Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Agnieszka 17:25, 31 maj 2011

Syla napisał(a)
Nie zawsze są same wzniosłe chwile w ogrodzie. Zauważyłam na kulach cisowych , że jeden puścił ładnie przyrosty a dwa pozostałe nie. No i jak zaczęłam grzebać w środku to zobaczyłam malutkie miseczki poprzyczepiane do gałęzi. Jak paznokciem odciągnę skorupkę w środku jest coś białego jakby wata ???
W książce z mojej kolekcji znalazłam coś podobnego ale nie wiem czy dobrze i domyślam się, że to czerwce . Co prawda pisze, żeby opryskiwać na początku lipca i powtórzyć to 2-3 krotnie w odstępie 10-14 dni . Ja pokropiłam preparatem Fastac 100 EC już teraz i nie wiem czy dobrze zrobiłam , że nie poczekałam do lipca ??? Mszyce na różanecznikach i bukszpanach również potraktowałam tym samym preparatem ??? Choć na bukszpanie było coś białego a jak poruszałam rośliną to się osypytało ???
Ja już wymiękam tym ciągłym zamartwianiem się o rośliny. Mam chwilową ogrodową deprechę!!!

Sylwia, spokojnie . Ciągle siedzisz w ogrodzie i ciężko pracujesz, więc nie dziwota, że masz dołek. Spójrz z dystansem na to, co już zrobiłaś. Czyż to nie jest powód do dumy? Znajdź drugą dziewczynę, która w takim tempie będzie samotnie rośliny kupować, przywozić, sadzić, przesadzać stare w inne miejsca, kroić trawnik, itd, a wszystko zgrabnie i gustownie . Naprawdę masz się czym pochwalić, a te paskudne szkodniki też dasz radę wytępić. Swoją drogą zastanawiam się dlaczego tyle tego tałatajstwa masz.... Może ja też mam tylko nie widzę....
Tak czy inaczej, odpocznij chwilkę! Dobrze Ci to zrobi .
A co do oprysku, ja też bym zrobiła to już teraz, nie czekając do lipca .
Sebek 17:27, 31 maj 2011

Sylwuś - ze szkodnikami czekać nie warto. Najlepiej je opryskać od razu - postępujesz dobrze.
Pomyśl sobie co w miesiąc taki szkodnik by zrobił z tymi pięknymi cisami.
Nie wiem na prawdę czemu szkodniki upodobały sobie aż tak Twoje rośliny, przecież są kupowane zdrowe, mają dobrą ziemię, odpowiednie warunki. Mimo wszystko musisz walczyć z przeciwnościami losu. Na szkodnikach się nie znam, bo na prawdę nie mam ich za wiele. Jak zobaczysz, że działa to popryskaj znów - np. w sobotę.

A te szkodniki co kiedyś były na kulach bukszpanowych- są nadal?
Sebek 17:29, 31 maj 2011

hanka_andrus napisał(a)
Niestety,kupujemy w różnych miejscach nasze rośliny.Nieraz są źle przechowywane w hurtowniach.Producent ,myślę,takiej chorej by nie dał do handlu.A może się mylę?

Hanuś - oni zrobią wszystko, żeby tylko sprzedać rośliny. Jak nie widać choroby to pewnie, że da do punktu sprzedaży. Jak zobaczy, że roślina usycha to może się nią zainteresują...
Ana 17:31, 31 maj 2011

Sylwia - witaj w klubie zamartwiających się - Ty przynajmniej masz już zaplecze, piękne duże rabaty, a ja niewiele zrobiłam i jeszcze to co mam to choruje - czyli mój wychuchany rododendron

Ale sa plusy - "moja" ogrodniczka u której kupuję roślinki w moim mieście obiecała mi żurawki citronelle za miesiąc
hanka_andrus 17:38, 31 maj 2011

No i to jest dobra wiadomość.Ciekawe ile zażyczy za zamówiony towar?
Ana 17:40, 31 maj 2011

tego to jeszcze nie wiem ale towar jest ich - ale jeszcze rosną i za małe są na sprzedaż
monteverde 02:10, 01 cze 2011

Haniu mylisz się , przysłano mi powojnik za 30 zł, stan fatalny, zareklamowałam, a ta mi odpisała,że trochę podsuszony i ,że odbije, ma baba tupet, sklep hyzop, w internecie i na allegro, a powojnik był suchy i połamany przez złe zapakowanie, nie polecam nikomu tej hurtowniczki)
Syla 08:32, 01 cze 2011

Dzięki wielkie za pozytywne wpisy . Biorę się w garść, będzie dobrze a jak nie to i tak jakoś będzie Skosiłam trawę dla rozładowania złej energii i od razu lepiej. Jeszcze muszę opanować chwasty bo na razie mają nade mną przewagę liczebną Pozdrawiam cieplutko.
inya 08:42, 01 cze 2011

chwasty - mendy, zawsze mają przewagę liczebną Ale Ty masz przewagę w inteligencji, sprycie i urodzie ;P o!
greglis 08:44, 01 cze 2011

Syla , nie martw się. ja tez ciągle biegam i opryskuję. pewnie juz w ciemności świece na zielono.jak tu życ bez chemii Zobaczysz że rosliny odwdziecza ci się zaniedługo.
Uwielbiam juz teraz wyjść o 6 rano z kawą , usiąść w sloneczku, ptaki ćwierkolą i patrzeć jak ten mój busz rośnie.I Tobie życzę takiej samej radości