Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

LIDKA 14:24, 13 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Juzia ze zbiornikiem na deszczowke to liczyliśmy na dofinansowanie które podczas budowy wszyscy obiecywali więc zrobiliśmy i kupiliśmy zbiornik i chcieliśmy dzięki tym pieniądza kupić pompę i czujniki które po napełnieniu będą pompować wodę do nawadniania kropelkowego i tak będzie cały czas w użyciu .

A tak nie dostaliśmy ani grosza bo nabór się skończył i inwestycja nie dokończona i teraz od czasu do czasu pompujemy ręcznie żeby zbiornik nie był pełny ,akexwidze że teraz mało kto robi taki system odwodnienia budynku i ,,zbierania ,, deszczówki tylko rury wyprowadza kilka metrów od domu i już . A to nas trochę kosztowało więc bardziej taka złość i rozgoryczenie na system , wszyscy namawiają do ekologii jakieś programy moja woda itp a potem to pic się okazuje .

Ja chciłam dofinansowanie na oczyszczalnie z mojej gminy. dowiedziałam sie co i jak i zaraz po nowym roku stałam pod drzwiami z wnioskiem. kasę przyznali,podpisaliśmy umowę z gminą chyba w marcu i oczyszczalnie zrobiliśmy w lipcu i po robocie kasę wypłacili, w trakcie babka z gminy była patrzeć jak zakopujemy zbiorniki i fotki robiła, ja pozwolenie an budowę oczyszczalni miałam z pozwoleniem na budowe.

może jeszcze trzeba spróbować?

Albo

samemu kupić choć taką pompke co pozwoli choć wężą podłączyć.
Taki zbiornik dobra rzecz. susza się nasila. dziś w radio słyszałam że w czercu ma być po 36 st C.

Ja mam oczyszczalnie z odzyskiem wody ale nie korzystam. Jednak coraz częściej myślę by tą odzyskanaą wodą podlewać ogród.

jeszcze mąż wycyganił dofinansowanie na piec i ocieplenie z FOŚ-u. wszystko załątwił przez neta i przez tel.
LIDKA 14:28, 13 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Nowe nabytki kupiłam w Brico za 12 zł szałwia new demision

Ładna bardzo
zajade do mojego brico. nasadziłam tej niebieskiej na obwódce ale mi zabrakło 3 szt. tam gdzie zamawiałam z neta już nie mieli i nie dokupiłam.
Ją można rozmnażąć z gałązek.
Narsilia 15:04, 13 maj 2024

Ooo można ją rozmnażać to super a włożyć w wodę czy ukorzenia z i odrazu do ziemi z doniczka?

No jeśli chodzi o to dofinansowanie to byłam jeszcze kilka razy pytać czy coś innego ruszyło to że nie narazie nie .

No ale tak się pocieszam , że idą dziwne czady i tej wody jak na lekarstwo do tego ciągle podwyżki , jakieś okresowe zajady podlewania ogrodów w niektórych miejscach więc mieć swoją wodę w takich sytuacjach to chyba dobra rzecz , zaczęliśmy też kopać studnie w trakcie budowy ale na około 3-4 metrach pojawiła się woda a to niby dobrze bo żyła , ale zle bo ta nasza metoda domowa nie dało się już wybierać ziemi , więc teraz by tylko jakiś profesjonalista pomógł ale to też kiedyś się wróci do tego tematu
LIDKA 15:17, 13 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Ooo można ją rozmnażać to super a włożyć w wodę czy ukorzenia z i odrazu do ziemi z doniczka?

No jeśli chodzi o to dofinansowanie to byłam jeszcze kilka razy pytać czy coś innego ruszyło to że nie narazie nie .

No ale tak się pocieszam , że idą dziwne czady i tej wody jak na lekarstwo do tego ciągle podwyżki , jakieś okresowe zajady podlewania ogrodów w niektórych miejscach więc mieć swoją wodę w takich sytuacjach to chyba dobra rzecz , zaczęliśmy też kopać studnie w trakcie budowy ale na około 3-4 metrach pojawiła się woda a to niby dobrze bo żyła , ale zle bo ta nasza metoda domowa nie dało się już wybierać ziemi , więc teraz by tylko jakiś profesjonalista pomógł ale to też kiedyś się wróci do tego tematu

też uważam że woda się przyda.

