Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea

Ostera 15:49, 07 lip 2016

Dziękuję Mazan,
do bieżącego roku nie musiałam opryskiwać hortensji, więc pytanie, czy opryskiwanie powinnam po kilku dniach powtórzyć i czy mam to zrobic tym samym preparatem ( Mospilan lub Calipso), czy jakimś innym?

A czy ktoś wie coś na temat owych mini 2-3 mm ślimaczków ( zdjęcie powyżej )? W jaki sposób mogą one zaszkodzic hortensjom i co powinnam z nimi zrobić?
Pozdrawiam serdecznie i oczekuję na odpowiedź.
krista 14:57, 19 lip 2016

Czy ktoś pomoże rozpoznać gatunki hortensji
biała jasnoróżowa i różowa
Mam zamiar zabarwić je na niebieskie i leje kwasne wody z ogórków nawóz pod nie ale nic z tego nie pomaga nawet kupiony glin i chce poznać odmiany i któresie barwią
ph 5,0 po juz powinno wystarczyć z tego co czytam

biała

jasnoróżowa

różówa

Mazan 08:00, 20 lip 2016

Krista

Biała nigdy nie zmieni koloru, a pozostałe mogą lecz należy stosować takie zabiegi od wiosny. Kończy się je gdy rośliny wytworzą pąki kwiatowe.

Pozdrawiam
Meggy 15:18, 23 lip 2016

Witam, mam problem z moimi hortensjami. Żółkną im liście, nie wiem czy to chloroza czy choroba grzybowa. Dodam, że są u mnie drugi sezon, posadzone w kwaśną ziemie i torf, podsypane siarką, ściółkowane korą. Na początku myślałam, że to brak nawozu i podlalam je 2 x magiczną siłą interwencyjny nawóz do hortensji (czerwiec), a pare dni temu siarczanem magnezu. Ale żółtych liści przybywa. Proszę o informację w jaki sposob mam je ratować. Pięknie kwitną i naprawdę będę załamana jak nie zdołam ich wyleczyć. W tym sezonie niczym ich nie pryskałam.

libra 15:23, 23 lip 2016

Dzień Dobry Wszystkim.
Również mam problem z hortensją, a właściwie z kilkoma sztukami Pinky Winky oraz Grandiflora. Otóż nie rosną ;/ Jeden z krzewów, wypuścił liście na krótkich pędach, ale od maja nie widzę żadnej różnicy w jego wielkości. Z pozostałymi jest trochę lepiej, ale szału brak. Tylko 2 krzewy wyglądają w porządku, jeden z nich ma już nawet pąki. Stanowisko mają ok tj półcień, są podlewane, były zasilane doglebowo magiczną siłą dwa razy w tym roku, dołki mają zaprawione kwaśnym torfem, nie wiem co jest grane. Pomyślałam, żeby jeszcze użyć magicznej siły dolistnie. Czy mogę zrobić coś więcej?
Mazan 18:53, 23 lip 2016

Magdalena_michalak

Jak jest z nasłonecznieniem? Liście na zewnątrz są zbyt nasłonecznione żeby nie powiedzieć prawie poparzone. Zacienione takiej obwódki nie mają. Tu nie wolno się załamywać tylko zapewnić jakiś parawan dla cieniowania.

Pozdrawiam
Meggy 19:39, 23 lip 2016

Mazan, dzięki za odpowiedź, liczyłam na Twoją pomoc. One są po stronie wschodniej, słońce z przerwami od ok. 9 do 14. Wydawało mi się, że półcień będzie dla nich idealny. OK, to ulga jeśli nic im nie dolega. Pomyślę zatem nad zacienieniem.
Katarzyna13 13:20, 24 lip 2016

Witam. Mam problem z hortensjami. Sadzone byly na wiosnę tego roku. Żółte listki zaczęły się pokazywać od jakiego czasu. Więc je sukcesywnie obrywałam i obserwowałam dalej. Hortensja była sadzone w duży dołek w mieszance: ziemia, torf kwaśny, odkwaszony i kompost. Jeszcze niczym nie nawozilam.
Czy winny być może taki oto szkodnik? I czym go się można pozbyć?

e_wakulewska 09:08, 04 sie 2016

Od wiosny walczę z czymś co zaatakowało moje Hortensje STRONG ANNABELLE. Robiłam opryski z pokrzywy, pryskałam od grzybów i tego co lata. Ale jak widać z marnym skutkiem. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić i co to może być. Co prawda kwitną ale mają bardzo wiotkie gałęzie. W chwili obecnej wyglądają jak na załączonych zdjęciach. Proszę o radę.
Mazan 09:45, 04 sie 2016

E_wakulewska

Prawdopodobnie to niedobór potasu spowodował wiotkość łodyg, nekrotyczne obwódki na liściach i szereg innych objawów. Wymagane pełne nawożenie jesienne.

Pozdrawiam