Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Neska 17:50, 28 maj 2011

Syla napisał(a)
Ja swoją jedyną wierzbę cięłam wczesną wiosną bardzo drastycznie, poczym pięknie wypuściła młode listki. Natomiast w momencie przesadzania zauważyłam poskręcane listki i pełno mszyc. No to ciachnęłam i może wypuści następne

Czyli cięłaś dobrze. Pierwsze cięcie ma być drastyczne. Następne dwa już delikatniejsze.
edytajs 20:04, 28 maj 2011

Witam,
Mam pytanie z zupełnie innej beczki...
W jaki sposób masz zamontowane te lampki na rabatkach czy na jakichś gotowych betonitach czy wylewałaś pod to fundamenty?
Syla 20:13, 28 maj 2011

edytajs napisał(a)
Witam,
Mam pytanie z zupełnie innej beczki...
W jaki sposób masz zamontowane te lampki na rabatkach czy na jakichś gotowych betonitach czy wylewałaś pod to fundamenty?

Witaj !!! to są kamienne okrągłe płyty osadzane na betonie ???.... A tak dokładniej jeśli chodzi o nazwę , bo nie wiem czy to jest imitacja kamienia czy płyta kamienna to podam jak M wróci ale to dopiero w poniedziałek
Lilka 21:30, 28 maj 2011

piękne kule cisowe marzę o takich ale nie mogę nigdzie spotkać. Proszę napisz gdzie je kupiłaś i ile kosztowały ?
Syla 10:34, 29 maj 2011

Lilka napisał(a)
piękne kule cisowe marzę o takich ale nie mogę nigdzie spotkać. Proszę napisz gdzie je kupiłaś i ile kosztowały ?

Udało mi sie je zakupić w pobliskiej szkółce a kosztowały ok 300zł za sztukę . Chciałam dokupić jeszcze jedną ale jest na krzywym kiju I nikt jej nie chce . Ale tam poczekam , może nadarzy się jeszcze okazja
anetawi 10:59, 30 maj 2011

Sylwia, w jakim sklepie internetowym kupujesz rośliny?
Syla 11:28, 30 maj 2011

anetawi napisał(a)
Sylwia, w jakim sklepie internetowym kupujesz rośliny?

www.florini.pl - ale tylko żurawki !!!
anetawi 11:50, 30 maj 2011

Dzięki,
Syla 17:00, 31 maj 2011

Nie zawsze są same wzniosłe chwile w ogrodzie. Zauważyłam na kulach cisowych , że jeden puścił ładnie przyrosty a dwa pozostałe nie. No i jak zaczęłam grzebać w środku to zobaczyłam malutkie miseczki poprzyczepiane do gałęzi. Jak paznokciem odciągnę skorupkę w środku jest coś białego jakby wata ???
W książce z mojej kolekcji znalazłam coś podobnego ale nie wiem czy dobrze i domyślam się, że to czerwce . Co prawda pisze, żeby opryskiwać na początku lipca i powtórzyć to 2-3 krotnie w odstępie 10-14 dni . Ja pokropiłam preparatem Fastac 100 EC już teraz i nie wiem czy dobrze zrobiłam , że nie poczekałam do lipca ??? Mszyce na różanecznikach i bukszpanach również potraktowałam tym samym preparatem ??? Choć na bukszpanie było coś białego a jak poruszałam rośliną to się osypytało ???
Ja już wymiękam tym ciągłym zamartwianiem się o rośliny. Mam chwilową ogrodową deprechę!!!
hanka_andrus 17:24, 31 maj 2011

Niestety,kupujemy w różnych miejscach nasze rośliny.Nieraz są źle przechowywane w hurtowniach.Producent ,myślę,takiej chorej by nie dał do handlu.A może się mylę?