izabela_magd...
15:19, 08 lut 2021
Witajcie
Chciałam prosić o Wasze opinie, o tym „projekcie”
No cóż, projekt to to nie jest… raczej wstępny pomysł na ogród. Pomysł zawiera elementy które mogą być realizowane stopniowo w miarę odkładania środków, np. warsztat męża czy piwniczka. Chodzi o to żeby wszystko miało swoje miejsce i nie trzeba było potem myśleć gdzie to wcisnąć
Ale może po kolei. Jakiś czas temu kupiliśmy działkę. Jesteśmy już po załatwieniu wszystkich formalności, na wiosnę startujemy z budową domu !
O działce: Działka ma 25 m szer. i 92 m dług., 23 ary. Działka ma niewielką pochyłość na południe- ok. 1 m.
widoki
na północ
na południe
na wschod
na zachód, robione prawie z końca działki
Ziemia ciążka: glina, pylasta ale dość urodzajna. Działka na wzniesieniu, nie pochodzą wody gruntowe. W bezpośrednim sąsiedztwie otoczona polami rolnymi. Od północy domy i lasek mieszany z dużą ilością brzóz. Od południa stary sad. Od zachodu działki budowlane.
O nas: rodzinka 2+3 dzieci 1,3,5 lat 2 dziewczynki i chłopak, więc potrzebny mini plac zabaw i kiedyś duże boisko. Mąż typowy majsterkowicz, wiec potrzebny jakiś warsztat. Ja jestem typowym ogrodnikiem, dom jeszcze nie stoi a ja już bym kupowała i sadziła
Przyznam się Wam że zakładam wątek trochę też po to żeby ochłonąć, posłuchać rad, i dwa razy pomyśleć zanim coś posadzę - bo potem kłopot.
Działka jest długa, cała w plac budowy się nie zmieni, więc są elementy które chciałabym już w tym roku wykonać… np.
1. posadzić sad.
2. zrobić rozsadnika w miejscu ogrodu warzywnego
3. posadzić żywopłot z cisa miedzy sadem a warzywnikiem
4. posadzić żywopłot miedzy częścią dla dzieci a warzywnikiem (róża pomarszczona?)
Na razie myślałam tylko o funkcji jaką mają pełnić poszczególne części działki. Do rozważań o stylu, kształcie rabat, czy co konkretnie sadzić jeszcze bardzo daleka droga. Kocham sosny, brzozy, wrzosowiska, w ogóle wszystkie wrzosowate… trawy, rośliny wodne, oj długo by wymieniać… iglaków nie za bardzo, a poza tym wszystko chyba
. Mam pomysł na kolorystykę, ale to wszystko „potem”. I tak, wiem że na glinie z wrzosowatymi będzie trudno… ale kompostowniki już stoją i w jednym idzie już produkcja kwaśnego kompostu z trocin.
Pomysł jest taki:
Każda część ma mniej więcej po ok 5 ar
1. Przy domu część „formalna” 5,5 ar
• Zadaszonym tarasie przy kuchni wypada ok 80 cm powyżej poziomu gruntu. Skarpę chciałam obsadzić ziołami, pomidorami koktajlowymi itp. To co warto mieć pod ręka
• W południowo zachodnim narożniku działki domek dla dzieci, z huśtawką -żebym miała je zawsze na oku, póki są małe. Potem do likwidacji.
• Przy samym domu rośliny ciemierniki i rośliny cebulowe, okna zaprojektowane do podłogi, i chciałabym żeby ta wiosna zaglądała mi do domu
2. Ogród ozdobny 5,5 ar
• Oczko wodne – musi pozostać w tym miejscu, kształt może się tylko zmienić.
• Warsztat z otwartą wiatą od strony oczka wodnego
• Rabaty nieprzesłaniające osi widokowej
• Miejsce na torfowisko
• Piwniczka, przysypana ziemią – górka dla roślin
3. Ogród dla dzieci 5 ar,
• boisko wychodzą mi wymiary 16x18,5m chyba ok? Jak ktoś ma dzieci proszę niech się wypowie.
• od północnej granicy jagodnik (dzieciaki uwielbiają borówkę amerykańską
• od południa jakaś swobodna preria
• gdzieś przy prerii miejsce na ognisko i obok piwniczka
4. Warzywnik – 2 ar nie za mało?
• z mini kurnikiem,
• z podwyższonymi grządkami
• z małą szklarnią
5. Sad z łąką kwietną 5 ar
- Założenie jest takie żeby aż do warzywnika dało się podjechać autem (nie musi być droga, ale musi być przejezdne).
- od południa nie przysłaniać widoku, bo przy dobrej widoczności widać zarys Tatr.
- od północy drzewa nawiązujące do tego co jest w krajobrazie.
- Zakładam że zanim się wprowadzimy to dzieciaki będą mieć 7, 5 i 3 lata i będą głównie używać boiska.
Bardzo proszę Was o komentarze. Zwłaszcza osoby które mają ogrody dla dzieciaków. Wiem że warzywnik wypada dość daleko i co może wydawać się niepraktyczne.
Chciałam prosić o Wasze opinie, o tym „projekcie”

