Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :)

sylwia_slomc... 21:46, 19 kwi 2023

A my te najwyższe miscanty powiązane trytytkami w snopki układamy wzdłuż siatki w lasku jako barierę dla pchających się z za siatki chwastów i nawłoci. Z rozplenic siekierką na pniaczku na drobno i jako ściółka do kurnika, a potem na kompost z gnojem.
daredevil 06:32, 20 kwi 2023

Super, Sylwia!
Muszelka 06:37, 20 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
A my te najwyższe miscanty powiązane trytytkami w snopki układamy wzdłuż siatki w lasku jako barierę dla pchających się z za siatki chwastów i nawłoci. Z rozplenic siekierką na pniaczku na drobno i jako ściółka do kurnika, a potem na kompost z gnojem.

Po gospodarsku. Świetne rozwiązanie.
Judith 07:22, 20 kwi 2023

Wytłumaczcie mi jak czterolatkowi: skąd w ogóle pomysł na palenie tej słomy? Po co i dlaczego? Wszak odbierane są odpady bio, trzeba je tylko spakować do worów.
daredevil 07:52, 20 kwi 2023

U mnie to było 8 worków z 11 rozplenic Worki odbierane są raz na miesiąc, trzeba to mieć gdzie trzymać. Plus tej słomy z miskantów w ogóle nie planowałam pakować, bo trzebaby ją ciąć. Leży u mnie pod żywopłotem sąsiada i robi za ogranicznik chwastów. Kiedyś się rozłoży.

Spalenie tego to najszybsze i najprostsze wyjście, tyle że nie bardzo ekologiczne. Jeszcze gorsze są gałęzie i pniaki, żeby to poworkować to nie wiem jak drobno trzebaby ciąć (i czym) Na szczęście nie mam tego problemu (jeszcze). ale sąsiad jara praktycznie co weekend...
Judith 08:10, 20 kwi 2023

No ja wiem, ze to robota jest . Mam kilkadziesiąt rozplenic i miskantów. Nie tnę, tylko łamię i zwijam. Czasem do jednego wora wejdą tylko dwie rośliny. Robota z tym najgorsza z całego procesu wycinki. Trzeba czekać na odbiór, wiadomo. Ale palić, bo to najłatwiejsze rozwiązanie? No nie rozumiem tego. Szczególnie na forum, gdzie znaczna część użytkowników i użytkowniczek to przeciwnicy chemii w ogrodzie…
Przepraszam za ten wpis, ale od dawna ten temat mnie męczy…
daredevil 08:13, 20 kwi 2023

Nie masz co przepraszać, masz rację. U mnie też kilkadziesiąt w tej chwili 4letnich miskantów i rozplenic, i cięcie to nie jest miłe zajęcie (ale nożyce akumulatorowe do żywopłotu dają radę i dużo szybciej nam to poszło odkąd je mamy w porównaniu do ocięcia ręcznego i odcisków od tego). Zwijanie to nie jest zły pomysł, dziurawienie się worków przy miskantach jest mało miłe. Nadal wiele osób pali tego typu odpady (niestety).

buźki miłego dnia!
daredevil 08:47, 20 kwi 2023

Zielsko rosnie

Fasola

Fasolnik

Szparagi

Szalotka I cebula z nasion

Fleszu 09:21, 20 kwi 2023

O zakazie spalania odpadów bio wiem, ja miałem na myśli zakaz palenia w piecach, bo to jest prawdziwy problem a nie że sobie ktoś raz czy 2 razy w roku spali kupkę słomy czy liści. U mnie w okolicy czasem w zimie nie da się z domu wyjść bo aż gryzie w gardle i nosie taki smród jest. Jak zbierają śmieci segregowane w zimie to mało kto ma żółte worki z plastikami wystawione, a niebieskich z papierem to dosłownie nikt. Wszystko w piec.
Fleszu 09:24, 20 kwi 2023

Judith napisał(a)
Wytłumaczcie mi jak czterolatkowi: skąd w ogóle pomysł na palenie tej słomy? Po co i dlaczego? Wszak odbierane są odpady bio, trzeba je tylko spakować do worów.

Ja spaliłem mozę 20%, 80 % poszło do worków, było tego tak dużo ze się przed posesją nie mieściło i oczywiście nie te małe worki które dostajemy bo by się w życiu nie zmieściło tylko takie ogromne grube 300l wory na gruz. Spaliłem to czego nie zdążyłem wyciąć przed odbiorem worków żeby kolejny miesiąc nie leżały.