Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielone drzwi w Kruklandii

Zielone drzwi w Kruklandii

Patrycja_KG_Lu 09:22, 07 maj 2026

Bardzo, ale to bardzo polecam Ci starą książkę BRONISŁAW GAŁCZYŃSKI OGRÓD OWOCOWY NA 300 METRACH KWADRATOWYCH. Mi bardzo rozjaśniła w głowie. Książka z 1956 roku, ale ma w sobie dużo aktualnej wiedzy. Jeśli dobrze pamiętam to tam jest taki plan by dać kilka drzew silnie rosnących, bo kiedy te karłowe urosną i przestaną dawać owoce to wycinasz, a wtedy te mocno rosnące powinny już dać owoce, a owocują potem nawet przez 20-30 lat. Ogólnie plan tej książki jest taki, że ten sad owocowy ma dać kilogram owoców dziennie. Tutaj można przejrzeć strony tej książki - https://docer.pl/doc/nc1svv0
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Juzia 10:06, 07 maj 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bardzo, ale to bardzo polecam Ci starą książkę BRONISŁAW GAŁCZYŃSKI OGRÓD OWOCOWY NA 300 METRACH KWADRATOWYCH. Mi bardzo rozjaśniła w głowie. Książka z 1956 roku, ale ma w sobie dużo aktualnej wiedzy. Jeśli dobrze pamiętam to tam jest taki plan by dać kilka drzew silnie rosnących, bo kiedy te karłowe urosną i przestaną dawać owoce to wycinasz, a wtedy te mocno rosnące powinny już dać owoce, a owocują potem nawet przez 20-30 lat. Ogólnie plan tej książki jest taki, że ten sad owocowy ma dać kilogram owoców dziennie. Tutaj można przejrzeć strony tej książki - https://docer.pl/doc/nc1svv0

Albo mi już to polecałaś... albo widziałam jakieś urywki gdzieś w necie
Znalazłam na alledrogo Zamawiam
Roocika 10:08, 07 maj 2026

Juzia napisał(a)

Poważnie???
A ja tak go chciałam w ogrodzie
To może by mi się przyjął na skarpach?!?!?
Poszukam jutro w sklepach.

Możesz przecież spróbować, u mnie sobie radzi całkiem fajnie. A jak się sprawdzi to łatwo go mnożyć.
Juzia 10:20, 07 maj 2026

Roocika napisał(a)

Możesz przecież spróbować, u mnie sobie radzi całkiem fajnie. A jak się sprawdzi to łatwo go mnożyć.

No i zapomniałam!
Może jutro nie zapomnę
Juzia 10:42, 08 maj 2026

Wojtek i Zojka

Toro będzie kwitła?

Myślałam, że uśmierciłam aronię... sorry za rozmazaną fotę

Dwa listki a jak cieszą

To chyba podbiał?

Bee 11:40, 08 maj 2026

Jagoda kamczacka super. Nie mam tych odmian.

A borówce oberwij kwiatki niech rośnie krzak bez wysilania się. I tak przez następne 2 lata
Margo2 12:01, 08 maj 2026

Juzia napisał(a)

Ktoś wie co to?

To jest lepnica czerwona.
Ja mam w ogrodzie białą.

POchwalę drzwi, bo jeszcze tego nie robiłam.
Rewelacyjny kolor.
Muszę zmienić swoje, bo sie wypaczyły, jednak mój m. nie będzie chciał takiego koloru.
Na bank będę miała znowu brązowe
April 12:12, 08 maj 2026

Śledzę poczynania. Na drzewkach owocowych się nie znam. Chociaż w tym tygodniu zachciało mi się mieć swoje kosztele. Ale doczytałam że może owocować dopiero po 3-5 latach. I potrzebuje drugiego zapylacza. No i zrezygnowałam. Nie wiem czy dożyłabym tych jabłek
antracyt 12:16, 08 maj 2026

Juzia napisał(a)
Wojtek i Zojka

Wojtka mam i jeszcze jedną odmianę, ale teraz już nn.
Dopiero w tym roku zaczął nabierać masy
Nie wiem czemu jagody kamczackie są u mnie takie kwaśne (brak wody?). U mojej siostry i rodziców owoce sa zdecydowanie smaczniejsze i większe (ich odmiany nieznane).
Juzia 12:31, 08 maj 2026

Bee napisał(a)
Jagoda kamczacka super. Nie mam tych odmian.

A borówce oberwij kwiatki niech rośnie krzak bez wysilania się. I tak przez następne 2 lata

To jak pojadę tam z sekatorkiem ( muszę poobcinać zmarznięte gałązki) to przy okazji poskubię kwiatki

Dzięki za rady!