Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielone drzwi w Kruklandii

Zielone drzwi w Kruklandii

Juzia 19:06, 17 maj 2026

ajka napisał(a)
Ogromną masz tą skarpę. Zawsze mi się podobały takie obsadzone skarpy, u mnie płasko wszędzie, pewnie dlatego Człowiekowi nigdy nie dogodzi

To jest tylko jedna strona działki.
Ja mam skarpy z każdej strony
I tej akurat obsadzać nie chciałam, bo finalnie zasłonią ją świerki.
No ale plany nie zawsze się udają :/
Juzia 19:15, 17 maj 2026

Gosialuk napisał(a)
Chyba największy problem w tym, że jest tak stromo. A co tam posadziłaś? Coś mi się bluszcz kojarzy.
Lepnica ładna. Czy w tej sianej łące wyrosło Ci dużo trawy? Jakieś rośliny już rozpoznajesz?
To niebieskie to przetacznik ożankowy. Kiedyś na wycieczce widziałam całą skarpę przy rowie nim porośniętą. Pięknie wyglądała, bo jeszcze kwitł na różne odcienie niebieskiego.

No chyba to jest problem
Pierwsze co posadziłam to bluszcz. Przyjęło się może 5% na całej skarpie
Teraz dosadziłam na ten pusty kawałek irgę Major i 3 odmiany seslerii.
Od wczoraj pada i ma padać do środy. Jak nic nie spłynie do tego czasu.... to może coś z tego będzie

W łące trawy nie ma prawie wcale. W ogóle wydawało mi się, że z sianych nasion nie wyrosło nic a to co jest tam teraz przywiało z wiatrem... no ale tej lepnicy i przetacznika nigdzie blisko nie widziałam... to może jednak to z nasion kupnych?

Dzięki za rozpoznanie przetacznika! W dodatku jest jadalny i leczniczy! Super
Juzia 19:24, 17 maj 2026

Alija napisał(a)

Fajny gość, pożyteczny, też mam takiego, ale chyba raczej mieszkańca.
Niezła ta skarpa, stroma, a co tam sadzisz?

Ten był akurat już za bramą, ale u siebie spotkałam już kilka innych, nieco mniejszych

Chwilowo sadzę tylko irgę i seslerie.
Testuję
Juzia 19:33, 17 maj 2026

Wczoraj była pierwsza akcja siania trawy w warzywniku i sadzie.
Zakończone raczej niepowodzeniem.
Glebogryzarka separacyjna nie poradziła sobie z kamieniami w mojej glinie
Został nie ruszony kawałek... jakieś 10x10m.
Sianie tego co zostało ruszone też niedokończone, bo zaczęło lać
Jak nie spłynęło, to będę szczęśliwa. Ale sprawdzić będę mogła pewnie dopiero kilka dni po tym jak przestanie padać, bo droga nieprzejezdna
Cudownie

Z dobrych rzeczy to narwałam pokrzyw i wrzuciłam do pojemnika z deszczówką. Będzie gnojówka na trociny do jagodnika
Gosialuk 20:25, 17 maj 2026

To że trawy w łące prawie nie ma to dobrze. Rośliny mają szansę się rozrosnąć, a trawa się nasieje tak czy siak.
Gliniastej drogi współczuję, bo sama taką miałam przez 10 lat, dopiero w zeszłym roku gmina wysypała kamieniem do końca, a i tak jak pada do nie wjeżdżamy lub jak już wjechaliśmy, to zjeżdżamy autem do sąsiada.
Niestety gliniasta ziemia jest bardzo ciężka do uprawy, więc życzę wytrwałości i cierpliwości.