Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:31, 28 cze 2026

ewsyg napisał(a)
Ja zawsze podlewam wieczorem. Jest dużo chłodniej i woda nie paruje tak szybko. U mnie rododendrony zaczęły zwijać liście, tak się biedaczki broniły przed utratą wody.
Tak właśnie podlewam i też mi tak pasuje. Gorzej jak mam przez tydzień drugą zmianę i wracam po 22. Wtedy rano wstaję podlewać ozdobne i doniczki, a warzywa robi ktoś inny na noc W piątek podlewałem na noc, a to co nie zdążyłem robiłem w sobotę z rana. Bo wiedziałem, że po południu i wieczorem będą goście. Na szczęście wszystko nabrało turgoru i dostało kolejną porcję wody
Marcin89 22:33, 28 cze 2026

mrokasia napisał(a)
Nie pocieszę ale u mnie też zwisy i przypalenia mimo wcześniejszego podlewania . To co zwisło podniesie się przez noc, zamierzam dodatkowo dzisiaj podlać to co najbardziej ucierpiało.
To przypalenia gorsze. To spotkało u mnie dolne liście hortensje bukietowych, które leżą teraz pod krzaczkami. Bądźmy dobrej myśli, u mnie bez strat póki co
Narsilia 09:06, 29 cze 2026

No pogody nie rozpieszcza nas najważniejsze że bez strat , mniejsze kwitnienie można wybaczyć ,rośliny i tak robią co mogą dobrze że na horyzoncie jest ochłodzenie , po za podlewaniem cały czas pojemniki uzupełniam z wodą dla ptaków i zapylaczy
Judith 09:35, 29 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
To przypalenia gorsze. To spotkało u mnie dolne liście hortensje bukietowych, które leżą teraz pod krzaczkami. Bądźmy dobrej myśli, u mnie bez strat póki co

U mnie brązowe przypalenia w ogrodowych...
Judith 09:35, 29 cze 2026

dubelek
TAR 11:21, 29 cze 2026

Ja nie podlewam, choc na kilku roslinach widze mdlejace liscie to wiem, ze ziemie maja mokrą w korzeniach. Słonce poprzypalalo mi troche swiezo posadzone kloniki, musze dwóm zweryfikowac miejscowki do cienia. Na rabatach suchych sa nasadzenia, ktorym upaly nie straszne. Tylko żylistki i roze szybciej kwiatki traca. Ogolnie tragedii nie mam. Wszystko dzieki cieniowi od drzew, jednak to wybawienie i dla roslin i dla zwierzat. Na rabacie słonecznej rosliny radza sobie rewelacyjnie. Obstawiam, ze dobralam je odpowiednio. Na dzialce mam porozstawiane poidla dla jeży i drobnicy, ptaki maja swoje. Są oblegane. Jeży przychodzi kilka. W oczku i misach uskuteczniaja kapiele ptaki i owady, żaby juz sa na stałe.
Niby u nas z wtorku na srode ma popadac, tego sie trzymam, choc przesunelo sie to juz z wczoraj na wtorek.

Marcin89 17:48, 06 lip 2026

Parę dni temu zrobiłem zdjęcie rabacie brzozowej. Nie wyszło za bardzo, bo na wprost świeciło wschodzące słońce. Nie było czasu na poprawki przed pracą. Zobaczcie jak tam gęsto. Nawet cisów nie widać.

Dziś jest już więcej kwiatów jeżówek, a kocimiętki i szałwie suche, do cięcia. Okazuje się, że jest co ciąć o tej porze roku. Zdążyłem przyciać tylko na froncie. W kolejce są żywopłoty - grabowy i cisowy.

Wydaje mi się, że mam za mało kwiatów o tej porze roku. Dużo bylin już przekwitło, a hortensje bukietowe jeszcze w pąkach albo nawet bez. A jak u Was? Są już kwiaty u hortensji bukietowych?
LIDKA 18:58, 06 lip 2026

U mnie zawiązki hortensje mają pąki.

Mam w pakach Earlyharry. Wimsredy. Petit Star. Bobo. Candelighty i jedne nn . Kwitną anabelle ruby.
Te wielkokwiatowe pełne jak polarki czy limki to jeszcze chwilka.
Jeżówki też już zaczynają pokaz. Kwitną penstemony , lilie, maruna. Kończą wielosily. Róże dają czadu.

Miałam dziś cięcie robić jak leci rabatami po koleji ale pada i odpoczywam.
Marcin89 20:17, 06 lip 2026

LIDKA napisał(a)
U mnie zawiązki hortensje mają pąki.

Mam w pakach Earlyharry. Wimsredy. Petit Star. Bobo. Candelighty i jedne nn . Kwitną anabelle ruby.
Te wielkokwiatowe pełne jak polarki czy limki to jeszcze chwilka.
Jeżówki też już zaczynają pokaz. Kwitną penstemony , lilie, maruna. Kończą wielosily. Róże dają czadu.

Miałam dziś cięcie robić jak leci rabatami po koleji ale pada i odpoczywam.
Z tego samego powodu zrobiłem tylko front. Następnym razem reszta

Czyli hortensje na podobnym etapie. U Limelight nie widzę pąków nawet.
MartaCho 21:51, 06 lip 2026

Cieszę się, że to piszesz- u mnie z Limelight to samo- myślałam już, że trzeba będzie przesadzić bo mają za dużo cienia, a może po prostu w tym roku tak mają.
Rabata pięknie się rozrosła! I tak samo jak Ty stwierdziłam w weekend, że mus coś dosadzić, bo teraz słabo z kwitnieniem w tym momencie. Kocimiętki i część szałwii już udało się wyciąć.
U dziewczyn róże takie piękne, a moje już też obcięte, upały je załatwiły. Nie wiadomo co wybrać