Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielone drzwi w Kruklandii

Zielone drzwi w Kruklandii

Konieczki 07:12, 13 maj 2026

Juzia kusisz tymi drzewami, ale czytam z wielką ochotą na wsadzenie jakiś extra drzewek (mam jeszcze trochę miejsca.
Jagoda Kamczatka to strzał w 10, u mnie rośnie jak szalona (mam właśnie Wojtka i Zoyke), a borówka amerykańska nie chce rosnąć. Potwierdzam owoce im starsze tym słodsze.
Łos przeskoczył kiedyś obok mnie ogrodzenie 2m (dobrze że sąsiad zawołał abym się schowała, biedak z Puszczy Niepołomickiej na zwiady się wybrał.
Juzia 07:25, 13 maj 2026

Kontonaogrod napisał(a)
hehe

też mam takie stare książki ogrodnicze, po babci jeszcze. Czytam z uśmiechem

To niby stara ksiażka ale wszystko aktualne
Cały świat się zmienia... a natura nie?
Szkoda, że podejście ludzi do natury też się zmieniło z czasem. Teraz człowiek niekompatybilny z naturą. Jak robocik a nie żywy organizm.
Juzia 07:27, 13 maj 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Cudnie tam macie ŁoŚ za siatką!!! duże drzewa, bosko!

Nieszpułki też posadź 2 żeby się zapylały krzyżowo

Rzepak kwitnie, łosie łażą, zaskrońce pełzają, ptaki śpiewają jak szalone.... i na dodatek ten zapach!!!
Kwitną czeremchy za płotem. Chodzę jak naćpana

A ja znalazłam w jakiejś szkółce opis, że one samopylne?!?!

Juzia 07:28, 13 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki.

W końcu mam coś ładnego w tej łące, czego sama nie posadziłam
Juzia 07:34, 13 maj 2026

Konieczki napisał(a)
Juzia kusisz tymi drzewami, ale czytam z wielką ochotą na wsadzenie jakiś extra drzewek (mam jeszcze trochę miejsca.
Jagoda Kamczatka to strzał w 10, u mnie rośnie jak szalona (mam właśnie Wojtka i Zoyke), a borówka amerykańska nie chce rosnąć. Potwierdzam owoce im starsze tym słodsze.
Łos przeskoczył kiedyś obok mnie ogrodzenie 2m (dobrze że sąsiad zawołał abym się schowała, biedak z Puszczy Niepołomickiej na zwiady się wybrał.

Jak masz miejsce to sadź! Na zdrowie!

U nas na osiedlu raz łaził łosiek. Przeskoczył przez drewniany płot 1,8m, połaził po ogrodach (musiał też skakać przez ogrodzenia oddzielające ogrody sąsiadów) i wylazł tą samą drogą przez płot 1,8m tylko że od drugiej strony nie miał płaskiego terenu tylko skarpę, więc nie mógł się rozpędzić. Skoczył z miejsca bez problemu. I wylądował centymetry przed ludźmi idącymi chodnikiem Ja bym dostała zawału
Kontonaogrod 09:31, 13 maj 2026

Juzia napisał(a)

Rzepak kwitnie, łosie łażą, zaskrońce pełzają, ptaki śpiewają jak szalone.... i na dodatek ten zapach!!!
Kwitną czeremchy za płotem. Chodzę jak naćpana

A ja znalazłam w jakiejś szkółce opis, że one samopylne?!?!

Wiele drzew jest, a mimo to lepiej owocują jak mają niedaleko drugi egzemplarz. Dziecko po biolchemie mi to fachowo tłumaczyło - nie pytaj, nie powtórzę
Moje (3 szt.) mają pąki, pierwszy raz zakwitną, może ze 3 owoce będą
Juzia 10:47, 13 maj 2026

Posadziłam 10szt irgi Major na kawałku skarpy. Już bez szmaty. Tak gdzieś w 2/3 jej wysokości.
Wyżej powsadzałam wąsy odcięte od barwinka A niżej 3 rodzaje seslerii.
Mam nadzieję, że się nie obsypie... albo nie spłynie.

Domówiłam kolejne 10szt irgi. Tym razem Eichholz. Te posadzę jeszcze w szmacie. Zobaczymy, które lepiej będą rosły. O ile w ogóle
Juzia 10:47, 13 maj 2026

Kontonaogrod napisał(a)

Wiele drzew jest, a mimo to lepiej owocują jak mają niedaleko drugi egzemplarz. Dziecko po biolchemie mi to fachowo tłumaczyło - nie pytaj, nie powtórzę
Moje (3 szt.) mają pąki, pierwszy raz zakwitną, może ze 3 owoce będą

Jak znajdę miejsce na drugą, to posadzę. Jak nie... to będzie jedna