Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:48, 15 kwi 2024

Juzia napisał(a)

No coś Ty!
Ja u siebie już kolankuję i nawet czasem siadam..... jak sił już mało

April 07:50, 15 kwi 2024

Kordina napisał(a)

Super to ujęcie

Dzięki. Misa jest właśnie czyszczona. Mnóstwo się tam nazbierało igieł i innych odpadków. Jak wyschnie to ją zamiatam i napełniam świeżą wodą z wodociągu, bo ona jest bardziej krystaliczna niż z własnego ujęcia.
olciamanolcia 07:52, 15 kwi 2024

Monika83 napisał(a)
Normalnie jak w zaczarowanym ogrodzie❤️

Chciałam napisać, że jak w bajce
April 07:52, 15 kwi 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Do kwitnienia epimediów u mnie wciąż daleko. Dopiero niedawno liście im wylazły z ziemi, a wiosnę mam w szczytowej fazie.
Urocze są te leśne światłocienie. W połączeniu z młodymi listkami na drzewach i krzewach wygląda to rewelacyjnie. No i te ułudki! Śliczne są.

Haniu, pewnie teraz to już i epimedia ci kwitną. Jakoś mało mam czasu ostatnio na forum, więc spory poślizg z odpowiedziami. Ja wczoraj dzieliłam epimedium rubrum.
W ciągu ostatnich dwóch tygodni wszystko zwariowało na zielono. Jak zwykle nie wyrobiłam się z planami przesadzania. Choć teraz się ochłodzi i może rośliny przyhamują trochę.
anabuko1 07:58, 15 kwi 2024

Ach ta wiosna i jej żywe kolory.
Uwielbiam te żółcie ,seledyny wiosenne.
Klon jak żarówka świeci w ogrodzie.
Też go lubię.
April 08:03, 15 kwi 2024

Margo2 napisał(a)
Nie pamiętam u kogo była dyskusja na temat turzyc, których nie poleca się do ogrodu, ze względu na to, że sie rozłażą.
Pamiętasz jakie to były turzyce?
Straciłaś kilka dalii?
Zgniły? Ja przechowuję w trocinach. Jak do tej pory sprawdziło mi się. Powinna wysadzić juz je do ogrodu. Sadzę prosto do gruntu
Wszystkie zdjęcia są piękne.

Nie pamiętam tej dyskusji o turzycach. Ja mam tylko te cieniutkie cieniste, pagórkowe, sabińskie. No i Silver sceptre które właśnie wywalam, zapomniałam skosić wczesną wiosną i są brzydkie. Jak to zrobię teraz to mnie będą długo wkurzać. Chyba że przesadzę do lasu.
Dali nie straciłam dużo, trzy, może cztery. Jeszcze mam sporo i praktycznie ciężko znaleźć dla nich miejsce więc nie będę powiększać kolekcji. Jedna zgniła, dwie chyba przeschły za mocno. Ja zostawiam w donicach z ziemią. Już wymieniłam ziemię i znów są w donicach. Tak mi łatwiej. Nie muszę walczyć ze ślimakami. U ciebie ślimaki nie zżerają dalii?
April 08:08, 15 kwi 2024

Magleska napisał(a)
Wzdycham z zachwytu -czemu ,tak daleko mieszkasz ,już bym leżała na leżaczku i podziwiała ogród

mam pytanie o tą ułudkę -bo już się napaliłam ,że chcem ją -ona do cienia ? czy w słońcu też da radę ?

i jeszcze o białe brunery -zakupiłam sobie je na taras do donic -przeżyją w donicach ,czy na jesień i tak do gruntu je dać ? dobrze ,że napisałaś ,że się ciężko zbierają -więc nie będę je dzielić

Buziaki

Ps fajne to zaplecze gospodarcze możesz tam warzywnik w donicach zrobić

Jeśli jesteś w stanie to przyjeżdżaj na kilka dni Leżaki już wyciągnięte z garażu
Ułudkę mam w cieniu, nie wiem jak sobie poradzi na słońcu. Ale pod krzewami to i tak pewnie byłaby zacieniona lekko. Mogę ci przywieźć na próbę.
A nowych brunner może jednak jeszcze nie dziel. Daj im czas na zakorzenienie się. Podzielisz wiosną. I na jesieni zadołowałabym jednak w gruncie. Różnie bywa. Miałam w skrzynkach dwa dzwonki niemal obok siebie. Jeden przetrwał zimę drugi nie. Więc nie ma reguły. Jak ci nie szkoda to zostaw ale ja bym nie ryzykowała. Wszystko zależy też od zimy i w jak zacisznym miejscu stoją donice.
April 08:08, 15 kwi 2024

mrokasia napisał(a)
Kochana, pamiętasz te moje małe wielosiły, które po przycięciu mi zanikły? Otóż wyłoniły się z niebytu .

Bardzo się cieszę Miałam moralniaka, że poradziłam ci je przyciąć
Moje zaraz zaczną kwitnąć
April 08:09, 15 kwi 2024

Agatorek napisał(a)

Prawda? Też mi się podoba

Przydałby mi się dobry fotograf na sesję w ogrodzie. Tyle teraz się dzieje a ja nie umiem tego uchwycić
April 08:11, 15 kwi 2024

Iwonka napisał(a)
Magia, bajkowy krajobraz. Piękny do zdjęć i podziwiania.
O robocie przy zachwycie zapominamy

Dzięki Iwona
To jak z bólem porodowym, zapomina się zaraz "po". A uzyskane efekty dają tyle endorfin że "pakujemy się w to" ponownie