Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Rojodziejowa 09:08, 01 sie 2024

Anuś, nadrobiłam Hortki piękne. Nad Akropolis się zastanawiałam. Ona przy przekwitaniu przechodzi miejscami do beżu, tak?

Byłam przedwczoraj u Hyżego, to się róż naoglądałam Niebezpieczna wycieczka to była

U mnie truskawki z tego samego źródła też bez szału… poczekam z oceną na przyszły rok.

Co do szklarni z poliwęglanu, to zerknijcie na montaż przy zakupie, bo przy szkole gdy składaliśmy, to kontrukcja była od razu z takich profili H w ktore sie ten poliweglan wsuwalo. Z wymianą na grubszy byłoby ciężko. Poza tym konstrukcja była dość licha. Poliwęglan to trochę usztywnił, a potem zastrzały metalowe.
mrokasia 09:24, 01 sie 2024

U mnie pokrycie foliaczka też na ostatnich nogach... Zastanawiałam się właśnie nad wymianą całości na taką szklarenkę z poliwęglanu i się waham... Jest 4 razy droższa niż nowy foliaczek a nie wiem czy 6-8 lat wytrzyma... Choć na pewno szklarenka ładniejsza .
Makao 10:20, 01 sie 2024

JoanNa napisał(a)

Hmm, musiałabym poszukać zdjęć w kompie, ale wydaje mi się że to jego 4 sezon. I tak jak Patrycja pisała-u nas końce tych płyt PC mąż zaklejał właśnie szeroką taśmą bezbarwną.

To nie tak źle. Myślałem że krócej wytrzymuje.
To dobrzy.
Makao 10:23, 01 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Anuś, nadrobiłam Hortki piękne. Nad Akropolis się zastanawiałam. Ona przy przekwitaniu przechodzi miejscami do beżu, tak?

Byłam przedwczoraj u Hyżego, to się róż naoglądałam Niebezpieczna wycieczka to była

U mnie truskawki z tego samego źródła też bez szału… poczekam z oceną na przyszły rok.

Co do szklarni z poliwęglanu, to zerknijcie na montaż przy zakupie, bo przy szkole gdy składaliśmy, to kontrukcja była od razu z takich profili H w ktore sie ten poliweglan wsuwalo. Z wymianą na grubszy byłoby ciężko. Poza tym konstrukcja była dość licha. Poliwęglan to trochę usztywnił, a potem zastrzały metalowe.

Tak, tak. Takiej właśnie szukam żeby można było wymienić. Są takie na zatrzaski z drutu i taką chcę kupić. Kwestia tylko dogadania z mężem

Chyba masz rację Acropilis wybarwia się na beżowo a nawet zielono pod koniec
Makao 10:32, 01 sie 2024

mrokasia napisał(a)
U mnie pokrycie foliaczka też na ostatnich nogach... Zastanawiałam się właśnie nad wymianą całości na taką szklarenkę z poliwęglanu i się waham... Jest 4 razy droższa niż nowy foliaczek a nie wiem czy 6-8 lat wytrzyma... Choć na pewno szklarenka ładniejsza .

Decyzja nie jest prosta. Bo jak to Magara powiedziała „to będę najdroższe pomidory świata” ale chyba ja już stanęłam po ścianą tej decyzji.
Patrycja_KG_Lu 11:13, 01 sie 2024

Makao napisał(a)
Już wyczytałam że potas odpowiada za równomierne wybarwienie pomidorów. Jego brak tworzy tzw. piętkę

A regularne nawożenie obornikiem likwiduje niedobory jakichkolwiek składników mineralnych

I znowu kupa najlepsza

Szybko interwencyjnie możesz dać dolistnie w formie opryskania mgiełką nawozem z dużą ilością potasu. Z ziemi za długo by w tym momencie trwało by roślina pobrała ten składnik. Ja miałam tak wyglądające pomidorsy w zeszłym roku jak nie zadbałam o poprawne nawożenie (budowa tunelu na szybko i niemowlak na pokładzie), a w tym minimalnie na jednej/dwóch odmianach, bo dokarmiam co jakiś czas te żarłoki. Z wapniem też miałam problemy na pierwszych gronach.
MagdaLenka 11:16, 01 sie 2024

Makao napisał(a)

Decyzja nie jest prosta. Bo jak to Magara powiedziała „to będę najdroższe pomidory świata” ale chyba ja już stanęłam po ścianą tej decyzji.

Aniu, nie jest jeszcze tak źle, zawsze może być drożej.
Moje marzenie to jest szklarnia w takim stylu:

Patrycja_KG_Lu 11:26, 01 sie 2024

MagdaLenka - a widziałaś szklarnię z kanału Garden Answer na YT?
Z jednej strony ma jeszcze przy tych cegiełkach takie mini szklarenki pod ukosem.

Jak klikniesz zdjęcie to przeniesie Cię do filmiku.
MagdaLenka 11:36, 01 sie 2024

Patrycja, takie większe szklarnie też widziałam.
Jak tylko skończy mi się kredyt na dom, to wtedy zaszaleję i sprawię sobie coś takiego. Na chłodniejsze dni wiosną i jesienią będzie altana do posiedzenia w ciepełku, a w lecie miejsce na uprawy.
MagdaLenka 11:37, 01 sie 2024

Aniu, mam nadzieję, że nie pogniewasz się za zaśmiecanie wątku marzeniami...