Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Madzenka 21:00, 05 paź 2012

Zdjęcia piękne, ogród z liśćmi na trawniku zachywca jesiennie
Miskanty mają przecudne pióropusze. Moje też się zagęszczają ale jeszcze nie mają takich czapeczek
noemi 21:04, 05 paź 2012

Gratuluję kondycji roślin ... obejrzałam piękne zdjęcia z ogrodu ....bukszpany wyglądają tak soczyście , mniam, mniam .... i miłorzęby takie żółciutkie ... miodzio

hmmmm ... chyba coś bym zjadła ...
malwes 22:31, 06 paź 2012

Syla napisał(a)

Hej super dyniowa dekoracja Nie mów o liściach ja przeklełam już swoje dwa orzechy.

Z liśćmi u mnie to syzyfowa praca .... zbieram i zbieram i końca nie widać .... Ja ich nie lubię wówczas kiedy robi się po deszczu błoto ..... A ostatnimi nocy leje i leje .... Choć i plusy tego , że leje bo węża nie używam a sucho już bardzo było pozdrawiam

A ja dziś odkryłam, że zbieranie liści to jedno z moich ulubionych ogrodowych zajęć - zaraz po albo na równi z czyszczeniem żywotników.
Nie wiem dlaczego, może dlatego, że trafiłam na piękną pogodę, przestało padać, wyszło słońce, było tak cieplutko, że pozrzucałam wszystkie warstwy. Liście były przecudnie kolorowe, żółto-czerwono-różowe bo wiele było z winobluszczu, pachniały jesienią....i do tego pomagały dzieciaki i ich radość i zaangażowanie jakoś dodatkowo mnie podbudowały. Lubię też dotyk liści, wrzucam w duże reklamówy i na kompost albo na rabatu i to zbieranie do worka też lubię. Nawet dziś wyjmowałam je z opaski przydomowej, z kamyczków...
I uwielbiam też takie tańczące, wylatujące spod kół samochodów jadących przede mną, jak prowadzę w ładny słoneczny i lekko wietrzny dzień. Lubię zestawienie szarości asfaltu z kolorem liści....taka głupawka.
Enya73 22:52, 06 paź 2012

Wpadłam z wizytą po przerwie. Czekałam na jesienne zdjęcia z Twojego ogrodu. Cudownie. A jak tam prace na budowie?

A ja pozostawiam zaproszenie do mojego nowego wątku z relacją z podróży po Toskanii, jeśli Cię to zainteresuje:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2415-pod-sloncem-toskanii?page=1#post_1

Buziaki pełne słońca
Agacia 09:36, 07 paź 2012

Sylwia, dziękuję Ci bardzo za identyfikację mojej turzycy Paskowanie i szerokość liści się zgadza, jednak gdy zobaczyłam ją u Ciebie na rabacie (zdjęcia z listopada ubiegłego roku) to zaczęłam mieć wątpliwości - ta moja jest naprawdę maluuutka, rośnie przed runianką i choć jest już jesień turzyca jest na 1/3 wysokości runianki... A może Twoja też na początku była taka tyci-tyci?
Syla 10:00, 07 paź 2012

Agacia napisał(a)
Sylwia, dziękuję Ci bardzo za identyfikację mojej turzycy Paskowanie i szerokość liści się zgadza, jednak gdy zobaczyłam ją u Ciebie na rabacie (zdjęcia z listopada ubiegłego roku) to zaczęłam mieć wątpliwości - ta moja jest naprawdę maluuutka, rośnie przed runianką i choć jest już jesień turzyca jest na 1/3 wysokości runianki... A może Twoja też na początku była taka tyci-tyci?

Agatko załączam zdjęcia z dnia jej zakupu .... choć trudno mi określić jak stara była kupiona ale można porównać jak szybko rośnie ...
Kupiłam ją na przełomie bodajże czerwca-lipca 2011

Obecnie prezentuje się tak /miejsce posadzenia mocno nasłonecznione - może się intensywniej wybarwiać/ dolny lewy róg

Jak widać szybko urosła ..... Trawy są tak do siebie co niektóre podobne ,że jedynie znawcy mogą określić , choć i tak to pewnie trudne z fotografii Moja to Ice Cream bo tak było napisane na etykiecie a co do Twojej to nie wiem , ale wysoka nie urośnie buzialki

Enya73 10:06, 07 paź 2012

Sylwia, a gdzie Ty się zaopatrujesz w takie ładne okazy?
Syla 10:08, 07 paź 2012

Enya73 napisał(a)
Wpadłam z wizytą po przerwie. Czekałam na jesienne zdjęcia z Twojego ogrodu. Cudownie. A jak tam prace na budowie?

A ja pozostawiam zaproszenie do mojego nowego wątku z relacją z podróży po Toskanii, jeśli Cię to zainteresuje:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2415-pod-sloncem-toskanii?page=1#post_1

Buziaki pełne słońca

Witam Anitko .... wpadnę z kawką do wątku z ogromną przyjemnością dziękuję ..... Zdjęcia jesienne zamieściłam parę stroniczek wcześniej A placu budowy nie pokazuję , choć roboty zbrojeniowo-betonowe zakończone . Teraz siedzę nad projektem i kombinuję z nowymi nasadzeniami które rozpocznę na wiosnę wraz z instalacją oświetlenia i nawodnienia .... pozdrawiam
Agacia 10:09, 07 paź 2012

wszystko jasne, teraz zgadza się i wielkość
Syla 10:11, 07 paź 2012

Enya73 napisał(a)
Sylwia, a gdzie Ty się zaopatrujesz w takie ładne okazy?

To zakupy zeszłoroczne .... Mam taką niewielką dobrze zaopatrzoną szkółkę ... Zapraszam na zakupy do mnie