Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

UrszulaB 14:40, 01 kwi 2025

Makao napisał(a)

Cynamon nie działa. Już sprawdzałam na kwiatach domowych. Zwykle po prostu zbieram ten kożuch palcami i jest spokój. Jak przeschnie ziemia z wierzchu to samo ginie.

I tak mozna, choc pewnie jakies zarodniki ozostana i po jakims czasie znow utworzy sie kozuszek

Mozesz sprobowac posypac grubsza warstwe (u mnie zawsze dziala) lub posypac ziemie maczka bazaltowa ( jednoczesnie wzmocnisz sadzoneczki).
Makao 14:51, 01 kwi 2025

UlaB napisał(a)
chyba czegoś nie doczytałam

Spoko
Makao 14:55, 01 kwi 2025

UrszulaB napisał(a)

I tak mozna, choc pewnie jakies zarodniki ozostana i po jakims czasie znow utworzy sie kozuszek

Mozesz sprobowac posypac grubsza warstwe (u mnie zawsze dziala) lub posypac ziemie maczka bazaltowa ( jednoczesnie wzmocnisz sadzoneczki).

Jak sypnęłam kiedyś cynamonem to tak od serca przez przypadek i nic nie zadziałało na tą białą kołderkę. W końcu po kilku tygodniach musiałam zebrać i to i to bo dziwnie wyglądało takie biało brązowe w doniczce.

Spróbuję może wywarem z czosnku podlać jak trochę przeschnie ziemia albo drożdżami
Magara 22:49, 01 kwi 2025

Ania, też mam białą kołderkę. Też usuwam, jak Ty
Myślałam początkowo, że kupiłam jakąś trefną ziemię do wysiewów, ale chyba jednak nie. Wysiewałam w to samo podłoże groszki, które stały później na tarasie - tam problemów z kołderką nie było. Obstawiam, że problem kołderki jest związany w wilgotnością w pomieszczeniach, w których trzymamy sadzonki. Jak temu zaradzić - nie mam pojęcia, u mnie cynamon też niewiele zdziałał
Kordina 22:54, 01 kwi 2025

A spróbujcie dodać kropelkę jodyny na 1 litr wody, tylko nie po roślinach a po ziemi.
Makao 11:34, 02 kwi 2025

Magara napisał(a)
Ania, też mam białą kołderkę. Też usuwam, jak Ty
Myślałam początkowo, że kupiłam jakąś trefną ziemię do wysiewów, ale chyba jednak nie. Wysiewałam w to samo podłoże groszki, które stały później na tarasie - tam problemów z kołderką nie było. Obstawiam, że problem kołderki jest związany w wilgotnością w pomieszczeniach, w których trzymamy sadzonki. Jak temu zaradzić - nie mam pojęcia, u mnie cynamon też niewiele zdziałał

Też obstawiałam wilgotność powietrza w pomieszczeniu. Dużo roślin to się podniosła. Ale jak się to zbierze to jest spokój.
Wczoraj otworzyłam szeroko okna w pomieszczeniu i tej kołderki jest o wiele mniej. Tylko w kilku miejscach jeszcze jest.
Dziś znowu wietrzę pokój syna
Makao 11:35, 02 kwi 2025

Kordina napisał(a)
A spróbujcie dodać kropelkę jodyny na 1 litr wody, tylko nie po roślinach a po ziemi.

Żeby odkazić, tak? To nie wiem czy te drożdże nie są bezpieczniejsze. Nie wiem. Pierwszy raz słyszę o stosowaniu jodyny w uprawie.
UlaB 12:31, 02 kwi 2025

W necie sporo jest porad na cud-mieszanki do podlewania przeciwko chorobom roślin, w których jest dodatek jodyny, przede wszystkim do jadalnych.
Makao 13:32, 02 kwi 2025

UlaB napisał(a)
W necie sporo jest porad na cud-mieszanki do podlewania przeciwko chorobom roślin, w których jest dodatek jodyny, przede wszystkim do jadalnych.

Nigdy nie szukałam takich mikstur bo nie potrzebowałam. No jestem zaskoczona.
Makao 14:06, 02 kwi 2025

A w ogrodzie
Śnieżyce lub śnieżniki, myli mi się ta nazwa

Mój jedyny ciemierniki pełny

A tu Niger