Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

Muszelka 12:22, 11 sty 2019

Znalazłam u siebie tylko takie zdjęcia tej różyczki: https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=113

W przyszłym sezonie muszę je koniecznie sfotografować.
Muszelka 12:30, 11 sty 2019

U mnie na brzegu rabaty (przed tymi różami) rosną b. niskie żurawki'Sweet Tart'.
abiko 15:10, 11 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Chodzi mi o taki układ jak tu te kamyczki drobne to u Ciebie macierzankę, a większe to Twoimi kamykami zaprzemy ziemię
https://pl.pinterest.com/pin/196962183679796323/
lub z Twoich kamyczków ułożyć taka ścieżkę, a bokami rośliny tylko u Ciebie ścieżkę w przeciwnym kierunku
https://pl.pinterest.com/pin/733242383057244512/

No wiem o co Ci chodzi. Może gdzieś znajdę koło siebie jakieś większe kamole.. poszukam na wiosnę.
Tam powyżej czyśćca był rdest, już go nie ma bo mnie wkurzał i wywaliłam. To zdjęcie sprzed 4 lat.. więc trochę rośliny się zmieniły ale też mocno zarosła np. dąbrówka, która tam się czuje idealnie. Bo tam jest północ, rano tylko słońce, glina i całkiem sporo wody. I napwet ta glina roślinom pasuje jak zauważyłam.
abiko 15:13, 11 sty 2019

Muszelka napisał(a)
Agnieszko, ta skarpa idealnie pasuje do posadzenia róży okrywowej Knirps. Idealnie. To są praktycznie róże bezobsługowe. Pytanie tylko, czy pasowałby Ci różowy kolor. Miałabyś piękną różową plamę od maja do listopada. Floksy szydlaste mogłyby pozostać.

Muszelko róża jest śliczna, ale na skarpie jej nie chcę sadzić. Róże do bukszpanów potrzebuję. Ta skarpa nie jest moja i chciałabym ją zrobić jak najmniej obsługową. Oprócz tego jak kiedyś pisałam cały śnieg z drogi tam ląduje. Dlatego chcę wykorzystać jak najwięcej swoich bylin lub pozyskanych i kamienie.

Musisz w nowy sezonie porobić tej róży więcej zdjęć, bo jest faktycznie śliczna
Anitka 17:45, 11 sty 2019

abiko napisał(a)

Oj.. ja ja ci zazdroszczę tego spokoju i tego co już Ci się udało zrobić. Czytałam o ogrodziePięknie napisane.

Wszyscy robią podsumowania.. ja muszę plany wdrożyć w życie.
Na rabacie różanej mam za dużo cienia, może dlatego te róże tak marnie tam rosną jednak. Muszę się jakoś pozbyć stamtąd mchu, nie wiem jeszcze jak.. do wywalenia mój bonsai.. irytuje mnie coraz bardzie. Co w to miejsce.? nie wiem..
Rabata po drugiej stronie od tarasu.. mus zakryć ten wysoki masakryczny taras (biała). Coś do tyłu.. może hortensje? Przecież to biała.. Może coś innego.. tylko co.. mało miejsca.. masakra. Róże po pergoli piąć się nie chcą, pasowałoby wymienić na inne, ale niby róż po różach się nie sadzi.. trzeba jakoś osłonić miejsce do siedzenia.. może drzewo..

Ja się nawet popłakałam jak to pisałam

Oj dużo tych dylematów. Dasz rade, pomalutku, każdy ma takie "trudne miejsca" przyprawiające o ból głowy.
Katkak 18:58, 12 sty 2019

Aguś przypominiałam sobie, że pytałaś o karmnik. Kupiłam go ze 2 lata temu na all.
abiko 17:08, 13 sty 2019

Jeszcze kilka dni temu zima byłą w ogrodzie.. teraz odwilż.. brrr

abiko 17:14, 13 sty 2019

abiko 17:17, 13 sty 2019

abiko 17:21, 13 sty 2019