Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

abiko 10:54, 10 sty 2019

Anda napisał(a)

Aga, a chcesz mieć okrywowe typu pajeczaki/ośmiornice, czy po prostu niskie, kompaktowe krzaczki?
Zamówiłam sobie polyantę Clothilde Soupert. Posadzę ją na przód rabaty. Może to też coś dla Ciebie? Ona jest na dodatek pachnąca

Austinki są zawsze śliczne.

Mme Plantier to piękna róża. Gdyby kwitła częściej i nie była pnąca to też bym ją miała. Tak samo jak Mme Hardy. Uwielbiam te zielone oczka

Donice to ratunek dla małych ogrodów i wielkich ogrodniczych apetytów ich właścicieli

Hmm najchętniej to chciałabym pachnące, ale takie to rzadkość wśród pajęczaków. Na dodatek to jest wejście więc może tylko wyglądać nie musi pchnieć. Pachnące mam w ogrodzie. Szukam właśnie takich pajęczaków też z tej racji, że tam odgarniam śnieg, łatwo je przycinać na wiosnę i muszą mieć ADR. Masz jakieś propozycje.. i róż.. 7 szt wejdzie mogę nawet je mieszać.

Clothilde Soupert - patrzyłam też na nią, ale ona chyba zasycha jak moja Pompon.. nie lubi złej pogody, ale może donica? nie wiem.. u Ciebie i tak będzie piękna.

Mme Plantier u mnie pewnie nie będzie pnąca. Chociaż jak patrze na moją Heritage, to mam niezły krzaczor, tyle, że tnę na wiosnę, inaczej miałabym z 5 m chyba, chociaż niby jest niska.
Anda 11:13, 10 sty 2019

Z pajęczaków może Snow Ballet? Pięknie wygląda jak kwitnie. Ma długie pędy i można po niej przejechać kosiarką Naprawdę Jest kolczasta bardzo i nie cierpię jej ciąć nożycami (w szkółce, nie u mnie). Nie ma ADR niestety.
Jak każda biała róża ma jedną wadę, wg mnie to brązowienie przekwitłych kwiatów. Nie lubię tego. Dlatego jestem ciekawa, jak się polubię z Clotyldą

Mnie polecano Lions Rose (podobno fenomenalny, ma ADR) oraz Sirius na przód rabaty. Tylko ona już wyższa rośnie. Ma ADR.

Jeśli lubisz czerwone róże to polecam Black Forrest Rose. Morze kwiatów, umiarkowana ośmiornica. Nie pachnie, ale jest bardzo zdrowa. Ma ADR.

Jeśli lubisz kolor bursztynu, to polecam Hansestadt Rostock. Na dodatek pachnie. Nie wytwarza zbyt długich pędów. Nie ma ADR, ale jeszcze nigdy, przenigdy nic nie miała (w szkółce, bo sama jej nie mam).
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
abiko 11:27, 10 sty 2019

Wiedziałam że dasz mi robotęBiel odpada.. chociaż ja ją uwielbiam, ale chcę tam jakiś mocniejszy akcent kolorystyczny. Popatrzę na propozycje od Ciebie z przyjemnością
abiko 11:42, 10 sty 2019

Hmm.. tylko one wszystkie wysokie będą, chociaż piękne. Zagłuszą mi kule bukszpanowe.
Anda 11:47, 10 sty 2019

A jakie duże masz bukszpany?

Malutka jest Pepita, ma ADR. Kwiatki malutkie i pelne. Lupo też ładna, ale kwiaty nie są pełne, ma ADR.
Bienenweide Rosa też jest ok. Ma ADR, kwiatki malutkie, niepełne.

Edit, ogólnie to wszystkie róże po jakimś czasie chyba osiągną te 50 cm... Za wysokie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
abiko 11:55, 10 sty 2019

Anda napisał(a)
A jakie duże masz bukszpany?

Malutka jest Pepita, ma ADR. Kwiatki malutkie i pelne. Lupo też ładna, ale kwiaty nie są pełne, ma ADR.
Bienenweide Rosa też jest ok. Ma ADR, kwiatki malutkie, niepełne.

Edit, ogólnie to wszystkie róże po jakimś czasie chyba osiągną te 50 cm... Za wysokie?

Nie mam teraz zdjęcia, ale w wizytówce na 1 str. masz kule bukszpanowe. 50 jest ok, nawet 70 ale 1,5 za dużo.

A widzisz ja na Lupo i Bienenweide patrzyłam.
Anda 12:08, 10 sty 2019

Oprócz Siriusa żadna z tych poprzednio polecanych nie powinna przekroczyć 1m, powinny być tak koło 80 cm. Która ma mieć 1,50?

Róże są jednak nieprzewidywalne. Np. róża Mozart niby tylko do 100 ma dorosnąć, a widziałam egzemplarz wysoki na 1,60

A może utopisz te kule po prostu w bodziszku Rozanne? Kwitnie całe lato, również w półcieniu Dobrze się go tnie

Anda 12:10, 10 sty 2019

A z serii Bienenweide mnie się najbardziej podoba Apricot Ale do Gelb przylatuje najwięcej pszczółek

abiko 12:20, 10 sty 2019

Anda napisał(a)
Oprócz Siriusa żadna z tych poprzednio polecanych nie powinna przekroczyć 1m, powinny być tak koło 80 cm. Która ma mieć 1,50?

Róże są jednak nieprzewidywalne. Np. róża Mozart niby tylko do 100 ma dorosnąć, a widziałam egzemplarz wysoki na 1,60

A może utopisz te kule po prostu w bodziszku Rozanne? Kwitnie całe lato, również w półcieniu Dobrze się go tnie

No może z 1,5 przesadziłam Bodziszek piękny, ale ciągnie mnie do róż tam jednak.
Już mam mętlik.. muszę wybrać chyba tak te i koniec
Anda 12:25, 10 sty 2019

Prześpij się z tym, to zawsze pomaga na mętlik
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies