Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaska 13:28, 04 maj 2015

Gabrysia_ napisał(a)
Fajne zakupy,brzozy juz dorodne kupiłaś
Co to za magnolia?

Czekam aż się zazielenią dopiero wtedy je będzie widać

A magnolia to Genie, niestety sporo pąków spadło po mrozach ... będzie kwitło chyba tylko 4-5... ale dobre i to....
Joaska 13:36, 04 maj 2015

mam problem jak obsadzić brzozową.....
to spora rabata 2,5 m x 7 m
brzozy są posadzone:

1 m brzoza 2,5 m brzoza 2,5 m brzoza 1 m

przed brzozami jest 1 m a za brzozami 1,5 m

niestety lubie symetrie i proste linie , i dlatego zupełnie mi nie idzie skomponowanie składnej rozsypanki ....
na początek chciałabym jakiś zimozielony "szkielet"
kilka kulek bukszpanowych, bergenia i żurawki ....tylko jak je rozłożyć ....

potem mam do dyspozycji i chciałabym mieć na rabacie:
miskanty morning light, purple falll, gracilimus ,
rozplenice - odmiany nie znam, raczej te średniej wielkości,
rozchodniki
szałwie i przetaczniki + jeżówki, wydaje mi się że tyle powinno wystarczyć....

aaaaa... w nogach brzózek chciałbym dać biało zielone hosty.
Joaska 15:39, 04 maj 2015

Plan rabaty ... tylko się nie śmiać ...
ma 2,5m x 7m
te czarne kropy to brzozy

beta 21:48, 04 maj 2015

Joaska napisał(a)
Plan rabaty ... tylko się nie śmiać ...
ma 2,5m x 7m
te czarne kropy to brzozy

[/quot]
Joasiu, zawsze to juz coś

wielkość tej rabaty zbliżona do tej mojej z perowskią

czytam co planujesz na niej...jak dla mnie to trochę dużo tych gatunków...u mnie jest berberys, perowskia, żurawki, bergenia i sesleria, ..i moim zdaniem jest wystarczająco....

ale mną się zupełnie nie sugeruj...to porównanie tak tylko dla lepszego zobrazowania

i znów analizuję to co napisałaś wcześniej i tak sobie myślę, że trawy dałabym na tył, ale chyba tylko jeden rodzaj...
i widzę kulki bukszpanowe zatopione w plamach bergenii przenikającej się z żurawkami (plama bergeni, obok plama żurawek)...ale jakoś mi to z tymi brzózkami nie gra
bardziej za to mi grają trawy, jeżówki, szałwie i ew. te kule z bukszpana

ale ja się nie znam
makkasia 22:26, 04 maj 2015

Brzozy świetne , szkoda pąków Genie, a miały wytrzymywać do- 7 ...u mnie Genie pokazuje listki Jestem niesamowicie ciekawa dalszych prac
malgorzata_s 22:47, 04 maj 2015

Asiu zgadzam się z tym żeby listę gatunków pod brzozami ograniczyć, byłaś może w wątku Sylwii? Ma pięknie brzozowy zakątek zrobiony - kule z bukszpanu z rozplenicami i jeżówkami w mocnym kolorze za nimi jeden gatunek wysokiej trawy i koniec
Gabrysia_ 08:20, 05 maj 2015

Asiu,jak dla mnie za dużo gatunków zaplanowałaś na tej rabacie,ale to tobie się ma podobać i ty tu urządzisz
Buziaki
KasiaWB 10:17, 05 maj 2015

Nooo Asia, postępy prac są, zakupy są fajnie tworzysz będzie pięknie
Dziewczyny dobrze radzą odnośnie ograniczania ilości gatunków.

Podglądam i pozdrawiam
Joaska 11:48, 05 maj 2015

beta napisał(a)
Joasiu, zawsze to juz coś

wielkość tej rabaty zbliżona do tej mojej z perowskią

czytam co planujesz na niej...jak dla mnie to trochę dużo tych gatunków...u mnie jest berberys, perowskia, żurawki, bergenia i sesleria, ..i moim zdaniem jest wystarczająco....

ale mną się zupełnie nie sugeruj...to porównanie tak tylko dla lepszego zobrazowania

i znów analizuję to co napisałaś wcześniej i tak sobie myślę, że trawy dałabym na tył, ale chyba tylko jeden rodzaj...
i widzę kulki bukszpanowe zatopione w plamach bergenii przenikającej się z żurawkami (plama bergeni, obok plama żurawek)...ale jakoś mi to z tymi brzózkami nie gra
bardziej za to mi grają trawy, jeżówki, szałwie i ew. te kule z bukszpana

ale ja się nie znam

Bo ja się źle wyraziłam,
nie chce wszystkich miskantów tylko jedne typ, no ale faktycznie =napisałam ze chciałabym miec na rabacie i żle to zabrzmiało,

Mam do dyspozycji te rośliny i chciałabym część z nich wykorzystać. o tak to miało brzmieć.
Joaska 11:48, 05 maj 2015

makkasia napisał(a)
Brzozy świetne , szkoda pąków Genie, a miały wytrzymywać do- 7 ...u mnie Genie pokazuje listki Jestem niesamowicie ciekawa dalszych prac

No pąków szkoda, ale trudno w przyszłym roku musi pokazać co potrafi!