Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Wiolka5_7 06:26, 21 kwi 2022

Magara napisał(a)
Chciałam jutro obcinać kwiaty białym ciemiernikom, tym zwyklakom - nie robić tego jak chcę siewki? Bo chcę W zeszłym sezonie siewek nie widziałam

Nie obcinaj,dopiero jak wylecą nasionka
tulucy 07:35, 21 kwi 2022

Zostaw kwiatki
antracyt 08:36, 21 kwi 2022

Anda napisał(a)

A dlaczego nie kupiłaś?

Ostatecznie chwyciłam morwę białą
Nowa12 18:32, 21 kwi 2022

Ewa jak wielka na szerokość i wysokość jest Twoja Summer Song? Bo chciałabym wiedzieć jakie rozmiary osiąga.
Magara 22:53, 21 kwi 2022

Ciemiernikowe kwiatki się ostały Choć mi ten ich przekwitający róż z kwitnącymi na żółto cebulowatymi nie gra strasznie
Anda 09:23, 22 kwi 2022

Adela napisał(a)

Że się wtrącę, mimo, że mam stosunkowo niewielkie doświadczenie z ciemiernikami.
Po przekwitnięciu u ciemierników zamiera część nadziemna, obcinam zaschnięte liście i wtedy przesadzam lub dzielę. U różnych odmian wypada to rożnie. Ciemiernik orientalny będący teraz w pełni kwitnienia dzielić będę latem. Biały, zwany różą Bożego Narodzenia stopniowo przekwita.

Hmm, cała część nadziemna zasycha? Bo u mnie po przekwitnięciu zostają zimozielone liście. W początkowym stadium kwitnienia wycinam te zeszłoroczne, a po kwitnieniu rosną nowe i te zostają aż do kolejnej wiosny.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basieksp 09:43, 22 kwi 2022

U mnie też liście ciemierników są cały sezon, po kwitnieniu wypuszczają nowe liście, tak przynajmniej jest u mnie
Adela 10:25, 22 kwi 2022

Anda napisał(a)

Hmm, cała część nadziemna zasycha? Bo u mnie po przekwitnięciu zostają zimozielone liście. W początkowym stadium kwitnienia wycinam te zeszłoroczne, a po kwitnieniu rosną nowe i te zostają aż do kolejnej wiosny.

Ewo - może wyraziłam się mało precyzyjnie. Przepraszam.
Gdy stare liście i kwiaty tracą wigor, pojawiają się na nich plamy i usychają, zaczynam usuwać te najbardziej „szpetne”. Kępa coraz bardziej się ogałaca. Masz rację - niemal zaraz widać malutkie nowe kwiaty i liście.
Nie wiem, czy postępuję właściwie, ale ciemierniki jakoś sobie radę dają. Nie mam tylko młodych sadzonek ze zrozumiałych względów
Ja uznałam - tak na babski rozum , że jest to najlepszy moment na przesadzanie (jeśli mam taką potrzebę), bo ciemierniki nie lubią przesadzania.

Anda 19:48, 22 kwi 2022

Napia napisał(a)
Taka jestem nie na czasie aż musiałam wygooglować, co to takiego "heptacodium". Przyznaję, że śliczne i niestety za duże do mojego ogrodu Aż szkoda

Aga, skoro do mojego ogrodu wejdzie, toto Twojego tym bardziej
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 19:50, 22 kwi 2022

Agatorek napisał(a)

Dziś do mnie przyjechały róże z gołym korzeniem w ilości 63 sztuki (m.in 40 szt bonica na szpaler, a raczej wstęgę między sosnami compact gem). Narazie się moczą . O heptakodium cały czas myślę, może na jedno się skuszę .

Tyle róż na raz, wow. Sadź czym prędzej I Skuś się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies