mariolka07
15:16, 16 cze 2023
Ja również obawiam się, że być może to również wina podłoża. Gleba ciężka, gliniasta dodatkowo podsypana torfem tak nam doradzono ale dopiero wczoraj doczytałam, ze torf nie zawsze bywa kwaśny i bogaty w składniki odżywcze. Im bardziej czarny tym jego odczyn podobno bardziej obojętny i bardziej jest on ubogi w składki odżywcze. Nasz był bardzo czarny i tłusty, mokry, ciężki…po posadzeniu drzewek dobry tydzień lało wiec ta ziemia jest podejrzewam mocno zbita…korzenie też nie były jak należy rozluźnione były ruszone ale nie jakoś bardzo z obawy żeby ich nie porwać…wiec to może wina podłoża? Może jest za mało kwaśne stad żółknięcie liści i może chloroza? Dziś przyjdzie mi płyn Helliga to spróbuje zbadać odczyn. Wczoraj zauważyłam również bardzo dużo mrówek w okolicach drzewek i ścieżki prowadzące do gniazd. Potraktowałam je już proszkiem. Nie mierze wody ale z pewnością to nie jest litr dwa. Leje bezpośrednio z węża ogrodowego myśle ze jakieś 10-15 l pod drzewko. Może to zdecydowanie za dużo i mają za mokro? Również żałuje, że tak późno znalazłam to forum i nie przygotowałam odpowiednio podłoża i bryły korzeniowej.