Zdjęcia piękne, ogród z liśćmi na trawniku zachywca jesiennie
Miskanty mają przecudne pióropusze. Moje też się zagęszczają ale jeszcze nie mają takich czapeczek
Gratuluję kondycji roślin ... obejrzałam piękne zdjęcia z ogrodu ....bukszpany wyglądają tak soczyście , mniam, mniam .... i miłorzęby takie żółciutkie ... miodzio
A ja dziś odkryłam, że zbieranie liści to jedno z moich ulubionych ogrodowych zajęć - zaraz po albo na równi z czyszczeniem żywotników.
Nie wiem dlaczego, może dlatego, że trafiłam na piękną pogodę, przestało padać, wyszło słońce, było tak cieplutko, że pozrzucałam wszystkie warstwy. Liście były przecudnie kolorowe, żółto-czerwono-różowe bo wiele było z winobluszczu, pachniały jesienią....i do tego pomagały dzieciaki i ich radość i zaangażowanie jakoś dodatkowo mnie podbudowały. Lubię też dotyk liści, wrzucam w duże reklamówy i na kompost albo na rabatu i to zbieranie do worka też lubię. Nawet dziś wyjmowałam je z opaski przydomowej, z kamyczków...
I uwielbiam też takie tańczące, wylatujące spod kół samochodów jadących przede mną, jak prowadzę w ładny słoneczny i lekko wietrzny dzień. Lubię zestawienie szarości asfaltu z kolorem liści....taka głupawka.
Sylwia, dziękuję Ci bardzo za identyfikację mojej turzycy Paskowanie i szerokość liści się zgadza, jednak gdy zobaczyłam ją u Ciebie na rabacie (zdjęcia z listopada ubiegłego roku) to zaczęłam mieć wątpliwości - ta moja jest naprawdę maluuutka, rośnie przed runianką i choć jest już jesień turzyca jest na 1/3 wysokości runianki... A może Twoja też na początku była taka tyci-tyci?
Sylwia, dziękuję Ci bardzo za identyfikację mojej turzycy Paskowanie i szerokość liści się zgadza, jednak gdy zobaczyłam ją u Ciebie na rabacie (zdjęcia z listopada ubiegłego roku) to zaczęłam mieć wątpliwości - ta moja jest naprawdę maluuutka, rośnie przed runianką i choć jest już jesień turzyca jest na 1/3 wysokości runianki... A może Twoja też na początku była taka tyci-tyci?
Agatko załączam zdjęcia z dnia jej zakupu .... choć trudno mi określić jak stara była kupiona ale można porównać jak szybko rośnie ...
Kupiłam ją na przełomie bodajże czerwca-lipca 2011
Obecnie prezentuje się tak /miejsce posadzenia mocno nasłonecznione - może się intensywniej wybarwiać/ dolny lewy róg
Jak widać szybko urosła ..... Trawy są tak do siebie co niektóre podobne ,że jedynie znawcy mogą określić , choć i tak to pewnie trudne z fotografii Moja to Ice Cream bo tak było napisane na etykiecie a co do Twojej to nie wiem , ale wysoka nie urośnie buzialki
Witam Anitko .... wpadnę z kawką do wątku z ogromną przyjemnością dziękuję ..... Zdjęcia jesienne zamieściłam parę stroniczek wcześniej A placu budowy nie pokazuję , choć roboty zbrojeniowo-betonowe zakończone . Teraz siedzę nad projektem i kombinuję z nowymi nasadzeniami które rozpocznę na wiosnę wraz z instalacją oświetlenia i nawodnienia .... pozdrawiam