Ale może po kolei. Jakiś czas temu kupiliśmy działkę. Jesteśmy już po załatwieniu wszystkich formalności, na wiosnę startujemy z budową domu !
O działce: Działka ma 25 m szer. i 92 m dług., 23 ary. Działka ma niewielką pochyłość na południe- ok. 1 m.

widoki
na północ

na południe

na wschod

na zachód, robione prawie z końca działki

Ziemia ciążka: glina, pylasta ale dość urodzajna. Działka na wzniesieniu, nie pochodzą wody gruntowe. W bezpośrednim sąsiedztwie otoczona polami rolnymi. Od północy domy i lasek mieszany z dużą ilością brzóz. Od południa stary sad. Od zachodu działki budowlane.
O nas: rodzinka 2+3 dzieci 1,3,5 lat 2 dziewczynki i chłopak, więc potrzebny mini plac zabaw i kiedyś duże boisko. Mąż typowy majsterkowicz, wiec potrzebny jakiś warsztat. Ja jestem typowym ogrodnikiem, dom jeszcze nie stoi a ja już bym kupowała i sadziła
Przyznam się Wam że zakładam wątek trochę też po to żeby ochłonąć, posłuchać rad, i dwa razy pomyśleć zanim coś posadzę - bo potem kłopot.
Działka jest długa, cała w plac budowy się nie zmieni, więc są elementy które chciałabym już w tym roku wykonać… np.
1. posadzić sad.
2. zrobić rozsadnika w miejscu ogrodu warzywnego
3. posadzić żywopłot z cisa miedzy sadem a warzywnikiem
4. posadzić żywopłot miedzy częścią dla dzieci a warzywnikiem (róża pomarszczona?)
Na razie myślałam tylko o funkcji jaką mają pełnić poszczególne części działki. Do rozważań o stylu, kształcie rabat, czy co konkretnie sadzić jeszcze bardzo daleka droga. Kocham sosny, brzozy, wrzosowiska, w ogóle wszystkie wrzosowate… trawy, rośliny wodne, oj długo by wymieniać… iglaków nie za bardzo, a poza tym wszystko chyba

Pomysł jest taki:

Każda część ma mniej więcej po ok 5 ar
1. Przy domu część „formalna” 5,5 ar
• Zadaszonym tarasie przy kuchni wypada ok 80 cm powyżej poziomu gruntu. Skarpę chciałam obsadzić ziołami, pomidorami koktajlowymi itp. To co warto mieć pod ręka
• W południowo zachodnim narożniku działki domek dla dzieci, z huśtawką -żebym miała je zawsze na oku, póki są małe. Potem do likwidacji.
• Przy samym domu rośliny ciemierniki i rośliny cebulowe, okna zaprojektowane do podłogi, i chciałabym żeby ta wiosna zaglądała mi do domu
2. Ogród ozdobny 5,5 ar
• Oczko wodne – musi pozostać w tym miejscu, kształt może się tylko zmienić.
• Warsztat z otwartą wiatą od strony oczka wodnego
• Rabaty nieprzesłaniające osi widokowej
• Miejsce na torfowisko
• Piwniczka, przysypana ziemią – górka dla roślin
3. Ogród dla dzieci 5 ar,
• boisko wychodzą mi wymiary 16x18,5m chyba ok? Jak ktoś ma dzieci proszę niech się wypowie.
• od północnej granicy jagodnik (dzieciaki uwielbiają borówkę amerykańską
• od południa jakaś swobodna preria
• gdzieś przy prerii miejsce na ognisko i obok piwniczka
4. Warzywnik – 2 ar nie za mało?
• z mini kurnikiem,
• z podwyższonymi grządkami
• z małą szklarnią
5. Sad z łąką kwietną 5 ar
- Założenie jest takie żeby aż do warzywnika dało się podjechać autem (nie musi być droga, ale musi być przejezdne).
- od południa nie przysłaniać widoku, bo przy dobrej widoczności widać zarys Tatr.
- od północy drzewa nawiązujące do tego co jest w krajobrazie.
- Zakładam że zanim się wprowadzimy to dzieciaki będą mieć 7, 5 i 3 lata i będą głównie używać boiska.
Bardzo proszę Was o komentarze. Zwłaszcza osoby które mają ogrody dla dzieciaków. Wiem że warzywnik wypada dość daleko i co może wydawać się niepraktyczne.