Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

mrokasia 10:51, 28 cze 2026

Gaura pasuje do wszystkiego . Mam w kilku miejscach.
Marcin89 16:23, 28 cze 2026

I kolejny kryzys ogrodowy. Prawie wszystkie hortensje bukietowe zwiędły. Podlewane były wczoraj rano bardzo dużo.

Do tego zwiędły też wszystkie krzewiaste, piłkowane i ogrodowe. Tak samo bodziszki i tawułka. Rozplenice zaraz zamienią się w siano.

Nawet nie wychodzę, by nic więcej nie zobaczyć!
mrokasia 16:51, 28 cze 2026

Nie pocieszę ale u mnie też zwisy i przypalenia mimo wcześniejszego podlewania . To co zwisło podniesie się przez noc, zamierzam dodatkowo dzisiaj podlać to co najbardziej ucierpiało.
LIDKA 17:39, 28 cze 2026

Marcin u mnie też rośliny mdleją

Mam 42 st na czujniku od ogrzewania na północnej ścianie domu. Woda w basenie 37 więc słabo nas chłodzi. Będę lała wodę i ratowała co się da .
Angelika95 20:02, 28 cze 2026

O rety, współczuję strat, oby się odbiły po deszczu. W tym tygodniu zapowiadane są deszcze, przynajmniej u mnie, ale wiadomo jak to z prognozami bywa. Ja też podlewam co mogę, linie kroplujace na rabaty, zraszacz na trawę, dobrze że mamy studnię, bo na wodociągową wodę chyba bym nie wyrobiła w tę suszę. Ale trawnika i tak bardzo nie ma kiedy podlewać jak już od rana smaży go słońce, a wieczorem też wcześnie chodzę spać i nie zarwę nocy, żeby trawę podlać. No nic, zobaczymy co będzie. Na razie usychają mi jeżówki posadzone tam gdzie nie mam wysciolkowane i jedna wiśnia posadzona w maju.
kasiab 20:22, 28 cze 2026

Marcin u mnie zwiędły hortensje i udało się je wyratować. Rzuciłam węża na rabatę i lałam wodę po godzinie na ok 5m². Wczoraj w ten upał lałam, w pełnym słońcu. Dzisiaj hortensje trochę przywiędły, jednak poczekam z podlewanie dopiero do jutra rano. Nam nadzieję, że się podniosą i jakoś się wyratują. Czas chyba pomyśleć o cieniówce na takie ekstremalne temperatury.
Mam nadzieję, że Twoje rano będą dumnie stały i wystarczy je trochę podlać
ewsyg 21:54, 28 cze 2026

Ja zawsze podlewam wieczorem. Jest dużo chłodniej i woda nie paruje tak szybko. U mnie rododendrony zaczęły zwijać liście, tak się biedaczki broniły przed utratą wody.
Marcin89 22:17, 28 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Marcin u mnie też rośliny mdleją

Mam 42 st na czujniku od ogrzewania na północnej ścianie domu. Woda w basenie 37 więc słabo nas chłodzi. Będę lała wodę i ratowała co się da .
No właśnie była akcja podlewanie. Dzięki pomocy domowników wszystko podlaliśmy: warzywnik, rabaty ozdobne i trawnik bez automatycznego podlewania. Na rabatach to było bardziej zraszanie i mocne podlanie podatnych roślin punktowo. Dzięki temu zdążyliśmy
Marcin89 22:25, 28 cze 2026

Angelika95 napisał(a)
O rety, współczuję strat, oby się odbiły po deszczu. W tym tygodniu zapowiadane są deszcze, przynajmniej u mnie, ale wiadomo jak to z prognozami bywa. Ja też podlewam co mogę, linie kroplujace na rabaty, zraszacz na trawę, dobrze że mamy studnię, bo na wodociągową wodę chyba bym nie wyrobiła w tę suszę. Ale trawnika i tak bardzo nie ma kiedy podlewać jak już od rana smaży go słońce, a wieczorem też wcześnie chodzę spać i nie zarwę nocy, żeby trawę podlać. No nic, zobaczymy co będzie. Na razie usychają mi jeżówki posadzone tam gdzie nie mam wysciolkowane i jedna wiśnia posadzona w maju.
Strat raczej nie będzie, ale kondycja hortensji ucierpi. A jeszcze nawet nie zakwitły. Wierzchołki wisiały w dół, ale się podniosły. Ale dolne liście zbrązowiały i opadły. A jest dopiero czerwiec, szok
Marcin89 22:27, 28 cze 2026

kasiab napisał(a)
Marcin u mnie zwiędły hortensje i udało się je wyratować. Rzuciłam węża na rabatę i lałam wodę po godzinie na ok 5m². Wczoraj w ten upał lałam, w pełnym słońcu. Dzisiaj hortensje trochę przywiędły, jednak poczekam z podlewanie dopiero do jutra rano. Nam nadzieję, że się podniosą i jakoś się wyratują. Czas chyba pomyśleć o cieniówce na takie ekstremalne temperatury.
Mam nadzieję, że Twoje rano będą dumnie stały i wystarczy je trochę podlać
Akcja ratowania pomogła. Większość była w cieniu orzecha i podlałem od razu. Do wieczora się podniosły. A wody jeszcze dałem. Tylko szok, że więdły i bukietowe na słońcu i inne gatunki (te nawet we wspomnianym cieniu).