Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Wiolka5_7 11:19, 08 wrz 2024

pestka56 napisał(a)
A jak wy podlewacie? Tzn. chodzi mi o to jak często i jak mocno?

U mnie podlewanie jest raz na 3-4 dni, ale tak, żeby woda dotarła minimum na 30 cm. Taki sposób lepiej nawadnia.

Oczywiście nie podlewam wszystkiego. Stare, kilkuletnie trawy muszą sobie radzić z tym co z nieba dostaną. Także te rośliny, które lepiej znoszą czasowe susze podlewam dopiero, gdy widać, że koniecznie potrzebują i wtedy włączam im podlewanie na noc.

Ja tak samo podlewam rzadko a dużo... Szczególnie podlewam tegoroczne nasadzenia, reszta daje jeszcze radę.
Makao 16:03, 08 wrz 2024

pestka56 napisał(a)
A jak wy podlewacie? Tzn. chodzi mi o to jak często i jak mocno?

U mnie podlewanie jest raz na 3-4 dni, ale tak, żeby woda dotarła minimum na 30 cm. Taki sposób lepiej nawadnia.

Oczywiście nie podlewam wszystkiego. Stare, kilkuletnie trawy muszą sobie radzić z tym co z nieba dostaną. Także te rośliny, które lepiej znoszą czasowe susze podlewam dopiero, gdy widać, że koniecznie potrzebują i wtedy włączam im podlewanie na noc.

Podlewam tak jak Ty. Co kilka dni ale solidnie. Woda stoi na rabacie ale to co nad rabatą obrywa wiatrem i jest poschnięte.
pestka56 22:46, 08 wrz 2024

U mnie też wieje, ale część wiatru osłabiają wysokie trawy i krzewy wokół ogrodu, więc jakoś nie suszy bardzo.
Makao 08:06, 12 wrz 2024

Czuję że wkrótce zapadnę w sen zimowy.

Jak temperatura spada poniżej 20 to ja już tracę całą energię.
Deszczowe dni przyspieszają ten stan.
Muszę tylko zebrać resztki sił by wykopać Anabelki i resztę Beatlesów by posadzić hortensje od Tarci i te nowe drzewiaste Little coś tam.
I jak to ogarnę to zostanie tylko wiązanie miskantów o koniec na ten sezon.
Żadnych cebulowych nie kupiłam więc w tu też spokój.

Moja Aphrodite dorasta do klona. Za chwilę w tym miejscu i tej wysokości rozwinie się Soul. Szok bo osiągnęły ponad 2m wysokości
Agatorek 08:22, 12 wrz 2024

mrokasia napisał(a)
U mnie też część roślin ma poschnięte liście mimo podlewania . Palibiny, hortki, część bylin. Że nie wspomnę o dereniach kousa…

Mam tak samo.
Z roku na rok jest coraz gorzej niestety.
Juzia 09:24, 12 wrz 2024

To pokaż Soul jak zakwitnie, bo moja zastrajkowała
Dumam czy ją zabierać na nowe... nie wiem czy warta zachodu
anpi 13:47, 12 wrz 2024

Ania, no coś ty...jaki sen zimowy!??? Mi dopiero zaczyna się chcieć coś robić! To znaczy chęci niby były wcześniej też, ale się nie dało w te upały. A wczoraj z chęcią spędziłam kilka godzin na pracach w ogrodzie. U mnie wchodzi już też grabienie liści, mam wielkie brzozy, które już sypią! I muszę podlewać, bo deszczyk tylko trochę zrosił, a usychają borówki, papryka mdleje i się marszczy, ogólnie na części warzywnej wiele warzyw i roślin ozdobnych marnieje.
ElzbietaFranka 14:46, 12 wrz 2024

A ja jak nigdy podlewam brzozy aby się nie sypały od 3 tygodni. Jakbym nie podlewała już by pewnie były po schniete i liście były w oczku.

Też podlewamy 2 razy w tygodniu tak solidnie. Jak jestem to w sobotę podlewam wieczorem rano w niedzielę poprawiam aby lepiej wsiąkło.
Makao 21:50, 12 wrz 2024

Juzia napisał(a)
To pokaż Soul jak zakwitnie, bo moja zastrajkowała
Dumam czy ją zabierać na nowe... nie wiem czy warta zachodu

Mam nadzieję że nie przegapię bo sama jestem ciekawa efektu w tych białych liściach klona
Makao 21:53, 12 wrz 2024

anpi napisał(a)
Ania, no coś ty...jaki sen zimowy!??? Mi dopiero zaczyna się chcieć coś robić! To znaczy chęci niby były wcześniej też, ale się nie dało w te upały. A wczoraj z chęcią spędziłam kilka godzin na pracach w ogrodzie. U mnie wchodzi już też grabienie liści, mam wielkie brzozy, które już sypią! I muszę podlewać, bo deszczyk tylko trochę zrosił, a usychają borówki, papryka mdleje i się marszczy, ogólnie na części warzywnej wiele warzyw i roślin ozdobnych marnieje.

Ja uwielbiam upały. One mnie nie męczą. Ale jak się schładza to jakby krew wolniej mi krążyła
Brzóz nigdy nie podlewałam ale u mnie na razie dobrze się trzymają