Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Agatorek 16:05, 08 sie 2023

UrsaMaior napisał(a)

HAhahhaha Oparskałam komputer

Mam Was obie na tapecie, żeby było jasne

April 07:03, 09 sie 2023

Dzięki Dziewczyny że zaglądacie, choć gospodyni ostatnio mało gościnna.
Na szczęście Magda i Iwona bardzo się postarały żeby wątek nie zarósł kurzem. Jestem Wam wdzięczna za śliczne fotki. Faktycznie, na nich ogród wygląda atrakcyjnie.
Bardzo żałuję że nie dotarłam do Przypek na spotkanie. Do ostatniej chwili plany były. Szczególnie żałuję że przepadła mi możliwość poznania osobiście tak wielu osób, z którymi ciężko teraz będzie spiknąć się w innych okolicznościach.
Nie dam rady nadrobić wszystkich postów, ale postaram się odpowiedzieć chociaż na pytania.
April 07:10, 09 sie 2023

Monia81 napisał(a)
Jolu bardzo dziękujemy Tobie i mężowi za tak ciepłe przyjęcie nas, pyszne jedzonko, pogaduchy, roślinki wchodząc do ogrodu zaniemówiłam bo cóż mogę napisać, tylko tyle i aż tyle, że masz przecudowny leśny , pełen tajemniczości ogród, wierz mi nie słodzę czułam się w nim nieziemsko. Oj wiele czasu i pracy cię to kosztowało żeby tak rewelacyjne miejsce stworzyć, ale po roślinach widać, że mają dobrze u Ciebie jak tylko będziecie na Śląsku to zapraszamy ja fotek tak dobrych robić nie umiem, ale na pamiątkę wrzucę, Madzia z fotkami nadrobi buziaczki i Uściski wysyłamy

Moniko, już ci dziękowałam za odwiedziny w twoim wątku, ale jeszcze raz powtórzę że bardzo się cieszę z wizyty i osobistego poznania ciebie, Magdy i oczywiście niezastąpionego Andrzeja, który cierpliwie Was obwoził po Mazowszu. Fajnie się gadało do późnej nocy. Niby już wiem a dalej jestem zachwycona takimi spotkaniami, niby obcych ludzi, których tak silnie łączy wspólne hobby
Cieszę się że ogród się spodobał, bo faktycznie, pracy wymaga bardzo dużo a efekt nawet w połowie nie jest taki jak w ogrodach gdzie podstawową zaletą jest dobra ziemia.
Mój eMuś nawet dziś pojechał na Śląsk, niestety służbowo. Ale już mu zapowiedziałam, że kiedyś mnie u Was zostawi i niech sobie jedzie dalej pracować a ja będę przez ten czas zwiedzać Wasze włości
April 07:16, 09 sie 2023

Magleska napisał(a)
Fotki będą -obiecuję tylko nie wiem kiedy..... -jak narazie znowu wpadłam w pęd pracy ((niestety nieogrodowej )

i chociaż pewnie mało osób mi uwierzy -jeszcze nic nie ryłam na swoich rabatach -za to powstała mi szkółka roślin - mam chyba z 60 doniczek do posadzenia -Twoje żurawki podzieliłam ,bo kępy tak ogromne ,że zrobiłam chyba z 30 sadzonek i to takich konkretnych nie w skali mikro ,a hosta dumnie prezentuje się na tarasie

Buziaki

Magdo, rozumiem nawał pracy. Właśnie tego doświadczyłam, plus lekkie załamanie zdrowia. Nie nadrobię zaległości ale jeszcze raz dzięki za wizytę. Jak już pisałam do Moniki, było super. Jesteś tak pozytywnie zakręconą, ciepłą osobą że to było samą przyjemnością cię poznać. Ja też jeszcze nie posadziłam wszystkich skarbów które mi przywiozłyście. Powolutku znajdę im godne miejsca. Już jest parę pomysłów, tylko sił zabrakło.
I dzięki za zdjęcia. Spojrzenie innych osób jest zawsze niezwykłe, bardzo ciekawe i często pouczające.
April 07:24, 09 sie 2023

Magara napisał(a)

Hahaha Nie będę komentować szerzej Przejdę do kwestii merytorycznych

Czy ten rdest jest biały??? Istnieje takie cudo czy to oświetlenie go wybieliło?

Nie śmiem odbierać Magarkowi palmy pierwszeństwa, spokojnie zadowolę się kolejnymi miejscami na pudle
Tak to jest biały rdest odmiany Fat White. Choć jego biel jest lekko złamana szarością, nie jest to taka świecąca biel/biel Nienachalna, jeśli wiecie co mam na myśli. Ze mną o kolorach trudno się gada
April 07:27, 09 sie 2023

Mary napisał(a)

Dzięki za relację, Magda.
Może Jola pamięta jaka to funkia?
Czy dobrze widzę, że kwiaty ma czysto białe?
Ślimaki to chyba u Joli nie bywają.

Mary to funkia Guacamole. Faktycznie nie jest ulubienicą ślimaków, co nie znaczy że czasem się nie pojawiają. Generalnie ślimaki niezbyt lubią lasy sosnowe, te igły, szyszki. Pewnie to pomaga utrzymać hosty w dobrej kondycji. Poza tym wszystkie moje ślimaki skupiły się wokół dalii. Do tego stopnia że większość dalii muszę mieć w doniczkach na tarasie, jeśli chcę się doczekać kwitnienia
April 07:29, 09 sie 2023

TAR napisał(a)
Cudownie

Jola co to jest za roslina z duzymi liścmi, jakies pnącze?

Cercis Golden Falls. Chyba zamówiłaś takiego?
April 07:32, 09 sie 2023

Magara napisał(a)
Po tych wszystkich zdjęciach jestem mocno zmartwiona, że będę Joli musiała oddać mój tytuł honorowy forumowego Smerfa Marudy
Jola - nie masz prawa narzekać ani marudzić Tyrać możesz dalej ku chwale ogrodu, ale w milczeniu

Jak widzisz, zamilkłam na dłuższy czas zgodnie z sugestią
April 07:32, 09 sie 2023

Makao napisał(a)
Nie mogę się doczekać . Wczoraj małżowi pokazywałam te zdjęcia i z dumą mówiłam ' tam jadę'

April 07:33, 09 sie 2023

Agatorek napisał(a)
Iwonka, świetne fotki ❤️

Co to za kwiatek?

pięciornik nepalski
Cudne, wytrzymałe roślinki. Sadzę tam gdzie inne nie dają sobie rady. Jest wiele odmian