Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 09:28, 19 cze 2023

Kasya napisał(a)
Lykefund u mnie tez juz zaczela
Jak ją tniesz ?
Wypuscila mi właśnie mnóstwo pedow do góry… i co z tym robic ??

Super masz tą swoją, fajnie że udało mi się zobaczyć ogród
Jak rozmawiałyśmy, ja tych pędów nie tnę, wcale nie tnę tej róży, poza owocami wiosną i to co przymarzło. Wypuszczone tegoroczne pędy będą w przyszłym roku kwitły i wtedy ładnie się wachlarzowo rozłożą, więc bez nerwów Będzie w przyszłym roku szał.
April 09:31, 19 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Rzeczywiście zupełnie inaczej wygląda ogród bez słońca. Jest mniej tajemniczy. Ale też piękny, bardziej radosny, widać więcej kolorów

Naparstnice świetne, szczególnie te potworzaste . U mnie jakoś rosną, ale bez szału.
Róże też nieźle sobie radzą, zupełni nie jak na las .

Bardziej radosny? E, ja nie lubię go bez słońca, wszystko takie rozmyte, jakby zamglone się wydaje.
Aga ale ty masz chyba gliniaste podłoże? Dobrze pamiętam? A naparstnice wolą przepuszczalne. Za to róże u ciebie mega fajne, a u mnie wegetują. Może i na zdjęciu jeszcze coś tam można złapać ale w realu widać całą smutną różaną prawdę.
April 09:32, 19 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Jola, Lykkefund piękna , a co jest po prawej stronie, na pierwszym planie?

Aga, po prawej stronie to powojnik recta, bardzo polecam. Świetnie by u ciebie wyglądał. Jest jeszcze recta purpurowy, z ciemnymi liśćmi. Niestety u mnie znacznie słabiej rośnie.
April 09:38, 19 cze 2023

JoannA napisał(a)

Dziękuję Aprilku za odpowiedź
Nie pomyślałam że to hakone All Gold. Muszę ją koniecznie rozmnożyć bo u Ciebie w lesie cudnie wygląda.
Zdjęcia porównawcze bodziszkow widziałam. Oba cudne i jak będzie okazja to je zakupię.
Muszę bo się uduszę
A tak na poważnie to mam sporo miejsca pod drzewami do obsadzenia i kombinuję co by tam dorzucić. Te bodziszki tak mi po głowie chodzą.
Pozdrawiam

Jak tylko masz z czego to rozmnażaj All Gold. Ona u mnie najlepiej sobie radzi.
Bodziszki Dark Eyes, jak się dowiedziałam, przyrastają baaardzo powoli. Ale widziałam u Kasji, na żywo, bodziszka Patrycja i jest fantastyczny. Chyba dokupię na tył rabaty, bo osiąga ponad 150cm w kwitnieniu. Niestety nie zrobiłam zdjęcia bo już wieczór był ale gorąco polecam, dla szybszego efektu
Pod drzewami, w trudne warunki bardzo fajnie sprawdzą się bodziszki korzeniaste np CZAKOR, świetnie kwitnie, intensywnym różem, fajnie rozjaśni jasnymi, świeżymi liśćmi. To i przyrasta bardzo dobrze
TAR 09:40, 19 cze 2023

chyba tez kupie nasiona naparstnic i wysieje w przyszłym roku, sa świetne
April 09:59, 19 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przegapiłabym kwitnienie Lykkefund. Niezawodna jak każdego roku. Nic, tylko podziwiać.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moja dosyć wyraźnie. Czuć ją w promieniu 2 m.

To pewnie moja hortka nie pachnie, stale koło niej przechodzę i nie czuję.

Nie przegapiłaś Lykkefundów, jeszcze kwitną, a właściwie dopiero zaczęły Choć obstawiam krótkie kwitnienie przy zapowiadanym 30 stopniach w tym tygodniu. Wczoraj było tak niesamowicie duszno, że trudno się pracowało.
April 10:01, 19 cze 2023

Magara napisał(a)
Jola, do znudzenia, zachwycam się u Ciebie wszystkim
U mnie w tym sezonie brakuje naparstnic kwitnących, bardzo żałuję bo one jednak robiły swoje.
Na wariata teraz szukam siewek w skrzyniach warzywnych gdzie się z kompostem wysiały, żeby za rok nie płakać i nie marudzić

Niestety naparstnice są dwuletnie, jak wprowadziłaś w zeszłym roku to w tym masz przerwę. Za to w przyszłym roku będzie szał, jeśli dałaś im się wysiać. Bardzo łatwo przenosi się siewki, można sobie ładnie zaaranżować, znoszą to bez sprzeciwu
April 10:01, 19 cze 2023

Helen napisał(a)
Co mogę napisać, uwielbiam Twoje klimaty

No nie mogłaś napisać nic milszego Cmok
April 10:32, 19 cze 2023

Magleska napisał(a)
Aprilku Twój ogród w każdej aurze zachwyca do znudzenia będę to pisać

Lubię takie "do znudzenia" Choć przyznam że mam trochę ostatnio zadyszki w "poprawianiu krajobrazu". Sama wiesz najlepiej ile takie poprawki kosztują zdrowia. Marzy mi się etap że tylko koryguję, bez rewolucji. I pielęgnuję, mam czas oskubać kwiaty rodkom czy ciapnąć przekwitnięte róże, ciut przesunąć trawę która zagraża paproci... ech marzenia.
A swoją drogą byłam w weekend u Agaty Brzozowej ( co za cudowne miejsce) i zapisuję do notatek jedno, drugie, trzecie chciejstwo... a potem pukam się w głowę bo przecież już nie ma miejsca. Właśnie wykańczam ostatnie rabaty. Dochodzę do wymarzonego celu... Czyli zawsze chcemy coś innego niż mamy
April 10:33, 19 cze 2023

ewsyg napisał(a)

Jolu, ależ świetne zdjęcie. Ta para jest niesamowita.

Świetnie wygląda las naparstnic, róże cudne, no i ten klimat leśny, cudnie.

Ewo bardzo dziękuję Naparstnice cudne są, nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Ciekawe czy ktoś się sprzeciwi

Pies z kotem, dowód na to że jednak można