Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielone drzwi w Kruklandii

Zielone drzwi w Kruklandii

Juzia 12:15, 15 maj 2026

Aaaa! I jeszcze miałam znowu gościa

Bee 13:37, 15 maj 2026

Juzia napisał(a)
To na weselsze zakończenie jeszcze jagodnik

Zimę przetrwało wszystko więc jestem zadowolona

Biegałam dzisiaj z metrówką i kijkami i na żywo wyszło mi, że w sadzie zmieści się 36 drzew.
3 rzędy po 12 sztuk. Od każdego drzewka do następnego 4m. I zostanie mi jeszcze kawałek na rząd porzeczek
Jak będę chciała posadzić większe drzewo to obok będą albo drzewka kolumnowe albo jakieś mniejsze krzewy.
Chyba ok?

Ale duże pole, będzie super jagodnik

Te 4 m odstępu chyba dadzą radę przy podkładkach półkarłowych, u mnie byłoby za dużo

A nie myślałaś o takich matach z włókna kokosowego na skarpy? Przytrzyma skarpę i potem się rozłoży.
ewsyg 15:45, 16 maj 2026

Ja mam drzewka w odstępach 3m. Cztery metry będzie super. Juzia zobacz sobie szkółkę p. Jagodzińskich. Najpierw prowadzili ją rodzice, teraz syn. Jakieś drzewa u nich kupowałam. Oni mogą mieć te stare odmiany, z których szczepią.
Konieczki 16:57, 16 maj 2026

Juzia a u Asi z Rodziejowej byłaś? Teraz sobie przypomniałam że ona ma też taką skarpę
ajka 18:34, 16 maj 2026

Ogromną masz tą skarpę. Zawsze mi się podobały takie obsadzone skarpy, u mnie płasko wszędzie, pewnie dlatego Człowiekowi nigdy nie dogodzi
Gosialuk 10:30, 17 maj 2026

Chyba największy problem w tym, że jest tak stromo. A co tam posadziłaś? Coś mi się bluszcz kojarzy.
Lepnica ładna. Czy w tej sianej łące wyrosło Ci dużo trawy? Jakieś rośliny już rozpoznajesz?
To niebieskie to przetacznik ożankowy. Kiedyś na wycieczce widziałam całą skarpę przy rowie nim porośniętą. Pięknie wyglądała, bo jeszcze kwitł na różne odcienie niebieskiego.
Juzia 19:00, 17 maj 2026

Bee napisał(a)

Ale duże pole, będzie super jagodnik

Te 4 m odstępu chyba dadzą radę przy podkładkach półkarłowych, u mnie byłoby za dużo

A nie myślałaś o takich matach z włókna kokosowego na skarpy? Przytrzyma skarpę i potem się rozłoży.

Większość chcę półkarłowych. Może kilka silniejszych jak coś sensownego znajdę. I może kilka kolumnowych

O matach myślałam. Na ten czas jak kładliśmy czarną szmatę rozwiązanie dla nas za drogie.
A teraz sadzę rośliny. Jak spłyną to nie wykluczone, że pójdzie w ruch mata kokosowa
Juzia 19:01, 17 maj 2026

ewsyg napisał(a)
Ja mam drzewka w odstępach 3m. Cztery metry będzie super. Juzia zobacz sobie szkółkę p. Jagodzińskich. Najpierw prowadzili ją rodzice, teraz syn. Jakieś drzewa u nich kupowałam. Oni mogą mieć te stare odmiany, z których szczepią.

Zaglądałam.
Mają stare ciekawe odmiany, ale większość na podkładkach karłowych.
Zajrzę jeszcze do nich bliżej jesieni. Dzięki za polecajkę
Juzia 19:04, 17 maj 2026

Konieczki napisał(a)
Juzia a u Asi z Rodziejowej byłaś? Teraz sobie przypomniałam że ona ma też taką skarpę

No jej skarpa to pewnie 3 razy większa od mojej.
Ale Asia ma ją porządnie obsadzoną... a ja chciałam tam tylko bluszcz
Niestety mój plan chyba nie wypali
Alija 19:06, 17 maj 2026

Juzia napisał(a)
Aaaa! I jeszcze miałam znowu gościa

Fajny gość, pożyteczny, też mam takiego, ale chyba raczej mieszkańca.
Niezła ta skarpa, stroma, a co tam sadzisz?