Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 12:05, 08 lut 2025

Rabata b kształt powstał z powodu tego że rośnie tam pozostałość z sadu owocowego wiśnia szklanka ,reszta to co kupiłam lub dostałam , zamysł był taki aby rabaty poprzeczne zasłoniły skrzynie warzywne i z drugiej strony zrobiły ,,pokój dla huśtawki ogrodowej aby nie stała tak na środku bez sensu
Narsilia 12:16, 08 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Dobra, ogarnąłem co jest gdzie, pamiętając foty z ogrodu

Te nowe rabaty to od A do D? Gdzie jest warzywnik? Z czego wynika kształt B i C?

Kto jeszcze projektuje? Bo WASZE rysunki?

Tak dokładnie litery to nowe rabaty , D jest powiększeniem tej istniejącej pod oknem kuchennym.

W rysowałam na czerwono skrzynie które będę na nowo teraz robione będą miały podobne wymiary jak obecne więc nie duże aby był dobry dostęp z każdej strony.

Kształt rabat wynika z dwóch drzew które zaznaczyłam na żółto wiśnia i śliwka drzewa owocowe pozostałość sądu które chciałam wpasować w rabaty bo tak to ani kosić itp.

Ogólnie tymi rabatami chciałam przedzielić ogród aby zrobić tam zasłonięte miejsce dla warzywnika i huśtawki

Tak to moje rysunki na podstawie rzutów z drona
I ,,projekt ,, też
Narsilia 12:17, 08 lut 2025

Poprawiony rzut z naniesionymi drzewami na żółto , skrzyniami na czerwono i huśtawka na szaro
Narsilia 12:19, 08 lut 2025

Pomysł na huśtawkę który bym chciała urzeczywistnić
Narsilia 12:21, 08 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Skąd wynika przesunięcie rabaty A względem tej kwadratowej isniejącej?

Pati to taka pierwsza wizja , bo widać moje zboczenie na punkcie symetrii, ale już mąż widział rysunek i w najlepszym wypadku mogą być na tej samej linii , bo oczywiście zabierze za dużo miejsca przed tarasem .
Marcin89 12:24, 08 lut 2025

Narsilia napisał(a)

Poprawiony rzut z naniesionymi drzewami na żółto , skrzyniami na czerwono i huśtawka na szaro
Od razu napiszę, rabatę C w wąskim miejscu wydłużył bym do końca skrzyń, jak nie połączył z dużą rabatą.

Huśtawkę bym dał wzdłuż podłużnej rabaty. Nawet można by zrobić duży prostokąt. Obszar huśtawki w żwirku i rośliny w żwirku po bokach (jak na inspiracji). A nawet dodać wielkie donice obok huśtawki, światełka i jest klimat - strefa relaksu.

Jednolity obszar rabaty i huśtawki (prostokąt z dwoma rodzajami ściółki) = łatwe koszenie trawnika.
anuska2507 19:40, 08 lut 2025

Moim zdaniem kształt rabaty A powinien wynikać z kształtu rabaty B i istniejącej powinny być w jednej linii. Może kiedyś zechcesz zrobić między nimi jakąś ścieżkę albo pergolę.

A może huśtawka na końcu tej ścieżki?
nicol21 20:59, 08 lut 2025

Mam nadzieję, że zapalenie już jest historią. Plus taki jak piszesz - planowanie. rysowanie. przemyślenie. czy napewno chcesz mieć ścieżkę po prostej między tymi rabatami? i czy te 2 kwadraty muszą być tak przesunięte?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
LIDKA 09:10, 09 lut 2025

Mi się podoba ogólny plan. A Huśtawkę umieściłabym jak Ania narysowała.

Rabaty porosną i szkoda chować zwłaszcza że będzie piękna.

Te stare drzewka zaznaczone to co to dokładnie?
Narsilia 11:13, 10 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Od razu napiszę, rabatę C w wąskim miejscu wydłużył bym do końca skrzyń, jak nie połączył z dużą rabatą.

Huśtawkę bym dał wzdłuż podłużnej rabaty. Nawet można by zrobić duży prostokąt. Obszar huśtawki w żwirku i rośliny w żwirku po bokach (jak na inspiracji). A nawet dodać wielkie donice obok huśtawki, światełka i jest klimat - strefa relaksu.

Jednolity obszar rabaty i huśtawki (prostokąt z dwoma rodzajami ściółki) = łatwe koszenie trawnika.

Korzystając z twojego opisu Marcin wpadłam na taki pomysł aby może ta huśtawkę umieścić w tej kwadratowej rabacie nawiązującej do istniejącej , choć nie jestem do końca przekonana .

Rabaty C wolałabym nie łączyć bo w rogu mam kompostownik i było mi wygodniej chodzić że skrzyń wyrzucać a nie chodzić po rabatach , i to taka moja ogólnie droga do spacerowania