Hej ja normalnie całe planowanie przeprowadzam zawsze tylko w terenie wąż ogrodowy lub sznurek wyznacza kształty rabat i dzieje się to tak spontanicznie.
Ale widzę że na forum profesjonalnie planowanie na kartce więc chciałam spróbować lepsza perspektywa i może łatwiej dodać dobre proporcje względem ogrodu.
Te 2 kwadraty absolutnie nie muszą tak być to była taka pierwsza jakąś myśl bo brakuje mi w ogrodzie spacerowania między rabatami i podziwiania ich z różnej perspektywy
No niestety akurat tam huśtawka odpada bo tak jak pisałam jest akurat punkt automatycznego podlewania plus zaraz za nim rośnie klon globson więc w razie ,,mocnego bujania,, będzie narażony .
Drzewa to owocowe drzewa karłowe już nie takie młode bo rosły tu przed budową domu więc mają koło 12 lat wiśnia szklanka i śliwka węgierka nie owocują niestety.
Przez pierwsze lata rosły swobodnie , potem właśnie jak przejęłam działkę miały zrobione podlewanie kropelkowe , odsunięta darń , niezbędne cięcie sanitarne w zimę lub po owocowaniu w zależności co to za drzewo, no i oczywiście oprysk miedzianem itp.
Wydaje mi się że to kwestia odmian może powinny być dwie aby się zapylaly itp
Duża część sady została usunięta 2 lata temu te zostawiłam przez sentyment bo tata sądził te drzewa , ale czytałam że karłowe odmiany drzew owocowych nie są długowieczne że żywotność jest 12-15-18 lat więc może z korzyścią dla ogrodu było by je wysadził i posadzić coś innego zdobnego i wieloletniego na pamiątkę
Faktycznie, gdybyś je usunęła można zrobić rabaty zupełnie inaczej. Poprzesadzać po nowemu. A skrzynie zrobić w pasku jednym, ukrytym za żywopłotem
Wiesz nowe spojrzenie na wszystko, a nie "muszę" tak zrobić, bo są drzewa.
Ps. Mój brat usunął starą wiśnię, bo owoce były robaczywe, a osy latały nad piaskownicą dzieci. Rano było drzewo, a jak wróciłem z pracy już tylko dziura w ziemi
Możesz poprosić jakiegoś hobbystę lub sadownika z okolicy, aby pobrał zrazy z tych drzewek i Ci zaszczepił na odpowiedniej podkładce. Poradzicie na nowo w tym czy innym miejscu jeśli chcesz utrzymać tą odmianę ze względu na sentyment.
Klaudia ja to bym zrobiła na środku jedną dużą prostokątną rabatę lub jedną dużą w kształcie L.A gdyby to była moja działka to zrobiłabym dużą owalną,bo takie lubię Rób co ci w duszy gra
Myślę nad jakimś innym kształtem dla tej rabaty, ale tak mi się wcześniej jeszcze lampka kontrolna włączyła…czy masz już wszystkie ważne elementy zaplanowane które chcecie mieć? Miejsce na ognisko, garaż, wędzarkę, szklarnie, sad, jagodnik, placyk pod basen, placyk pod plac zabaw? Wiem, że nie każdy wszystko potrzebuje, ale szkoda przerabiać rabatę za kilka lat jak miałoby coś dojść.