Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Kasya 18:57, 19 cze 2023

April napisał(a)

Jak tylko masz z czego to rozmnażaj All Gold. Ona u mnie najlepiej sobie radzi.
Bodziszki Dark Eyes, jak się dowiedziałam, przyrastają baaardzo powoli. Ale widziałam u Kasji, na żywo, bodziszka Patrycja i jest fantastyczny. Chyba dokupię na tył rabaty, bo osiąga ponad 150cm w kwitnieniu. Niestety nie zrobiłam zdjęcia bo już wieczór był ale gorąco polecam, dla szybszego efektu
Pod drzewami, w trudne warunki bardzo fajnie sprawdzą się bodziszki korzeniaste np CZAKOR, świetnie kwitnie, intensywnym różem, fajnie rozjaśni jasnymi, świeżymi liśćmi. To i przyrasta bardzo dobrze

Pokaz tego bodziszka proszę
Dałby rade u mnie pod tujami ?
Kasya 19:05, 19 cze 2023

mrokasia napisał(a)
Ach, ten Twój las... Pięknie pani pięknie, gdzie się nie spojrzy. Nawet ta nowa rabata już nieźle wygląda. W sumie nieźle - jest dopiero czerwic a Ty już masz ogarnięte nowe rabaty. Stare zawsze będą wymagały zmian albo my będziemy chciały coś na nich zmienić .

No zgadzam się, bajecznie
Cudnie na upały
No ja bym na twoim miejscu rzuciła prace i siedziała w ogrodzie non stop
Agania 20:08, 19 cze 2023

Leśny szał normalnie
Nowe zawsze zachwyca i serce się cieszy, a energia rośnie♥️
Kokesz 22:53, 19 cze 2023

April napisał(a)
Dosadziłam krwiściąg Tana pod Bodziszek Dark Eyes, po tym jak się okazało że ten bodziszek słabo przyrasta. Są tam hosty, czyściec Ukkie, niziutka kalaminta biała i szałwia Caradonna

Jola, co to za wysoka trawka pod pniem drzewa?
Kokesz 23:01, 19 cze 2023

April napisał(a)
Co chwilę coś mnie dzisiaj odrywa od wstawiania zdjęć
Kolejny dzień bez słońca ale duchota była wczoraj straszna, potem burza w okolicy ale bez deszczu...

Ślicznie wyglądają naparstnice bylinowe w trawach (co to za trawka?) i dzwonek w hostach- też poproszę o nazwę

Muszę u siebie zrobić małą korektę z dzwonkami.
Posadziłam przed nimi przywrotnik i głupio to wyglada, hosty to jest to
LIDKA 23:06, 19 cze 2023

Wciąż nie moge uwierzyć że jedna kobietka przerobiła las sosnowy na ogród. Wszystko wyglada naturalnie i pięknie.

Wspaniała robota. Jola jesteś bardzo wyjątkową Ogrodniczką.
Podziwiam.
April 07:21, 20 cze 2023

JoannA napisał(a)
U Ciebie Aprilku ten bodziszek wygląda całkiem fajnie.
Mój to młoda tegoroczna sadzonka więc dam mu szanse. Może mnie jeszcze zaskoczy pozytywnie.

Daj mu szansę, jestem pewna że się spodoba. Ja miałam tę przyjemność że bodziszka nodozum widziałam dużego na żywo u Tamaryszka, ba, te moje to właśnie siewki od niej. Ślicznie się rozrosły i sieją się na potęgę ale to akurat fajnie
April 07:22, 20 cze 2023

anabuko1 napisał(a)

Acha. Też nie znam.
To chyba jakiś wielki powojnik ??

Rośnie jak krzew, dorasta do 170 cm, trzeba później podpierać.
April 07:24, 20 cze 2023

mrokasia napisał(a)
Ach, ten Twój las... Pięknie pani pięknie, gdzie się nie spojrzy. Nawet ta nowa rabata już nieźle wygląda. W sumie nieźle - jest dopiero czerwic a Ty już masz ogarnięte nowe rabaty. Stare zawsze będą wymagały zmian albo my będziemy chciały coś na nich zmienić .

Uff, co za ulga skończyć. Ale jeszcze sporo drobiazgów do dosadzenia. No i niestety stare, zaniedbane, też wymagają gruntownego remontu. To bieżące łatanie dziur owszem, coś tam pomagało ale docelowo nie jest wystarczające.
April 07:30, 20 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Też ją miałam, ale jak zobaczyłam jej potencjał, to czym prędzej wywaliłam, jakiś fragment posadziłam pod płotem w lasku, tak póki co nie zagraża.
Aprilku, jaki masz cudny las, zachwycać się można cały czas, gęsty podszyt, różnorodny, ciekawy
A róże gdzieś pokazujesz??
Firletka smółka pewnie woli więcej słońca, choć ona mam ciężkie kwiaty, może podsadź ją jakąś
funkią, na której będzie mogła się oprzeć U mnie rosła przy elatach

Mirko, ja też czuję zagrożenie tojeścią ale póki co panuję nad sytuacją albo tylko tak mi się wydaje. Oczywiście znacznie jeszcze ograniczę bo rośliny urosły i nie potrzebuję takiego mocnego zadarnienia.
Róż jeszcze u mnie mało, w półcieniu dopiero zaczynają. No i oczywiście nie są takie spektakularne jak u ciebie. Są raczej delikatnym dodatkiem do rabat niż ich główną ozdobą.
Firletka rośnie w gąszczu między żurawkami a hakonką. Ale najwyraźniej gąszcz jeszcze jest zbyt mało gęsty a podlewanie dodatkowo obciąża kwiat. Nic to i tak jest piękna
U mnie elaty wypadły, nie wiem czemu. Została jedna rachityczna kępka. Ale Hakone All Gold nadrabia u mnie za wszystkie trawy No i oczywiście moja brachytricha