Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Iwonka 18:29, 16 maj 2026

Jola masz tak klimatyczny ogród, że żadne forumowe ograniczenia nie przeszkadzają mi w odbiorze KAŻDEJ fotki.
To jest ta magia lasu i nasadzeń.
Wszystko wygląda świetnie.
Nie zrażaj się i w wolnej chwili wrzucaj choć kilka.
Uwielbiam tu przysiąść i się pogapić.
Gosialuk 07:19, 17 maj 2026

Ja też. Jakość fotek mi absolutnie nie przeszkadza w podziwianiu tych pięknych zakątków.
Zawsze czekam na kolejne.
Basieksp 09:31, 17 maj 2026

Klon Jack Frost _Ice Dragon

Drugie Kocurro się wypięło

Bardzo ładny ten klon. Dodatkowo na tle ciemnych rododendronów, kolor bardziej się wyróżnia, fajnie to razem się komponuje.

Kocurko też, trochę może się wykręcił ale co tam
ajka 10:27, 17 maj 2026

Przepiękne fotki. Jak to się nie nadają do publikacji? Jak bym tak podchodziła do sprawy to nigdy bym nie wrzuciła żadnych zdjęć. A u ciebie piękny dojrzały ogród. Uwielbiam takie leśne klimaty.
anabuko1 13:54, 17 maj 2026

April napisał(a)
Jeszcze coś tam może wynajdę

Klon palmowy gatunek. Z tyłu, ten czerwony to Beni Maiko. Potem zielenieje

Klon tatarski

Cercis Vanilla Twist

Jak zawsze urokliwie, klimatycznie i pięknie Jolu w twoim ogrodzie.
Klony już z pięknymi barwami.

Bratkowe kolorki bardzo żywe, energetyczne i z daleka widoczne. Fajnie

Alija 19:18, 17 maj 2026

Mnie też nie przeszkadza jakość fotek (szczerze mówiąc, u Ciebie nie zauważyłam tej obniżonej jakości), najważniejsze, żeby było dużo zdjęć, bo leśny ogród można oglądać i oglądać.
nicol21 22:56, 19 maj 2026

Cudne masz te kloniszcza!!
i rzeźba tez świetna jest.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
April 07:05, 20 maj 2026

Magara napisał(a)

Jola, TAK - turzyca rzędowa.
Super ładnie mi przyrosła, nie idzie rozłogami gdzie popadnie, dobre mam obserwacje czy to przypadek?
Nie mam pomysłu co zamiast ice dance dać...

Magarku, moja turzyca nie przyrasta, nie ma za bardzo miejsca. Może gdybym ją przerzedziła. Jesienią robi się brzydka bo ma za sucho, ale wiosna i lato jest ok. Ja ją wiosną tnę kosiarką Oczywiście na najwyższym ustawieniu.
Myślę że nie ma idealnych traw. U mnie poza niezawodnymi hakonkami to jeszcze jest carex Spring, carex umbrosa Thiny Thin. Jakieś inne to pojedyncze przypadki.
April 07:10, 20 maj 2026

Margo2 napisał(a)

Jola, uważam, że wszystko się nadaje.
Byłam i wiem.
Fotki faktycznie na forum wychodzą gorsze, ale i tak pokazujesz cudowne kadry.
Uwielbiam Twój ogród.
Wiesz o tym

No i sie uczę dodatkowo.
Nawet nie wiedziałam, że sa klony Ussuryjskie. Może on by wytrzymał w tym moim rogu?

Gosiu Buziak.

Klony ussuryjskie z serii Jack Frost są cudne. Pierwsze dwa mam dzięki Adze-Agatorek. Ona wynalazła North Wind i Ice Dragon. Ja w zeszłym tygodniu dokupiłam sobie Arctic Jade.
One są wytrzymalsze od palmowych.
Ale w tym rogu potrzebujesz coś dużego. Ja bym tam sadziła gatunek klona palmowego. Szybko rośnie i wypełni przestrzeń.
April 07:12, 20 maj 2026

TAR napisał(a)

Dostalam od Ciebie na pewno turzyce. Pewnie masz racje co do nazwy. Bo je bardzo zachwalalas, ze nie rozlaza sie rozlogami jak ID. Czemu sobie ubzduralam ze to oszimska? Nie wiem, moze akurat wtedy trwala o tym rozmowa na forum i bezwiednie sobie skojarzylam.

Turzyca rzędowa jest charakterystyczna. Niska i ma szerokie liście. Niby podobna w jakiś sposób do ID ale nie ma jej wad. Ma za to swoje No bo nic nie jest idealne.