A ja dziś zarzuciłam z powrotem świerkowe gałązki na wrzosy i zahaczyłam o rh, bo ziemia nawet u mnie zamarzła po ostatniej nocy, a słoneczko pali. Bogdziu, gdyby nie to Twoje "trąbienie" to bym tego nie zrobiła. Dzieciakom szałas musiałam rozebrać, hi hi.
Zapowiadają już ocieplenie od czwartku ale jak to będzie zobaczymy . U mnie ziemia jeszcze w tym roku nie rozmarzła nawet na 1 cm i cały zas jest w nocy mróz. Teraz jeat -6 stopni.
U mnie już ziemia była rozmarznięta (w sobotę przecież kopaliśmy), ale już drugą noc tak mrozi, że znowu zamarzła. Dziś o 7.00 było aż -8!!!
To bardzo zimno się zrobiło, dobrze że przykryłas. Nic się nie poradzi na pogodę, trzeba cierpliwie czekac . Nie było by problemu z mrozem gdyby nie było tego ostro świecącego słońca. Przy zachmurzonej pogodzie było by cieplej i bezpieczniej dla roślin, ale nic na to nie poradzimy.Zdziwiona jestem że mieliście tak rozmarzniętą ziemię że kopaliście u mnie nawet pomarzyc o kopaniu jeszcze za wczesnie.
W niektórych miejscach, gdzie jest przewaga cienia jeszcze było czuć skorupkę, ale ogólnie wszystko można było robić. Widać u mnie na zdj. wywożenie ziemi ze skalniaka, kanciki przy tarasie. Już nawet trochę chwastów wyrwałam. Było dobrze, a tu masz ci los mrozisko chwyciło. Ale lepiej teraz niż w maju.
Miłego dnia-pozdrawiam.Moja codzienna lektura przeczytana na dobry humor z rana!
W niektórych miejscach, gdzie jest przewaga cienia jeszcze było czuć skorupkę, ale ogólnie wszystko można było robić. Widać u mnie na zdj. wywożenie ziemi ze skalniaka, kanciki przy tarasie. Już nawet trochę chwastów wyrwałam. Było dobrze, a tu masz ci los mrozisko chwyciło. Ale lepiej teraz niż w maju.
Masz racje lepiej teraz niz w maju, ale tak by sie chciało wiosny juz teraz.Mam w kalendarzu zapisane w 2010r ta noc która dziś będzie było -14 stopni to teraz jest o połowe mniej ale to słońce strasznie mnie wkurza.