Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

antracyt 15:55, 14 cze 2023

Moja hortensja pnąca lekko pachnie.
Kasya 16:04, 14 cze 2023

Lykefund u mnie tez juz zaczela
Jak ją tniesz ?
Wypuscila mi właśnie mnóstwo pedow do góry… i co z tym robic ??

April napisał(a)
Niedługo i u mnie róże się rozkręcą.
Choć nigdy nie będą takie jak u dziewczyn na słońcu i bogatszej glebie.
Ale zawsze coś.
Za moment Laverder Ice. W donicy na tarasie

Lykkefund nic nie przeszkadza, zaczyna się obsypywać bielą

Rose de Rehst. Miałam jej sporo ale zostawiłam sobie tylko dwa krzaczki
Ładnie wygląda z trzykrotką

Ujęcie w drugą stronę koresponduje z firletką smółką
Agatorek 16:08, 14 cze 2023

Rzeczywiście zupełnie inaczej wygląda ogród bez słońca. Jest mniej tajemniczy. Ale też piękny, bardziej radosny, widać więcej kolorów

Naparstnice świetne, szczególnie te potworzaste . U mnie jakoś rosną, ale bez szału.
Róże też nieźle sobie radzą, zupełni nie jak na las .
Agatorek 17:02, 14 cze 2023

Jola, Lykkefund piękna , a co jest po prawej stronie, na pierwszym planie?

Kasya 19:31, 14 cze 2023

Piekne te paprocie i moja ulubiona sciezka
JoannA 21:24, 14 cze 2023

April napisał(a)

Joanno, to hakonechloa All Gold. Najlepiej u mnie rosnąca hakonka. I w ciemnym lesie najlepiej też wygląda, rozjaśniając ponure zakątki. Rośnie zarówno w cieniu jak i półcieniu. Oraz na stanowiskach trochę mocniej nasłonecznionych ale wtedy potrzebuje sporo wilgoci, inaczej liście zwijają się w cienkie rurki.
Black Beauty ładny. Miałam kiedyś Midnight Reiter ale mi zanikł, nie wiem czemu, kilkanaście sadzonek. Zresztą u mnie za ciemny, nie widać go było.
Patrycja w szkółce była taka do kolan. Ale wiadomo, młode sadzonki, może być wyższa jak ma dobre warunki. Ładna, świeża zieleń liści, kwiat drobny, tak ze 2-3 cm ale ładny. Widziałaś zdjęcia porównawcze z Dark Eyes, które wcześniej wstawiłam?

Dziękuję Aprilku za odpowiedź
Nie pomyślałam że to hakone All Gold. Muszę ją koniecznie rozmnożyć bo u Ciebie w lesie cudnie wygląda.
Zdjęcia porównawcze bodziszkow widziałam. Oba cudne i jak będzie okazja to je zakupię.
Muszę bo się uduszę
A tak na poważnie to mam sporo miejsca pod drzewami do obsadzenia i kombinuję co by tam dorzucić. Te bodziszki tak mi po głowie chodzą.
Pozdrawiam
Gruszka_na_w... 21:35, 14 cze 2023

antracyt napisał(a)
Moja hortensja pnąca lekko pachnie.

Moja dosyć wyraźnie. Czuć ją w promieniu 2 m.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:37, 14 cze 2023

Przegapiłabym kwitnienie Lykkefund. Niezawodna jak każdego roku. Nic, tylko podziwiać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:17, 14 cze 2023

Jola, do znudzenia, zachwycam się u Ciebie wszystkim
U mnie w tym sezonie brakuje naparstnic kwitnących, bardzo żałuję bo one jednak robiły swoje.
Na wariata teraz szukam siewek w skrzyniach warzywnych gdzie się z kompostem wysiały, żeby za rok nie płakać i nie marudzić
Helen 16:26, 15 cze 2023

Co mogę napisać, uwielbiam Twoje klimaty