Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 19:51, 22 kwi 2022

Johanka77 napisał(a)
Macham Ewa!
Poczekam na te zdjęcia

Ale że ciemierniki siewki mają?

W niedzielę postaram sie jakieś pstryknąć
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:54, 22 kwi 2022

antracyt napisał(a)

Ostatecznie chwyciłam morwę białą

To też dobry wybór
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:55, 22 kwi 2022

Nowa12 napisał(a)
Ewa jak wielka na szerokość i wysokość jest Twoja Summer Song? Bo chciałabym wiedzieć jakie rozmiary osiąga.

Na szerokość coś koło 80cm do 1m, a na wysokość ok. 1,2m.
Anda 21:56, 22 kwi 2022

Magara napisał(a)
Ciemiernikowe kwiatki się ostały Choć mi ten ich przekwitający róż z kwitnącymi na żółto cebulowatymi nie gra strasznie

To tylko chwila, zaraz ten duet zniknie
Anda 21:57, 22 kwi 2022

Basieksp napisał(a)
U mnie też liście ciemierników są cały sezon, po kwitnieniu wypuszczają nowe liście, tak przynajmniej jest u mnie

To raczej normalne
Anda 22:01, 22 kwi 2022

Adela napisał(a)

Ewo - może wyraziłam się mało precyzyjnie. Przepraszam.
Gdy stare liście i kwiaty tracą wigor, pojawiają się na nich plamy i usychają, zaczynam usuwać te najbardziej „szpetne”. Kępa coraz bardziej się ogałaca. Masz rację - niemal zaraz widać malutkie nowe kwiaty i liście.
Nie wiem, czy postępuję właściwie, ale ciemierniki jakoś sobie radę dają. Nie mam tylko młodych sadzonek ze zrozumiałych względów
Ja uznałam - tak na babski rozum , że jest to najlepszy moment na przesadzanie (jeśli mam taką potrzebę), bo ciemierniki nie lubią przesadzania.

Wycinając postępujesz właściwie. Najlepiej wycinać te stare liście, zaplamione, jeszcze zanim pojawią się nowe, żeby ich nie zainfekować. Moje wycinam już zimą, jak pojawią się kwiaty. Kwiaty lepiej widać.
Ciemierniki znoszą przesadzanie całkiem dobrze, jeśli bryła korzeniowa jest duża. Przy okazji można je podzielić. To, że lepiej sie korzenią przy niskich temperaturach dowiedziałam się na szkoleniu, na którym wykładowcą była hodowczyni ciemierników.
Johanka77 09:50, 23 kwi 2022

Ewa melduję, że nową rabatę posadziłam plamami!
.
.
.
Tak se melduję, bo jeszcze mnie nie pochwaliłaś
Adela 11:02, 23 kwi 2022

Anda napisał(a)

Wycinając postępujesz właściwie. Najlepiej wycinać te stare liście, zaplamione, jeszcze zanim pojawią się nowe, żeby ich nie zainfekować. Moje wycinam już zimą, jak pojawią się kwiaty. Kwiaty lepiej widać.
Ciemierniki znoszą przesadzanie całkiem dobrze, jeśli bryła korzeniowa jest duża. Przy okazji można je podzielić. To, że lepiej sie korzenią przy niskich temperaturach dowiedziałam się na szkoleniu, na którym wykładowcą była hodowczyni ciemierników.

Ewo, dysponujesz bogatą wiedzą i doświadczeniem, dlatego tu zaglądam. Z mojego wpisu od razu wyczaiłaś, że coś jest nie tak
Zasugerowałaś, że mój ciemiernik może być zainfekowany grzybem? Dziś przyjrzałam się białemu i rzeczywiście tak to wygląda Plamistość liści pewnie. A ja, ze swoją pseudowiedzą ze niesprawdzonych źródeł internetowych myślałam, że stopniowe zamieranie liści to zjawisko fizjologiczne opryskam Score. Taki mam w domu - może być?
Dalej rosnący ciemiernik orientalny rośnie i kwitnie na tę chwilę zdrowo.
Dzięki i pozdrawiam
annbra 15:19, 23 kwi 2022

Dzień dobry, mam pytanko, kupiłam driakiew alba w 2 litrowej doniczce, czy mogę ją podzielić. Czy w ogóle driakwie można dzielić. Dziękuje o pozdrawiam
annbra 20:03, 23 kwi 2022

i mam jeszcze jedno pytanie, kupiłam w szkółce 2 Desdemony i 1 Gentle Harmione, czy to normalne, że róza z gołym korzeniem ma tylko dwa pędy, wygląda jak proca z korzeniami. Czy taka róża zbuduje ładny krzaczek? Dziękuję