Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 16:44, 27 lis 2023

Elisko, Sylwio, Alu - wiedziałam, że Wam się też spodoba filmik

Aniu, Haniu i Elisko (po raz drugi )jeszcze tydzień temu była u mnie znośna jesień i udało mi się jeszcze po zagruntowaniu 2x machnąć lakierobejcą, ale cóż zima zaskoczyła. Czy może być coś bardziej niedorzecznego, jak zaskoczenie przez zimę pod koniec listopada?? Poniżej dowód rzeczowy na bele:

Wiosna i lato mnie nie zaskakuje a zima co roku, hmmm... jakieś wypieranie psychologiczne czy cuś Teraz pozostawiona łopata zasypana, konewki niepozbierane gdzieś pod śniegiem, cebule lilii przygotowane do wkopania gdzieś leżą pod ok 30 cm warstwą śniegu, a jeszcze nie zdążyłam wgrać zdjęć z jesiennego spaceru 22 listopada po okolicy, typowe obrazki żuławskie (Pola pasuje do pola )

A tu Pochylnia Jelenie funkcjonuje od 1859 obok miejscowości... o jakiej nazwie? Jelonki

Pochylni jest na całym Kanale Elbląskim 5 i niwelują w ten sposób różnice poziomów o całkowitej wysokości ok 100m, po prostu na wózkach są transportowane, jachty, statki wycieczkowe na inny poziom wód. Jedyna taka hydrotechniczna budowla w Europie
Króciutki filmik wyjaśniający:
https://www.youtube.com/watch?v=HxSPp3rFnsM
Lubię jeżdzić wzdłuż rzek, kanałów :

GorAna 17:13, 27 lis 2023

Kordina napisał(a)
Elisko, Sylwio, Alu - wiedziałam, że Wam się też spodoba filmik

Aniu, Haniu i Elisko (po raz drugi )jeszcze tydzień temu była u mnie znośna jesień i udało mi się jeszcze po zagruntowaniu 2x machnąć lakierobejcą, ale cóż zima zaskoczyła. Czy może być coś bardziej niedorzecznego, jak zaskoczenie przez zimę pod koniec listopada?? Poniżej dowód rzeczowy na bele:

A tu Pochylnia Jelenie funkcjonuje od 1859 obok miejscowości... o jakiej nazwie? Jelonki

Bożenko, szczerze podziwiam zakres Twoich robót
Jesteś niesamowita
A co do pochylni to w 2015 roku miałam taką przyjemność przebycia całej jej długości

Najbardziej jednak byłam zachwycona kanałem Elbląskim.
W cudnej okolicy mieszkasz
Kordina 17:31, 27 lis 2023

Sylvatika napisał(a)

Też miałam tą szałwię - zebrałam nawet nasionka i wysiałam w tym roku- ładnie wyrosła, ale zakwitła bardzo późno- pod koniec lata, więc chyba lepiej kupić sadzonki, jeśli ktoś nie ma gdzie wysiać np. w szklarni …
Super pomysł na ten ogródek ziołowy - pięknie i praktycznie
Magnolia przepiękna ach ….
Pozdrawiam serdecznie

Sylvatika dziękuję magnolia znowu obsypana tyle, że nie kwieciem

podobnie drzewka owocowe, ale wyglądają jak w maju

Od 2 dni hoduję krzaki bawełny w ogrodzie

Moja ostatnia pergola w zimowej szacie:

An_na 19:12, 27 lis 2023

Bożenko,
stwierdzam, że Twoje Żuławy są ładniejsze niż moje
Ogród cudowny taki... bawełniany
sylwia_slomc... 21:41, 27 lis 2023

Masz tej bawełny od groma już w ogrodzie, u nas tylko lukier. Fajna wycieczka po kanałach
Alija 09:23, 28 lis 2023

Bardzo ciekawa wycieczka po kanałach, piękne tereny. U nas dziś już sypie od rana, więc zima dotarła też do nas.
Kordina 15:58, 30 lis 2023

GorAna napisał(a)
...
A co do pochylni to w 2015 roku miałam taką przyjemność przebycia całej jej długości...
Najbardziej jednak byłam zachwycona kanałem Elbląskim.
W cudnej okolicy mieszkasz

Dzięki Aniu doceniam to moje miejsce bardzo właściwie to jest rzeka Elbląg a kanał jest łącznikiem rzeki z jeziorami Pojezierza Iławskiego, ale wszyscy obiegowo używamy "kanał", a więc "hejka na moim kanale"

An_na napisał(a)
Bożenko,
stwierdzam, że Twoje Żuławy są ładniejsze niż moje ...

Ha, ha, dooobre

Sylwio, Alicjo - pozdrawianki dla Was

Moje prace niestety z powodu zimy uległy zastopowaniu, a szkoda, bo długoterminowe prognozy mówiły o plusie do połowy grudnia, wiec miałam nadzieję, że zdążę i panowie zrobią konstrukcję wiatki na drewno. Za to rzuciłam się na zaniedbany dom z powodów wiadomych jak i ogarniam całą resztę życia Zdjęcia z wycieczek:

W lesie aż gęsto od szronu ale za to bajkowo wszystko wygląda

a Pola podróżniczka uwielbia jazdy opierając się o nasze siedzenia lub ramiona łapkami i pilnie wszystko obserwując, a jęcząc i skomląc na widok mijanych psów kotów, krówek i koni jak to swój swego
Co za fajny piesek mi się trafił i ubogaca moje życie nie mogę na głos wypowiadać słowa "jedziemy" bo natychmiast dostaje kociokwiku z radości

Muszelka 16:12, 30 lis 2023

3xP, czyli:
poczytałam, pooglądałam, popodziwiałam

Pola nawet na zdjęciu wygląda jakby miała w sobie miliony dukatów szczęścia
Rumianka 16:26, 30 lis 2023

Moja kochana piesia robiła identycznie...tyle, że popiskiwała w momencie skręcania w inną drogę niż jeździło się najczęściej...ale od czasu do czasu trzeba przecież odwiedzić jakiś sklep po drodze... Jakie zwierzaki są mądre... mówiliśmy często, że to nasz GPS...
Kordina 16:27, 30 lis 2023

No nie mogę się powstrzymać od wklejenia tutaj linków z Pinterest, to się nazywa "trud macierzyństwa"
https://pl.pinterest.com/pin/545076361167516102/

https://pl.pinterest.com/pin/190347521744565557/

Muszelko i Elisko dziękuję