Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielone drzwi w Kruklandii

Zielone drzwi w Kruklandii

Polon 16:19, 02 maj 2026

“Sąsiadowi” drzwi się spodobały i podszedł przyjrzeć się bliżej

Skarpa w końcu zarośnie, teraz jest najtrudniej.

A co chcesz na skarpie, jeśli irga odpada?
Juzia 07:27, 03 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Noooooo
To jest gość!!!

Wykosił mi dzikie jeżyny za płotem!
Pomocny nawet
Juzia 07:33, 03 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Juzia, a jakbyś tę skarpę umocniła płytami ażurowymi, takimi betonowymi, są też takie plastikowe, widziałam gdzieś tak umocowaną skarpę.
Łoś, wspaniałe sąsiad Masz super miejscówkę do życia Drzwi piękne

Chciałam żeby to zarosło zieleniną i wyglądało dziko... nie chcę patrzeć na beton.
Betony to będę musiała położyć w innym miejscu, skarpa przy drodze raczej nie może się osuwać 30m sporej skarpy...
Juzia 07:34, 03 maj 2026

Kordina napisał(a)
Plastykowe to geokratka

Plastik u mnie niet.
Skręcało mnie jak kładłam agro... a wiedziałam, że to i tak tylko na chwilę.
Juzia 07:37, 03 maj 2026

mrokasia napisał(a)
Też pomyślałam o takich plastikowych kratach albo może o plastikowej siatce z drobnymi oczkami. Tylko wtedy już tam nic nie posadzisz, chyba że bluszcz albo barwinek.

Bluszcz już tam sadziłam. Mało się przyjęło, ale będę dosadzać.
Barwinek mam już na mniejszej skarpie.... pod tą co się szmata z niej odrywa I chyba ten barwinek pójdzie też na tę większą.
Będę sadzić wszystko co mam pod ręką
Juzia 07:43, 03 maj 2026

Polon napisał(a)
“Sąsiadowi” drzwi się spodobały i podszedł przyjrzeć się bliżej

Skarpa w końcu zarośnie, teraz jest najtrudniej.

A co chcesz na skarpie, jeśli irga odpada?

Dobrze, że nie chciał polizać

Zarośnie... ale już sporo popłynęło i zmniejsza mi półkę dla serbów.

Chcę coś co mogę skosić podkaszarką póki serby są małe. A jak podrosną to żeby mi nie było szkoda, że serby coś zasłoniły
Oryginalnie miał być sam bluszcz.... ale to potrwa wieki.
Teraz mam plan na bluszcz, barwinek i seslerie - wszystkie jakie mam
polinka 18:11, 03 maj 2026

A dlaczego nie chcesz tam Irgi?
Ta skarpa jest dość stroma i jak posadzisz tam seslerie to mimo, że ona jest mało wymagająca to wody też potrzebuje, a deszcz będzie tam wartko płynął i chyba za dużo w glebę nie wsiąknie.
Korzenie Irgi jak dobrze pamiętam mają tą cechę, ze tą skarpę Ci umocnią. Juzia teraz jest tyle odmian tej Irgi, że naprawdę można wybrać nawet takie bardzo niziutkie. A za jakiś czas jak przed skarpą urosną choinki to już nie będziesz jej widziała
Pamiętasz rów u Oli i skarpę u Navigatorki z Irgi?
Juzia 18:47, 03 maj 2026

polinka napisał(a)
A dlaczego nie chcesz tam Irgi?
Ta skarpa jest dość stroma i jak posadzisz tam seslerie to mimo, że ona jest mało wymagająca to wody też potrzebuje, a deszcz będzie tam wartko płynął i chyba za dużo w glebę nie wsiąknie.
Korzenie Irgi jak dobrze pamiętam mają tą cechę, ze tą skarpę Ci umocnią. Juzia teraz jest tyle odmian tej Irgi, że naprawdę można wybrać nawet takie bardzo niziutkie. A za jakiś czas jak przed skarpą urosną choinki to już nie będziesz jej widziała
Pamiętasz rów u Oli i skarpę u Navigatorki z Irgi?

Deszcz tam wsiąka bardzo. Najdłużej mokro mam właśnie na skarpie.... dlatego ona mi spływa.

Sesleria też ma mocne korzenie i jest jedną z nielicznych traw polecanych na skarpy.

Seslerię mam i mogę sobie podzielić na sryliony sadzonek. Irgi nie mam, musiałabym sadzić ją co 50cm... to są setki sztuk na tę moją nieszczęsną skarpę.
I jakoś wydaje mi się, że sesleria szybciej urośnie.
Może się mylę.
Może spróbuję posadzić irgę na jakimś kawałku
nicol21 22:02, 03 maj 2026

Chyba zacznę od chwalenia drzwi - bardzo fajnie to juz wygląda, a przeciez będzie tylko lepiej.
Ten sąsiad to spory byczek

Widok z warzywniki i na warzywnik - przedni!!

u nas też wiało, foliaka mi sciągnęło, utrzymał się dzięki temu, że na folii mam 3 pasy z palami wbitymi w ziemię .
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 22:22, 03 maj 2026

Mnie też drzwi urzekły, kolor super wybrałaś Skarpę masz stromą, trudno będzie na niej nawet sadzić, żeby się ziemia nie osuwała. Na naszej osiedlowej skarpie posadziłam irgę Eicholz, daje radę, jest z tych niższych.