Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Sebek 22:23, 27 maj 2011

Syla napisał(a)

Sylwia, czy jak bym sobie posadziła gdzieś Hakuro wierzbę, ale jako krzaczek i bym ja przycinała krótko żeby utzrymać kształt kulki to jak długo będzie ładna, czyli czy się nie zestarzeje szybko i zawsze będzie taka ładna?

Już jej u siebie zrobiłam postrzyżyny i nie wygląda ciekawie bo straciła kolorowe listki.

One tak szybko rosną, że za dwa tygodnie znów będzie bialutka. A może szybciej?
Matka 22:23, 27 maj 2011

Jak mają korzonki to tak
Syla 22:25, 27 maj 2011

Sebek napisał(a)

Sylwia, czy jak bym sobie posadziła gdzieś Hakuro wierzbę, ale jako krzaczek i bym ja przycinała krótko żeby utzrymać kształt kulki to jak długo będzie ładna, czyli czy się nie zestarzeje szybko i zawsze będzie taka ładna?

Już jej u siebie zrobiłam postrzyżyny i nie wygląda ciekawie bo straciła kolorowe listki.

One tak szybko rosną, że za dwa tygodnie znów będzie bialutka. A może szybciej?

Tak , tak , wiem ale mszycę mam również na Rh . Muszę zrobić opryski . Na bukszpanach również. Mam również przędziorka na świerkach . A tu zaczęło padać i muszę poczekać .
Sebek 22:27, 27 maj 2011

Ale Cię normalnie zaatakowały. U mnie dziś nic nie zauważyłem, ale jutro sprawdzę moje rośliny.
Matka 22:27, 27 maj 2011

U mnie, odpukać, nic nia maczym trujesz robaki?
Sebek 23:10, 27 maj 2011

Bogda napisał(a)
U mnie, odpukać, nic nia maczym trujesz robaki?

Czym się da. Teraz mam akurat mospilan, ale jeszcze nie używałem go.
Neska 11:37, 28 maj 2011

Sebek napisał(a)

Chodzi Ci o to, żeby pienna nie była?
Bo w Goczałkowicach widzieliśmy takie no i mnie bardzo zauroczyły
A dziś plewiąc rabaty zauważyłem jakieś listki w korze. Okazało się, że ciachając moją wierzbę pozostało kilka gałązek. No i nie wiem jakim cudem się ukorzeniły. wykopałem je i będę miał sadzonki. Od razu pomyślałem o kulkach

Ja mam taką wierzbę od jesieni tamtego roku. Przycinam ją właśnie na kulkę. Robi się ładna gęsta. Widziałam w gazetce z tego miesiąca takie duże kulki z hakuro wyglądały ślicznie. Właściciel ogrodu pisał, że przycina je nawet 3 razy w roku.
Neska 11:40, 28 maj 2011

Syla napisał(a)

Superowo, jak zawsze zresztąTy to masz siłę!wczoraj się napatrzyłam u Ciebie t i dzisiaj mi łatwiej bylo rwać tą darńinspiracjo Ty mojahihi...

A co pod kulami będzie?

Pod kulami ma być docelowo warkocz przeplatany jasnym i ciemnym bukszpanem

Cieszę się okropnie że i u Ciebie prace posuwają się naprzód . Są już widoczne efekty. Super !!!

Tą ściągniętą darń możesz poukładać trawą do dołu gdzieś w cieniu a na przyszły roczek będziesz miała super kompościk!!!

A ja jeszcze taką darń przykrywam czarną folią. Szybszy efekt i nic nie przerasta.
Sebek 13:22, 28 maj 2011

Neska napisał(a)

Chodzi Ci o to, żeby pienna nie była?
Bo w Goczałkowicach widzieliśmy takie no i mnie bardzo zauroczyły
A dziś plewiąc rabaty zauważyłem jakieś listki w korze. Okazało się, że ciachając moją wierzbę pozostało kilka gałązek. No i nie wiem jakim cudem się ukorzeniły. wykopałem je i będę miał sadzonki. Od razu pomyślałem o kulkach

Ja mam taką wierzbę od jesieni tamtego roku. Przycinam ją właśnie na kulkę. Robi się ładna gęsta. Widziałam w gazetce z tego miesiąca takie duże kulki z hakuro wyglądały ślicznie. Właściciel ogrodu pisał, że przycina je nawet 3 razy w roku.

Jak swoje zasadziłem w maju zeszłego orku to ciąłem z co najmniej 3 razy. w tym pewnie będę z 5 - jedno mam już na sobą
Syla 17:39, 28 maj 2011

Ja swoją jedyną wierzbę cięłam wczesną wiosną bardzo drastycznie, poczym pięknie wypuściła młode listki. Natomiast w momencie przesadzania zauważyłam poskręcane listki i pełno mszyc. No to ciachnęłam i może wypuści następne