Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 10:35, 19 cze 2023

anabuko1 napisał(a)
Cudnie wygląda to przejście i ta piękna biala róża na pergoli.
Co to za odmiana Jolu?
Powtarza kwitnienie ?

Aniu, na pergoli jest rambler Lykkefund. Nie powtarza niestety, delikatnie pachnie i przyciąga masę bzyków. Ciężko tam przejść pod spodem jak ktoś ma lekką choćby fobię na tym punkcie
Na jesieni muszę wymienić lub wzmocnić jej pergolę bo już "zjadła" to co miała początkowo przygotowane
April 10:36, 19 cze 2023

TAR napisał(a)
chyba tez kupie nasiona naparstnic i wysieje w przyszłym roku, sa świetne

Siej teraz bo jak wysiejesz w przyszłym roku to kwiaty będziesz miała za dwa lata...
April 10:38, 19 cze 2023

Ja już niedomagam ogrodowo. Ale plan na ten rok niemal wykonany. WSZYSTKIE MJEJSCA ZAGOSPODAROWANE
Zostaje oczywiście masa przeróbek na starych rabatach ale ogród na swój sposób jest skończony a raczej wyczerpany został ten ograniczony zasób jakim jest ziemia

Fotki bardzo robocze z ostatniego zagospodarowanego kawałka, zwanego "pod Glediczją" a będącego lewą stroną długiej na prawie 40 metrów rabaty Pod Górką.

Jeszcze bez kory, rośliny malutkie, obrzeże prowizoryczne będące info dla psa o zakazie wkraczania, ale jest
April 10:55, 19 cze 2023

Dosadziłam krwiściąg Tana pod Bodziszek Dark Eyes, po tym jak się okazało że ten bodziszek słabo przyrasta. Są tam hosty, czyściec Ukkie, niziutka kalaminta biała i szałwia Caradonna

April 11:03, 19 cze 2023

Zresztą, trzeba poczekać aż wszystko urośnie.

W międzyczasie takie tamy :

Kwiatostany bodziszka korzeniastego są fajne nawet po przekwitnięciu

Z tyłu już niemal nie widać kompostownika
JoannA 11:07, 19 cze 2023

Aprilku,
Odpoczywaj teraz i się nie stresuj. Mnie od samego patrzenia na tę ogromną rabatę wszystko boli. Napracowałas się dziewczyno, ale warto było bo wyszło jak wszystko u Ciebie perfect.
JoannA 11:31, 19 cze 2023

April napisał(a)

Jak tylko masz z czego to rozmnażaj All Gold. Ona u mnie najlepiej sobie radzi.
Bodziszki Dark Eyes, jak się dowiedziałam, przyrastają baaardzo powoli. Ale widziałam u Kasji, na żywo, bodziszka Patrycja i jest fantastyczny. Chyba dokupię na tył rabaty, bo osiąga ponad 150cm w kwitnieniu. Niestety nie zrobiłam zdjęcia bo już wieczór był ale gorąco polecam, dla szybszego efektu
Pod drzewami, w trudne warunki bardzo fajnie sprawdzą się bodziszki korzeniaste np CZAKOR, świetnie kwitnie, intensywnym różem, fajnie rozjaśni jasnymi, świeżymi liśćmi. To i przyrasta bardzo dobrze

Mam siedem dorodnych bo już kilkuletnich All Gold to jest z czego dzielić.
Dzięki za info i bodziszkach, Czakor muszę sobie obejrzeć i poczytać o nim. Mam jakiś niski bodziszek korzeniasty, ale blady róż i jakoś mnie nie zachwyca. Kolankowy też taki nijaki w odbiorze. Może za rok się rozkręci troszkę.

Kasya 11:36, 19 cze 2023

April napisał(a)

Aga, po prawej stronie to powojnik recta, bardzo polecam. Świetnie by u ciebie wyglądał. Jest jeszcze recta purpurowy, z ciemnymi liśćmi. Niestety u mnie znacznie słabiej rośnie.

Pokaz proszę oba z bliska
April 12:17, 19 cze 2023

Świdośliwę muszę jakoś skorygować i nie wiem jak

April 12:29, 19 cze 2023

Co chwilę coś mnie dzisiaj odrywa od wstawiania zdjęć
Kolejny dzień bez słońca ale duchota była wczoraj straszna, potem burza w okolicy ale bez deszczu...

Dzwonek poszarski obrasta wszystko

Dereń cappuccino