu tak jest, w glowie mi zawsze siedzialo, ze maja byc w mokrym ale w necie rozne rzeczy pisza
antracyt 16:48, 16 maj 2023

Czyli co ogród to inne obserwacje
Kokesz 20:54, 16 maj 2023

Moje rosną pod samym pniem świerka, więc mają raczej sucho.
W tym roku mamy tam założone nawadnianie kropelkowe więc powinny mieć lepsze warunki.
Moje nie zanikają.

A ma ktoś serduszka które kwitną dłużej, takie o delikatnych, powcinanych listkach?