Szałwie podobnie jak lawendy.
Gałązki bez kwiatów i do doniczki.
Półcień i pilnować żeby nie uschły. Z lawendą mi się udało ale pojechałam na wakacje i syn nie podlał.
Jak mi szałwie trochę podrosną będę próbować bo jej dużo chce mieć.
Patrycja_KG_Lu 16:07, 13 maj 2024

My mamy prawdopodobnie zrobione jak Ty, czyli woda z dachu wszystkimi rynnami biegnie do zbiornika podziemnego. Wkopaliśmy podczas budowy taki około 10m3 (lekko poniżej, bo przepisy wymagały wtedy zgłoszenia tych od 10m3). Aby uniknąć tego, że podczas jakiejś wielkiej burzy się przepełni to u góry jest przelew z rozsączaniem rurami drenarskimi. Początkowo używaliśmy pompy do czystej wody, jednak musieliśmy zmienić na taką co stosuje się do szamb, bo jednak zdarzały się zanieczyszczenia, które ją blokowały. Wkopaliśmy kabel zasilający zanim posialiśmy trawę. Mąż dodał jakiś bajer w puszce na ścianie budynku w pobliżu na wifi. Wystarczy, że w telefonie włączę sobie przycisk w aplikacji i leci woda z kranu. Zazwyczaj podpinam węża do podlewania lub uzupełniam mauzera by woda nagrzała się do podlewania warzyw ciepłolubnych. Od początku tego sezonu mamy nadal w nim wodę, jeszcze całości nie wykorzystaliśmy.
Narsilia 20:00, 13 maj 2024

No to my mamy tak jak mówisz chyba 9 M3, musimy faktycznie zainwestować już sami i skoro już sam zbiornik jest i robi swoje zadanie to tak żeby wygodnie i systematycznie zasilał rośliny.

A trawa tu na froncie już schnie na potęgę już powinnam podlewać .
Narsilia 21:15, 13 maj 2024

Z pozytywów jadłam dziś pierwsza własną truskawkę,

A goździki w donicach przy domu mnie zachwycają .

Do tego skalnica która była dzielona bo już zamierała pięknie odbiła.

Widzę że zaczyna mnie brać na róż w ogrodzie a początkowo była biel , później fiolet też tak macie?
Juzia 08:58, 14 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Juzia ze zbiornikiem na deszczowke to liczyliśmy na dofinansowanie które podczas budowy wszyscy obiecywali więc zrobiliśmy i kupiliśmy zbiornik i chcieliśmy dzięki tym pieniądza kupić pompę i czujniki które po napełnieniu będą pompować wodę do nawadniania kropelkowego i tak będzie cały czas w użyciu .

A tak nie dostaliśmy ani grosza bo nabór się skończył i inwestycja nie dokończona i teraz od czasu do czasu pompujemy ręcznie żeby zbiornik nie był pełny ,akexwidze że teraz mało kto robi taki system odwodnienia budynku i ,,zbierania ,, deszczówki tylko rury wyprowadza kilka metrów od domu i już . A to nas trochę kosztowało więc bardziej taka złość i rozgoryczenie na system , wszyscy namawiają do ekologii jakieś programy moja woda itp a potem to pic się okazuje .

No niestety terminów trzeba pilnować w tych dofinansowaniach.
Ja mam właśnie takie odprowadzenie deszczówki w grunt i płaczę.... bo szkoda mi tej wody gdy rośliny schną... Dlatego teraz zdecyduję się na zbiornik na bank.
Juzia 09:02, 14 maj 2024

LIDKA napisał(a)

Ja mam oczyszczalnie z odzyskiem wody ale nie korzystam. Jednak coraz częściej myślę by tą odzyskanaą wodą podlewać ogród.

Super patent!
A gdzie tę wodę zbieracie?
Ja chcę oczko wodne na końcu oczyszczalni, ale to dopiero plany
Kontonaogrod 09:29, 14 maj 2024

Zaglądam i pozdrawiam

też mam zakopane szambo i zbieram w nim wodę z dachu domu i wiaty na samochód. Całkiem dużo wody się zbiera, podlewamy nią ogród w lecie i pompujemy do mauzerów (a z nich podlewam tunele).

pozdrawiam