Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

Pokaż wątki Pokaż posty

April podbija las...

Kasya 17:59, 21 maj 2024

April napisał(a)
Dziewczyny, to amsonia nadreńska Storm Cloud, może macie inne odmiany, późniejsze. Amsonie kwitną w różnych terminach.
Ja w tym roku dokupiłam jeszcze Ilustris. Muszę się im przyjrzeć, jakie są różnice bo prawdę mówiąc, nie wiem

Nie wiedziałam nawet że są odmiany

W zeszłym roku w czasie suszy też miałam takiego jeża
Mało tego że pił bez umiaru to karma kocią nie pogardził, pospał gdzie popadnie i sobie poszedł
Makao 19:08, 21 maj 2024

April napisał(a)

U mnie Caadonna leży rozklapciała. Za ciemno.
Ja się nie przejmuję co lubi mąż Nie pomaga, to się nie wtrąca

No mój zaczął coś tam pomagać choć nie za dużo.
Dlatego czasem myślę gdzie by tą lawendę wbić ale póki co pomysłu nie mam bo srebrna jest. Gdyby była zielona byłoby łatwiej
Gruszka_na_w... 20:18, 21 maj 2024

W tzw. normalnym ogrodzie rodki zawsze wyglądają nieco dziwnie, jakby były z innej bajki. Wydają się nieco krzykliwe w swojej urodzie. Zdarza mi się nawet czekać z niecierpliwością aż przekwitną i ponownie będą neutralne w odbiorze. U Ciebie jest z nimi zupełnie inaczej. Pasują idealnie, a ich kwiaty, mimo intensywności wybarwienia, są świetną kolorystyczną plamą. Od razu widać, że znalazły się we właściwym miejscu.
Ogród zachwyca, nieustannie. Oczu nie można oderwać. Ciężka praca się jednak opłaca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 21:30, 21 maj 2024

Też tak Haniu uważam, las April to świetna miejscówka dla rodków.
W dzieciństwie byłam z tatą u niejakiego pana Walczaka, uprawiał ogromne cytryny.
Mnie jednak zachwycił jego las z kolekcją rodków i azalii. Taki tajemniczy ogród, jak u April
Magara 23:25, 21 maj 2024

Jola, a jak Kicia-Kocia??? Pojmana w końcu???
April 07:08, 22 maj 2024

Iwonka napisał(a)
Amsonia ma niesamowity kolor kwiatów, coraz bardziej mnie kusi, tym bardziej, że posadzony rdest Superbum ma wokół siebie dużo wolnej przestrzeni
Jakie amsonia ma stanowisko? Domyślam się, że las, ale więcej cienia czy słońca?
70 letnie sosny, no jestem pod wrażeniem, nie wiedziałam, że z taką historią!!!
A król lew w trawie, coś o tym wiem

Iwonka, amsonię jak najbardziej polecam. Teraz testuję ilustris. Jest ciut jaśniejsza, ma szersze listki, kwitnie teraz. Podobno ma być bardziej wytrzymała i szybciej przyrastać niż nadreńska. Zobaczymy. Niby kwiat ciut jaśniejszy ale niewiele.
U mnie na stanowisku niby od południa ale sosny tworzą cały czas ażurowy cień. Ale amsonie znoszą zarówno słońce jak i półcień.
Ile lat mają sosny wiemy, bo poprzedni właściciel twierdzi że sadził je ze swoim ojcem w wakacje po pierwszej klasie szkoły podstawowej
April 07:09, 22 maj 2024

Kasya napisał(a)

Nie wiedziałam nawet że są odmiany

W zeszłym roku w czasie suszy też miałam takiego jeża
Mało tego że pił bez umiaru to karma kocią nie pogardził, pospał gdzie popadnie i sobie poszedł

Okazało się że jeż wyjada psu z miski suchą karmę. Mąż przyznał że widział w nocy, ale nie był pewien czy mu się to nie śni, bo jeż był za duży jak na jeża
April 07:10, 22 maj 2024

Makao napisał(a)

No mój zaczął coś tam pomagać choć nie za dużo.
Dlatego czasem myślę gdzie by tą lawendę wbić ale póki co pomysłu nie mam bo srebrna jest. Gdyby była zielona byłoby łatwiej

Aniu, ja uwielbiam pasjami srebrne rośliny, z powodzeniem łączę je z limonkowym. Wygląda super. Więc popróbuj
April 07:18, 22 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tzw. normalnym ogrodzie rodki zawsze wyglądają nieco dziwnie, jakby były z innej bajki. Wydają się nieco krzykliwe w swojej urodzie. Zdarza mi się nawet czekać z niecierpliwością aż przekwitną i ponownie będą neutralne w odbiorze. U Ciebie jest z nimi zupełnie inaczej. Pasują idealnie, a ich kwiaty, mimo intensywności wybarwienia, są świetną kolorystyczną plamą. Od razu widać, że znalazły się we właściwym miejscu.
Ogród zachwyca, nieustannie. Oczu nie można oderwać. Ciężka praca się jednak opłaca.

Haniu, pochwały od ciebie są dla mnie szczególnie cenne
A widziałaś jak z powodzeniem szerzę twój pomysł na połączenie rdestu i amsonii? Naśladownictwo najwyższą formą pochlebstwa
A co do rodków, wydaje mi się że to kwestia tego że cały ogród jest mocno zielony i taka mała, kwitnąca wysepka nie przeszkadza, i dlatego są lżejsze w odbiorze. Co innego w mocno ukwieconych ogrodach, gdzie nie wiadomo na czym skupić oko
April 07:23, 22 maj 2024

Iwonka napisał(a)
Też tak Haniu uważam, las April to świetna miejscówka dla rodków.
W dzieciństwie byłam z tatą u niejakiego pana Walczaka, uprawiał ogromne cytryny.
Mnie jednak zachwycił jego las z kolekcją rodków i azalii. Taki tajemniczy ogród, jak u April